Foto – LETA

Pilnīgi izturīgu šķirņu nav! 0

Lielsaimniecībās, kur kartupeļus miglo ar fungicīdiem, laksti ir skaisti un zaļi līdz pat rudenim. Es savā mazdārziņā ar ķimikālijām rīkoties negribu, un mūsu kartupeļos jau augusta sākumā iemetās lakstu puve. Vai ir kādas jaunākas kartupeļu šķirnes, kas būtu izturīgas pret lakstu puvi? 
Jānis Alojas novadā

Reklāma
Reklāma

 

Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Lasīt citas ziņas

– Ja kartupeļu lakstu puve stādījumā parādās tikai augusta sākumā, tas nozīmē, ka šķirne nemaz nav tik ļoti ieņēmīga pret šo slimību. Parasti lakstu puve augos ieperinās jūlija sākumā un, kad laksti nopuvuši, tā savu postošo darbību jau ir veikusi. Pirmās lakstu puves pazīmes parādās uz lapām kā pelēkbrūni plankumi. Lapas apakšpusē ap plankumu redzama balta apsarme, īpaši labi tā pamanāma rītos, kamēr vēl nav nožuvusi rasa. Slimība progresē nedēļas laikā, bojājot visas lapas, rezultātā laksti nopūst, – skaidro a/s “Latfood” agroservisa direktors Ilgvars Krūmiņš. – Šajā sezonā bija ļoti labvēlīgi apstākļi lakstu puves izplatībai. Infekcijas attīstībai nepieciešama ap +15…+18 °C gaisa temperatūra un mitrums uz augu lapām. To rada vai nu bieži lieti vai liela rasa. Slapjuma šovasar bija pārpārēm. Mitrās vasarās sporas ar vēja palīdzību pārceļo no inficētā stādījuma uz blakus esošajiem kartupeļu laukiem, tā pārņemot lielas platības.

Lai ierobežotu lakstu puves bojājumus, lielražošanā ķīmisko apstrādi uzsāk jau pirms Jāņiem un vasarā to veic ik pēc 10 – 14 dienām. Vispirms pāris reižu smidzina ar sistēmas iedarbības, bet vēlāk – ar pieskares tipa fungicīdiem.

 

CITI ŠOBRĪD LASA

Tos neizmantojot, kartupeļu stādījumus grūti aizsargāt no slimībām, tomēr var likt lietā dažādas metodes, lai izvairītos no iespējamiem patogēnu aktivitātes periodiem. Viena no tām – pēc iespējas saīsināt augšanas laiku uz lauka, lai kartupeļi pagūtu izveidot ražu pirms postošās lakstu puves izplatības sākuma.

 

Ir vairākas iespējas augšanas laika samazināšanai:

• pirmkārt, sēklas kartupeļu diedzēšana pirms stādīšanas (pamodinot un stimulējot to attīstību gaismā, augi ātrāk sadīgst un veido lakstus, agrāk sāk ziedēt un briedināt bumbuļus;

• otrkārt, var izvēlēties kartupeļu šķirnes, kas bumbuļus veido strauji un agrākā attīstības stadijā, tāpēc uz lauka atrodas īsāku laiku;

• treškārt, šķirņu izvēlē dod priekšroku tām, kuras ir noturīgākas pret lakstu puvi.

Neviena kartupeļu šķirne nav pilnīgi izturīga pret šo slimību. Turklāt jaunās šķirnes parasti tikai sākumā ir relatīvi izturīgākas nekā citas, aptuveni pēc pieciem sešiem gadiem arī tās kļūst ieņēmīgas.

Audzētājiem, kuri slimību ierobežošanai nevēlas izmantot fungicīdus, Valsts Priekuļu lauk­augu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītāja Ilze Skrabule iesaka izvēlēties jaunās Priekuļu šķirnes, kurām ir labāka izturība pret lakstu puvi.

‘Imanta’ – vidēji vēla kartupeļu šķirne ar gareni ovāliem bumbuļiem. Tiem ir dzeltena miza ar sārtām acu vietām, balts mīkstums. Vārīti bumbuļi ir ļoti miltaini, noder biezputrām. Labi glabājas ziemas periodā.

Reklāma
Reklāma

‘Gundega’ – vidēji vēlīna un vidēji ražīga šķirne ar ovāli apaļiem bumbuļiem. Tiem ir sarkana miza un dzeltens mīk­stums. Garšīgi kartupeļi, vārot neizjūk, pēc vārīšanas netumšojas.

‘Monta’ – agra un ražīga. Bumbuļi ovāli, miza un mīk­stums gaiši dzelteni. Vārīti kartupeļi ir vidēji miltaini, der arī salātu gatavošanai.

Bioloģiskajai lauksaimniecībai piemērota arī Nīderlandes selekcijas firmas “Agrico” radītā šķirne ‘Toluca’, ko Latvijā audzē jau vairākus gadus. Tā ir vidēji agrīna, vidēji ražīga šķirne ar dzelteniem ovālas formas bumbuļiem. Tie ir garšīgi, vidēji miltaini, vārot daļēji izjūk. Šī nematodes izturīgā šķirne uzrāda arī augstu noturību pret lakstu puvi.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.