Foto-kalakarrika

Pieci interesanti fakti par dzirkstošo vīnu 0

Dzirkstošais vīns, ko bieži neprecīzi mēdzam dēvēt arī par šampanieti, ir neatņemama svētku galda sastāvdaļa, kas svinībām piešķir šarmantu greznumu, dzīvesprieku un vieglumu. Tāpēc, gaidot gada nogales svētkus, veikals AlkOutlet dzērieni&vīni sadarbībā ar vīnzini Jāni Kaļķi ir apkopojis interesantus faktus par dzirkstošajiem vīniem.

“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi 63
Ināra stundu bija ieslodzīta zem kravas auto, viņu glābt neizdevās, bet Vitālijs vainu neatzīst 7
“Dod, Dievs, ka mēs kļūdamies…” Epidemiologs par pašreizējam Covid-19 saslimšanas prognozēm Latvijā
Lasīt citas ziņas

1. Dzirkstošā vīna veidu, ko uz pudelēm apzīmē ar dažādiem svešvārdiem, piemēram, Brut, Dolce, Abocado u.c., nosaka, ņemot vērā vīna sausuma un salduma proporcijas, turklāt katras valsts vīndari savai produkcijai lieto cita veida apzīmējumu, tādēļ dzirkstošo vīnu klāstā reizēm var viegli apjukt.

2. Par vienu no pasaulē zināmākajiem dzirkstošo vīnu ražošanas reģioniem jau 17.gadsimta beigās kļuva Šampaņa Francijā, un tikai šajā apvidū ražotais dzirkstošais vīns var tikt cēli saukts par šampanieti.

CITI ŠOBRĪD LASA

3. Mājās dzirkstošo vīnu labāk glabāt 6-8 grādu temperatūrā. Šādā vidē vīnam izdalās mazāk burbuļu un veidojas maigākas garšas nianses. Sausu dzirkstošo vīnu nav ieteicams pasniegt kopā ar desertiem, jo saldā ēdiena garša pastiprinās vīna skābumu.

4. Dzirkstošo vīnu var gatavot jebkurā valstī, kur audzē vīnogas. Tomēr dzirkstošā vīna ražošana nav populāra reģionos ar izteikti karstu klimatu. Tas tādēļ, ka karstumā vīnogās izdalās vairāk cukuru, bet labu dzirkstošo vīnu radīšanai nepieciešamas ogas ar augstu skābuma līmeni, lai varētu regulēt vīna garšu un burbuļu intensitāti.

