Foto – Aija Geida

Putojošs veldzējums vasaras tveicē. Vērtējam kvasus 0

Kvass ir putojošs, aromātisks dzēriens ar izteiktu rudzu maizes aromātu un garšu, kas lieliski veldzē slāpes vasaras karstumā. Atšķirībā no limonādēm kvass nav šķebinoši saldens, tas tiek iegūts tikai no dabiskām izejvielām. Kurš no veikalā nopērkamajiem garšo pēc labi norūguša dzēriena?

Kvass un tā brālēni

LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Spēcīgs vējš no ceļa nopūš automašīnu 2
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala pārliecināta, ka ārējais skaistums jāsaglabā arī mākslīgi: “Lai justos labi, priecētu apkārtējos un iedvesmotu citus!”
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplatās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas 106
19 stundas
Lasīt citas ziņas

Kvass ir dzēriens, ko iegūst, raudzējot kvasa misas maisījumu ar mikroorganismu kultūru raugu. Tieši nepabeigtā spirta rūgšanas procesa rezultātā šim dzērienam ir izteikta īstas rudzu maizes garša un aromāts. Savukārt kvasa misu iegūst no graudu produktu ekstrakta, rudzu, kviešu vai citu graudaugu maizes sausiņiem. Pēc raudzēšanas kvasam atkarībā no receptūras pievieno cukuru un citas pārtikas izejvielas un piedevas, kas ir stingri reglamentētas. Kvasa gatavošana alusdarītavā nav ilga un sarežģīta – tā aizņem vien 2–3 dienas. Lai šo dzērienu varētu uzglabāt ilgāk, to nereti pasterizē, taču procesā tā sastāvs netiek izjaukts. Kvasa iedarbība uz organismu ir līdzīga kā kefīram – tas varot noregulēt zarnu trakta darbību un novērst kaitīgo mikroorganismu savairošanos.

Kvasam vai iesala dzērienam drīkst pievienot arī saldinātājus un aromatizētājus. Iesala dzēriena sastāvā noteikti būs iesals, ko iegūst, diedzējot graudaugus. Graudu apstrādes tehnoloģija izstrādāta tā, lai pēc iespējas saglabātos E un B grupas vitamīni, minerālvielas un citas vērtīgas vielas, kas ir graudā. Tas dzērienam dod uzturvērtību un izcilu garšu. Par kvasu gan to nevar teikt.

Der zināt

CITI ŠOBRĪD LASA

Faktiskais spirta daudzums kvasā ir līdz 1,2 tilpumprocentiem, proti, rūgšanas procesā rodas dzēriens ar nelielu alkohola saturu. Līdz ar to kvass ir piemērots pieaugušajiem, un tikai iesala un kvasa dzērienus drīkst dzert bērni, jo tajos alkohola nav (tie nav raudzēti).

Dzērieni veikalu plauktos

Cik ražotāju, tik atšķirīgu kvasu. Šķiet, tik dažādu garšu vienam un tam pašam dzērienam nav izdevies baudīt. Savām garšas kārpiņām atbilstīgāko var precīzi piemeklēt, tikai degustējot. Saldeni, izteikti rūgti kā alus ar apiņu pēcgaršu, kā viegla limonāde, saldskābi un izteikti skābi, kas vairāk līdzinās pārrūgušam alum.

Agrāk veikalu plaukti vai lūza no dažādiem kvasa dzērieniem, kas pēc sastāva tuvāki bija limonādēm ar kvasa aromātu, toties tagad tas lielākoties ir īsts, labi noraudzēts kvass. Izvēle ir plaša, teju katrai alusdarītavai ir vismaz viens šāds raudzēts dzēriens. Piedāvājam ieskatu populārākajos.

Cukurs un E vielas

Tabulā var redzēt, ka ir ražotāji, kuri iemācījušies iztikt bez pārtikas piedevām vai arī pievieno tikai vienu, un tādi, kas nodrošinās pret bojāšanos ar konservantiem, filtrēšanu un pasterizāciju. Ievērojami atšķiras arī pievienotais cukura daudzums.

Kopumā pēc garšas kvass un iesala dzēriens ir gana salds, kas liecina, ka cukura tajos ļoti daudz. Tehnologi skaidro, ka šis priekšstats ir mazliet mānīgs, jo pati misa – no graudu produktu ekstrakta, rudzu, kviešu vai citiem graudaugiem ekstrahētas vielas – ir ar spēcīgi saldu garšu. Reizēm arī papildus pievienots cukurs, par ko ir informācija uz etiķetes (sastāva pamatā ūdens, norādīts cukurs vai tikai iesala ekstrakts). Patērētājam ir izvēle, vai viņš savā atspirdzinošā dzēriena glāzē vēlas vairākas ēdamkarotes cukura, jo iespējams atrast dzērienu, kam šī saldviela nav pievienota. Kvasa dzērieniem parasti cukura ir visvairāk, un daudzums var atšķiries pat 2,5 reizes, ja salīdzina iesala dzērienus bez cukura, kuros ogļhidrātu ir tikai tik, cik no grauda iesala.

