Foto – Ilze Pētersone

Mācība visam mūžam 0


Internetā atrodamajās reklāmas lapās ragu uzpircēju sludinājumu strīpām vien, taču tikai viens izrādās no Lietuvas. Tā autors, vārdā Rolands, ar ragu pirkšanu un tālākpārdošanu nodarbojas septiņus gadus, Latviju izbraukājis krustu šķērsu, taču nav te vienīgais lietuvietis – zinot vēl trīs konkurentus. Kad sakrājas lielāka partija, braucot šurp, lai aizvestu ragus uz Lietuvu, kur tos iegādājas vai nu kāds amatniecības uzņēmums, vai pārpircēji ar interesi transportēt dabas veltes tālāk uz citām valstīm. Tas ir bizness – bez šaubīšanās nosaka uzpircējs.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Rolands bija dzirdējis par apjomīgo kolekcijas zādzību Puzē. Pats pa šiem gadiem iemācījies negodīgus tirgotājus pa gabalu atpazīt, taču arī viņam reiz misējies, nopērkot zagtus ragus Lietuvā. Vainīgais pieķerts, bet Rolands braucis uz tiesas sēdēm mēnešiem ilgi – tā bijusi skola visam mūžam. Lietuvas policija cīņā pret zagļiem iesaistot uzpircējus, izsūta informāciju par nozagtajām trofejām un ragiem un lūdz informēt, vai šāda prece nav piedāvāta, stāsta Rolands.

Savu mācību dabūjis arī vietējais ragu uzpircējs Edgars no Kuldīgas puses. Pērnruden no jaunekļa Lutriņu pagastā nopircis septiņus briežu ragus, bet pēc pāris dienām – pats apzagtais ar policistu klāt un mantu konfiscē. “Tajā brīdī, kad tos pirku, nebija nekādu aizdomu, jo vienreiz jau no viņa biju iegādājies,” par kļūmīgo darījumu stāsta Edgars. Aizdomas neesot radījuši arī galvaskausi, kas liecina, ka trofeja, visticamāk, iegūta medībās. Dokumentu, kas apliecina, ka piedāvātā manta ir paša pārdevēja īpašums, nav pajautājis. Tagad Edgars var kost pirkstos, jo nav zināms, vai atgūs 400 eiro, kurus par ragiem samaksāja negodīgajam piegādātājam. Šopavasar iepirkšanu uz pāris mēnešiem nolicis malā un prāto, ka biznesam jāmet miers, ja reiz ar zagļiem jācīnās. Policisti arī piebraukājot – vēl nesen vaicājuši, vai nav kas ienācies, jo Kuldīgā pasprukušas trofeju zādzības.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.