Jānis Asaris Toguras ciematā nātres pļauj tik sirdīgi, kā kad visu izsūtījuma laika smagumu gribētu dabūt nost. Foto – Ilze Pētersone

Baba Klava visu zina 11

“Jo cilvēks vecāks kļūst, jo vairāk velk uz vietu, kur dzimis,” prāto Jānis Stjadja, kas pasaulē nācis un pirmos divus mūža gadus nodzīvojis Turuntajevā. Skaidrs, ka viņu tur neviens neatceras, taču vecākus un vecvecākus – varbūt. Par centīgu pavadoni piesitas vīrs, kam līdzīgs liktenis – viņš ir savulaik izsūtīto vāciešu atvase. Lai gan brālis aicinot uz Vāczemi, nevarot aizbraukt – nepietiek naudas.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Tu esi mūsu uzvara!” Dons ierindojas 16. vietā, uzvaras laurus Eirovīzijā plūc Šveices pārstāvis Nemo 107
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Lasīt citas ziņas

“Atceramies Reinikus, kā ne – bija tāda simpātiska, tumsnēja sieviete Vaļa,” vīru kompānijā uzrodas Ada Ņiharoševa, kam atmiņā gan Jāņa vecvecāki, gan mamma – tā glītā latviete. Ada vēl citus izsūtītos piemin – mācījusies skolā kopā ar Miklašēviču meitām, Soi­di te dzīvojuši, viņas labākā draudzene Valentīna Zeppe – arī no Latvijas. Sarakste pārtrūkusi, skumstot tagad pēc Vaļas.

Stjadjam izdodas uziet vecvecāku mājas – tiesa, no vecmāmiņas mitekļa vien siena palikusi, toties vecātēva celtā guļbūve turas. Jānis ar ceļojumu ir mierā – no nostāstiem dzirdēto redzējis pats savām acīm. Ja ko vairāk gribot zināt, jāiet pie babas Klavas, iesaka pavadonis un uz atvadām pastāsta, kā kādas Turuntajevu ģimenes atvases ceturtajā paaudzē tikušas pie senču noglabātajām dārglietām. Atbraukuši jaunuļi divos automobiļos, ar metāla detektoriem apbruņojušies, bet māju, kuras pagrabā manta paslēpta, nezina. Baba Klava visu kā pie bikts nostāstījusi un, ko domājat, šie atraduši saini ar cara laika zelta monētām, kuras savulaik viņu priekšteči kā lielceļa laupītāji un slepkavnieki bija cilvēkiem atņēmuši. Vot, tev Sibīrija!

CITI ŠOBRĪD LASA

Turpinājumā lasiet, kas slēpjams Meždurečenskas Kuzbasa šefiem bijušajā Kurta Fridrihsona izsūtījuma vietā un kā profesors emeritus Jānis Ābele atrada jaunības draugu izmirušajā Knjazevas sādžā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.