Skolā valda ģimeniskums 1

Lai varētu izsvērt, kurā skolā – valsts, pašvaldības vai privātajā – mācīties ir labāk, devos aprunāties uz divām privātajām skolām. Privātā sākumskola “Namiņš”, kas atrodas Rīgā, klusajā Āraišu ielā, darbu sāka 2008. gada 1. septembrī. Iepriekš, kopš 2000. gada, te jau darbojās bērnu un jaunatnes radošo spēju attīstības centrs “Namiņš”, mazliet vēlāk darbu sāka bērnudārzs ar tādu pašu nosaukumu. Skola darbu sāka, atverot 1. klasi ar četriem skolēniem – četriem brašiem puišiem. Divi no viņiem nupat bija absolvējuši “Namiņa” bērnudārzu, divi beiguši mācības sagatavošanas klasē. Skolu lielā mērā dibināja pēc šo zēnu vecāku pamudinājuma, jo viņi negribēja savus bērnus sūtīt skolā citur, bet vēlējās, lai atvasītes turpina izglītoties ierastajā vidē.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Mājas īpašnieki remontdarbu laikā nejauši savā virtuvē atklāj apslēptu mantu
Lasīt citas ziņas

Šobrīd sākumskolā “Namiņš” zinības apgūst divdesmit divi bērni no 1. līdz 5. klasei. Piekto klasi gan atvēra tikai šā gada pavasarī, bet no 1. septembra būs arī 6. klase. 1. klasē no 1. septembra sāks mācīties privātskolai diezgan liels audzēkņu skaits – divpadsmit. Patlaban visvairāk skolēnu – desmit – mācās 2. klasē, pārējās – no trim līdz pieciem. Daļa stundu katrai klasei notiek atsevišķi, citas, piemēram, sports un mūzika, divām vai vairāk klasēm kopā. Skolā darbojas arī vairāki interešu pulciņi – dejošanas, dziedāšanas, mākslas, ģeogrāfijas, šahistu, jauno pētnieku un japāņu cīņas mākslas džiudžitsu. Pirms trim gadiem nodibināta arī privātā mūzikas skola “Namiņš”, kurp skolēni, kuri vēlas, skolotāju pavadīti, dodas pēc mācību stundām. Un vecākiem nav jātērē laiks, lai bērnu speciāli vestu uz mūzikas skolu.

“Varu apgalvot, ka mūsu bērni uz skolu nāk bez stresa. Lielākā daļa no viņiem jau pazīst šīs telpas un vidi, jo te ir apmeklējuši bērnudārzu. Turklāt, pateicoties ģimeniskumam, kas valda “Namiņā”, viņiem te nodrošināta mierīga, droša atmosfēra. Uzskatu – bērns tikai tad var pilnībā nodoties mācībām, ja viņš jūtas drošs, ka ir gaidīts, saprasts un vienmēr uzklausīts. Šajā ziņā mūsu skola ļoti atšķiras no valsts un pašvaldības skolām, kurās pirmklasnieku “iemet” klasē ar divdesmit un vairāk skolēniem. Ļoti apsveicama mūsu skolā ir arī individuālā pieeja, strādājot ar katru skolēnu. Te skolotāji spēj pamanīt, kā ik rītu jūtas katrs bērns, zina par viņa bēdām un priekiem. Skolas kolektīvs rūpējas par katra skolēna izaug-smi, uzskatot, ka katrs bērns ir īpašs. Lielajās skolās to nevar pagūt. Tajās lielākoties strādā ar aktīvākajiem skolēniem. Varu teikt, ka šeit mēs katram bērnam ļaujam uzplaukt kā puķei. Pat raksturā klusie, biklie, flegmatiskie bērni, kurus lielajās skolās nereti pagrūž malā un nekur neiesaista, mūsu skolā tiek iedrošināti un pēc laika jūtas par sevi pārliecinātāki,” stāsta sākumskolas un bērnu un jaunatnes radošo spēju attīstības centra “Namiņš” direktore Sandra Indriksone.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bet kā ar sekmēm? Direktore stāsta, ka audzēkņi ar labām sekmēm visus gadus veiksmīgi pildījuši valsts pārbaudes darbus 3. klasei, piedalījušies dažādās olimpiādēs un konkursos, iegūstot arī godalgotas vietas.

Ne viena vien skolēna vecāki, pirms sūta savu bērnu privātskolā, direktorei bažīgi jautā – vai pēc šīs skolas beigšanas tajā valdošās saudzējošās vides dēļ atvasītēm nebūs grūti iekļauties pārējā sabiedrībā, kur dažkārt valda nežēlīgāki “likumi”? Uz to Sandra Indriksone atbild, ka pēc sākumskolas absolvēšanas bērni noteikti ir fiziski un psiholoģiski pietiekami nobrieduši, lai, turpinot mācības lielā skolā, spētu par sevi pastāvēt. Šie skolas direktores vārdi šobrīd jau ir piepildījušies dzīvē. Jau vairāki skolēni pēc 4. klases beigšanas ar labām sekmēm turpina mācības valsts skolās, stāsta skolas direktore. Arī attiecības ar citiem skolēniem “Namiņa” audzēkņiem veidojas labas, jo “Namiņa” absolventi ir labestīgi un draudzīgi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.