Glāze kvasa nesatur daudz cukura, tas pieļaujams uz kopējā dienas patēriņa. Bet, ja tiek izdzerta visa kvasa pudele, iespējams, būs par daudz.

Svarīgi!

Kvasa ražošanā atļauts izmantot tikai šādas pārtikas piedevas: pienskābi (E270), citronskābi (E330), askorbīnskābi (E300), nātrija benzoātu (E211) un kālija sorbātu (E202).

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 5
11 stundas
Pannā gatavoti siera plācenīši
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Puisītis ar dēmonisko skatienu: 20.gadsimta beigu modernie “dekori”. Vai tavās mājās tāds bija? 3
13 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 166
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Spēcīgs vējš no ceļa nopūš automašīnu 2
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala pārliecināta, ka ārējais skaistums jāsaglabā arī mākslīgi: “Lai justos labi, priecētu apkārtējos un iedvesmotu citus!”
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplatās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas 106
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā plūdu draudu dēļ iedzīvotājus aicina būt gataviem evakuācijai. Kurās apkaimēs pastāv lielākais plūdu risks?
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Es zinu, ka viņš ir mans radinieks, bet man nav tās tuvības sajūtas ar viņu…”: dziedātāja Aminata atklāti par to, kā ģimenē augusi bez tēva
13 stundas
Lasīt citas ziņas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā pareizi sildīt telpu – lēni un pakāpeniski vai strauji? Kas draudzīgāk maciņam?
3 dienas
Ātrā pica: mīklas vietā – bagete!
3 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Dārznieks atbild: ko darīt ar tūjām, ko “salauzis” sniegs? 4
4 dienas
Pupiņu zupa ar rīsiem
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
VID atgādina par kādu deklarāciju, kas jāiesniedz līdz 17. janvārim. Vai tā jāiesniedz visiem iedzīvotājiem? 39
5 dienas
AJ
Avita Jasliņa
Praktiski
Lapu kokaugi aug ātrāk, skujeņi – lēnāk: kurš dzīvžogs ir labāks? 4
5 dienas
LE
LETA
Ziņas
Notekūdeņu izpēte atklāj, kurās pilsētās strauji izplatās omikrons, kurās joprojām dominējošais ir Covid-19 delta paveids 13
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
FOTO. Vētras postījumi Latvijā: daudzviet lūzuši koki, ēkām norauti jumti, traucēta satiksme un apskādēta Doma baznīca 22
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vairākas ģimenes palikušas bez pajumtes: Ādažos vētrā pilnībā norauts jumts daudzdzīvokļu mājai 3
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Spēcīgs vējš no ceļa nopūš automašīnu 2
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Traģiska nelaime Jūrmalā: uzkrītot vēja nolauztam zaram, gājusi bojā sieviete 5
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā plūdu draudu dēļ iedzīvotājus aicina būt gataviem evakuācijai. Kurās apkaimēs pastāv lielākais plūdu risks?
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Vienā diennaktī ar Covid-19 saslimušo skaita ziņā viens novads pārspējis līdzšinējo rekordistu Mārupes novadu
7 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 5
11 stundas
LA
LA
Ziņas
Viktors Runtulis: “Antikovidnieki” ir kā ticība un ticīgu cilvēku tu nepārliecināsi! 113
20 stundas
LA
LA
Ziņas
“Ir kovida laiks un ģimenes atrodas ļoti dažādās situācijās,” Ašeradens uzskata, ka cilvēkiem vēl vairāk jāpalīdz nomaksāt rēķinus 34
20 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 166
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis 256
1 diena
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Katrā karā visas puses veic kara noziegumus – lielākā vai mazākā apmērā. Galvenais ir nebūt zaudētāju pusē 64
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
“Pētījumos iezīmējas, ka 1989. gads bija viens no lūzuma punktiem,” Karušs uzskata, ka arvien biežāk piedzīvosim ekstremālus laikapstākļus 6
1 diena
LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā 106
2 dienas
LA
LA
Ziņas
“Kad nevari pasargāt cilvēku no saslimšanas, tad to nevajag darīt un tērēt resursus,” skaidro krīžu vadības eksperts Druvaskalns 95
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Ne visi darbinieki apzinās, cik viņi izmaksā darba devējam,” Uzņēmējs atklāj, kam būtu jāmainās, lai varētu maksāt lielākas algas 98
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Notekūdeņu izpēte atklāj, kurās pilsētās strauji izplatās omikrons, kurās joprojām dominējošais ir Covid-19 delta paveids 13
23:13
LE
LETA
Ziņas
Daudzviet Latvijā autoceļi joprojām slideni un satiksme palēnināta 3
21:25
DJ
Diāna Jance
Ziņas
Par mūža ieguldījumu suminās Izjumovu un Resni
21:09