Foto – Aija Geida

Rabarberu trakums + interesantas receptes 0

Pēc pēdējām lietus gāzēm rabarberi jau kupli saauguši, ir īstais laiks palutināt ģimeni ar dažādiem gardumiem. Vēlāk, kad skābie vitamīniem un mikroelementiem bagātie kāti pāraugs, tie vairs nebūs derīgi uzturā. Piedāvājam dažus vienkāršus, ātri pagatavojumus rabarberu ēdienus!

Reklāma
Reklāma

 

Saldējums

• 2 nelieli rabarberu kāti,

• 250 ml saldā krējuma (35 %),

• 150 – 200 g cukura,

• 50 ml ūdens,

• 200 g maskarpones siera.

 

Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu 142
Lasīt citas ziņas

Katlā uzvāra ūdeni, pieliek nomizotus un sagrieztus rabarberu kātus, pieber cukuru un sutina uz mazas uguns, līdz paliek mīksti. Tad atdzesē un kārtīgi sablendē. Maskarpones sieru sajauc ar saldo krējumu, līdz veidojas viendabīga masa. To iecilā rabarberos un liek uz pusstundu saldējuma mašīnā, pēc tam vēl divas stundas atdzesē saldētavā. Ja nav mājās šīs ierīces, var likt trauciņā saldētavā un ik pa laikam apmaisīt, lai neveidojas ledus kristāli. Pēc garšas ideāls saldējums – skābeni salds, krēmīgs un atspirdzinošs karstajās vasaras dienās.

 

Dzēriens ar kardamonu


• 4 l ūdens,

• 3 rabarberu kāti,

• 120 – 150 g cukura,

• 1∕3 tējkarotes malta kardamona,

• 1∕3 tējkarotes maltu anīsa sēkliņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzvāra ūdeni, pievieno nomizotus un plānās šķēlītēs sagrieztus rabarberu kātus, cukuru, maltu kardamonu un anīsu (ja nav pieejams, var iztikt tikai ar kardamonu). Pavāra uz vidējas uguns, līdz rabarberi mīksti, un atdzesē. Rabarberiem kopā ar kardamonu ir ļoti patīkama garšas harmonija.

 

 

Ātrā maizīte

• 1 paka saldētas kārtainās mīklas (divas plāksnes),

• 2 rabarberu kāti,

• 80 – 100 ml saldā krējuma,

• 120 – 150 g cukura,

• ½ tējkarotes malta kanēļa.

Kārtaino mīklu atlaidina, ieliek cepamajā plātī un piepaceļ uz augšu maliņas. Nomizo un sagriež rabarberu kātus, kārto uz mīklas. Tad pārkaisa ar cukuru un maltu kanēli un pārslaka ar saldo krējumu, lai maizīte sanāk patīkami mitra. Otru mīklas plāksni sagriež strēmelītēs un kārto uz rabarberiem. Liek cepties +180 °C temperatūrā aptuveni 20 minūtes. Sanāk ātra un garda maizīte – rabarberi sacepas ar cukuru, veidojot burvīgu karameli.

 

Uzputenis


• 1,5 l ūdens,

• 3 rabarberu kāti,

• 150 g mannas,

• 200 – 300 g cukura,

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura,

• 1,5 – 2,0 l piena pasniegšanai.

Nomizotus, šķēlītēs sagrieztus rabarberu kātus vāra ūdeni, līdz tie sāk izjukt. Tad pieliek cukuru un vaniļas cukuru, izmaisa. Nogriež minimālu uguni un lēnām ber mannu (ņem saujā un, nepārtraukti maisot ar karoti, lēnītēm ber katlā, lai neveidojas kunkuļi). Pavāra, līdz manna uzbriest, tad atdzesē. Kamēr vēl nedaudz silta, kārtīgi sakuļ ar mikseri. Pasniedz ar siltu pienu.

 

Konfektes

• 3 rabarberu kāti,

• 50 g rozīņu,

• 25 g sviesta,

• 100 g cukura,

• 100 g rupji samaltu lazdu riekstu,

• 1 tējkarote vaniļas cukura.

Rabarberus nomizo, sagriež kubiņos. Rozīnes aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 5 minūtēm uzbriest, tad nokāš. Pannā ar biezu apakšu uzkarsē sviestu un, enerģiski maisot, apcep rabarberus, līdz tie mīksti. Tad uzliek vāku un sutina, kamēr pilnīgi izjukuši un masa sāk biezēt. Ik pa laikam apmaisa, lai nepiedeg. Pēc tam pieliek cukuru un turpina karsēt, līdz masa kļūst viendabīga un sāk atdalīties no pannas malām. Tajā brīdī ieteicams palielināt uguni un, nepārtraukti maisot, karsēt masu, līdz tā gar malām jau kļūst caurspīdīga. Pēc tam pannu noņem no uguns un iemaisa rozīnes, vaniļas cukuru un rupji samaltus lazdu riekstus (var izmantot ne tikai lazdu, bet arī sasmalcinātus Indijas riekstus, pekanriekstus vai mandeļu skaidiņas). Masu sapilda mazajos papīra kūku trauciņos un noliek atdzesēties. Iznāk saldskābenas, aromātiskas konfektes.

Reklāma
Reklāma

 

 

 

UZZIŅA

Rabarberos pēc Jāņiem uzkrājas liels daudzums skābeņskābes, tāpēc tos nevar lietot uzturā. Skābeņskābe reaģē ar kalcija sāļiem un veido nevēlamus savienojums, sauktus par oksalātiem. Tie var būt cēlonis nierakmeņiem. Ja rabarberi nogriezti un atkal atauguši, jaunos dzinumus uzturā varot lietot arī jūlijā un augustā.

SVARĪGI

Svaigos rabarberu kātos ir daudz C vitamīna, kālija un kalcija.

 

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.