5. Dzirkstošo vīnu gatavošanai visbiežāk lieto trīs metodes:
Tradicionālā metode – tiek izmantota šampanieša gatavošanai. Sākumā tiek pagatavots klasisks vīns, kam pievieno rauga un cukura maisījumu, pilda speciālas formas izturīgās pudelēs, kurās tas rūgst vēlreiz. Otrās fermentācijas laikā vīnā veidojas papildu alkohols, nogulsnes un ogļskābā gāze. Kad gāzei nav vairs vietas, tā izšķīst dzērienā, tālab pēc šīs metodes gatavotā dzirkstošajā vīnā burbuļi turas ļoti ilgi.
Šarma metode (Methode Charmat) ir izplatītākā dzirkstošo vīnu gatavošanas tehnoloģija, ar ko pagatavo 70-80% no visas pasaules dzirkstošajiem vīniem. Šādi gatavotiem vīniem otrreizējā fermentācija notiek lielā metāla tvertnē, pēc fermentācijas dzēriens tiek izfiltrēts, pildīts pudelēs un sāk savu ceļu pie pircējiem.
Lauku metode (Methode Rurale vai Methode Ancestrale) nozīmē, ka jau pirmreizējā vīna fermentācija tiek pabeigta pudelē. Vīns tiek raudzēts, bet tam neļauj izrūgt līdz galam. Tad veic dzēriena filtrēšanu, atstājot tajā raugu. Šādu dzērienu pilda pudelē, kur tas pabeidz savu gatavošanos un rodas viegli gāzēts dzirkstošais vīns.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Medaļas ceļ pašapziņu! Ķekaviešu Gintas un Māra Loginu sīrupiem un džemiem “Novada garšas” eksperti piešķir zeltu un sudrabu
Labākās sējas dienas 2022. gadā: sākas jau februārī!
Dakteri uz palodzes. Kādus telpaugus var izmantot ārstēšanā? 1
Kā pagatavot fantastiku debesmannu?
“Būtu laiks atteikties no sertifikāta.” Politiķis par to, ka Covid-19 sertifikātu un pašreizējo ierobežojumu sistēma sevi ir izsmēlusi 63
Ināra stundu bija ieslodzīta zem kravas auto, viņu glābt neizdevās, bet Vitālijs vainu neatzīst 7
“Dod, Dievs, ka mēs kļūdamies…” Epidemiologs par pašreizējam Covid-19 saslimšanas prognozēm Latvijā
“Situācija kļūst arvien bīstamāka.” Ķīna pārrauga drošības skenerus Eiropā
Ja antigēna tests pozitīvs, varēs 60 dienas neveikt skrīninga testēšanu un neievērot mājas karantīnu 31
Lasīt citas ziņas
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
Salāti ar vistas fileju, sieru un ananāsiem: ciemiņi novērtēs!
Seniors ar jaunu sirdi: Kā Iveta ar Jāni atjaunoja koka māju Rīgas centrā 8
Veļasmašīnu darbinām pilnu, ūdeni tējkannā vārām, cik nepieciešams: padomi, kā saimniecībā ietaupīt 74
“Truši var būt visai bezbailīgi un pašapzinīgi dzīvnieki”: kas noteikti jāzina par trusi kā mājdzīvnieku? 4
Ziemas miegs? Tikai ne centīgam dārzniekam!
Vilšanās ārstu konsīlijā: pacienti ir nepatīkami pārsteigti, ka ārsti neskaidro lēmumu par balstvakcināciju 34
“Dod, Dievs, ka mēs kļūdamies…” Epidemiologs par pašreizējam Covid-19 saslimšanas prognozēm Latvijā
“Sabiedrība nevar mūžīgi uzturēt uzņēmējdarbību, īpaši, ja tā nav īpaši pieprasīta.” Kariņš par tūrisma nozari
Iespējama pat vētra – Latvijā gaidāms jauns ciklons, kas atnesīs nokrišņus un vējus. Prognoze tuvākajām dienām 1
“Un ja nu naivāk un ar lielāku mīlestību jāuztver šī pasaule?” Saruna ar aktieri Lauri Subatnieku
“Mums jārēķina tautas gatavība aizstāvēt savu valsti.” Graube par to, ko darīt Latvijai, saasinoties situācijai Ukrainā
PVO brīdina par omikrona apakšpaveida izplatīšanos, kurš nodēvēts par “zaglīgo omikronu”. Cik bīstams tas ir?
Streips: Ukraiņi cīnīsies, rietumi palīdzēs. Tad jautājums, cik gatavas krievu mammas būs lolotos dēlus sagaidīt zārkos
“Jo ilgāk stiepsim izslimošanu ar omikronu, jo atkal varam radīt jaunu paveidu.” Treija par to, ka jau tagad visi jūk prātā 89
“Viņa mirdzēja kā klasiska dziedātāja,” teic Raimonds Pauls par Margaritu Vilcāni, kura šovakar beidzot sagaidīs savu jubilejas koncertu un arī izstādi 8
“Iepriekšējie rēķini jau bija simtos, bet tagad…”: miljonārs Gerkens spiests izslēgt mājās baseinu 34
Vai naudas joprojām ir tik daudz kā nekad? Saruna ar Krišjāni Kariņu 87
Covid-19 sertifikāts zem ādas: Zviedrijā jau tūkstošiem cilvēku ievietojuši rokā mikroshēmu 251
pagatavot fantastiku debesmannu?
VIDEO. “Tā pudele varētu būt saindēta…”: Žanis Magonei uzdāvina sidru, bet viņa par dāvanu domā pavisam citādi… 26
“Šobrīd ir 90% iespējamība, ka kaut kāda militāra akcija tomēr notiks.” Eksperts par situāciju uz Ukrainas robežas 65
Rita Našeniece: Svilpšana okupācijas mocekļu piemiņas pasākumos notika ne tikai pie Astras pieminekļa Latvijā 164
“Sabiedrība nevar mūžīgi uzturēt uzņēmējdarbību, īpaši, ja tā nav īpaši pieprasīta.” Kariņš par tūrisma nozari
09:29
Solot dienā maksāt teju 30 eiro, NBS aicina Latvijas pilsoņus brīvprātīgi apgūt rezervistu militārās apmācības kursu
09:20
Medaļas ceļ pašapziņu! Ķekaviešu Gintas un Māra Loginu sīrupiem un džemiem “Novada garšas” eksperti piešķir zeltu un sudrabu
08:57