Stikls – estētika un gaismas spēles 0

Pietiekami biezus triecienu un karstuma izturīga (rūdīta) stikla paneļus var novietot visas darba virsmas garumā. Stikla paneļi šajā gadījumā atbilst visām prasībām, un ar līmplēvi vai citiem materiāliem tiem var piešķirt jebkuru krāsu toni vai zīmējumu. Visai interesanti izskatīsies caurspīdīga stikla panelis, kas sargās ar dekoratīvām akmensmasas flīzēm klātu reljefu sienu. Neparastu efektu var panākt, izmantojot matētu stiklu. Vienīgi tā matētā puse jāpavērš pret sienu, jo to notīrīt ir salīdzinoši grūti. Izmantojot tonēta stikla paneļus, telpu var vizuāli palielināt, jo stiklā atspoguļosies virtuves priekšmeti.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Materiāla trūkums – augstā cena un visai lielais svars. Šādus paneļus parasti izgatavo pēc pasūtījuma, ņemot vērā ne tikai vēlamo dizainu un izmērus, bet arī materiālu, no kā izgatavota ēkas siena. Arī uzstādīšanu vislabāk uzticēt pieredzējušiem meistariem.

Izvēloties stikla paneļus, interjeru var bagātināt ar telpisku priekšmetu novietošanu aiz tiem un pārdomāti ierīkojot papildu apgaismojumu – visbiežāk LED elementus, kuri gaismai ļauj spīdēt stiklā no paneļa malas, radot neparastu gaismas efektu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Iespējams arī izmantot spoguļstikla paneļus, taču uz šādas vir­smas katrs netīrums būs labi redzams, un, ja vien neplānojat lielāko dienas daļu pavadīt, tīrot spoguļvirsmu virtuvē, no šīs idejas labāk atturēties.

Ar plastmasu jāuzmanās

Viena no lētākajām apdares iespējām ir polivinilhlorīda paneļu izmantošana. Tie ir viegli un vienkārši pielīmējami pie sienas, tiem ir plaša krāsu gamma un faktūru daudzveidība. Tomēr jāņem vērā, ka šīs virsmas virtuves apstākļos ātri nolietojas – kalpošanas ilgums parasti nav lielāks par pieciem gadiem. Šā materiāla paneļus nav ieteicams uzstādīt tiešā plīts virsmas tuvumā, ja vien tos papildus neaizsargā termostikls. Sasilstot vairāk par 70–80 grādiem, materiāls deformējas, turklāt var izdalīt veselībai kaitīgas vielas. Materiāls uzsūc smakas, kā arī var sadzeltēt. Plastmasu visai viegli var sabojāt nejaušs trieciens. Arī kopjot tā krāsu vai zīmējumu visai viegli var noberzt ar suku vai abrazīviem mazgāšanas līdzekļiem.

Foto – Shutterstock

MDF plāksnes – koks ar diviem galiem

Visai bieži sienu apdarei izmanto laminētas MDF plāksnes. Tās iespējams pieskaņot gandrīz pie jebkura interjera, ir mehāniski izturīgas un viegli tīrāmas, pacieš mitrumu un ir viegli montējamas.

Tomēr materiālam ir arī trūkumi – tas nav ekoloģisks un var izdalīt kaitīgus izgarojumus visā tā ekspluatācijas laikā. Materiāls ir degošs, tāpēc plīts tiešā tuvumā tam nepieciešama papildu aizsardzība pret karstumu. MDF plāksnes izgatavo no celulozes šķiedrām. Ja mitrums nokļūst aiz lamināta virskārtas, parasti caur plākšņu galiem, tas uzbriest un sadalās pa slāņiem.

Izvēloties konkrētu materiālu, jāņem vērā visas tā īpašības – gan pozitīvās, gan negatīvās, bet neskaidrību gadījumā vislabāk padomu vaicāt meistaram, kuram uzticaties.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.