Vegānā tunča izejviela – dzelteno zirņu milti ir ne tikai veģetāri, bet arī mazāk alerģiski salīdzinājumā ar kviešiem vai sojas olbaltumvielu.
Vegānā tunča izejviela – dzelteno zirņu milti ir ne tikai veģetāri, bet arī mazāk alerģiski salīdzinājumā ar kviešiem vai sojas olbaltumvielu.
Publicitātes foto

Tuncis no zirņiem – zivju konservu ražotājs “Karavela” eksporta tirgos plāno startēt ar inovatīvu produktu 2

“Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Zivju konservu ražotājs AS “Karavela” eksporta tirgos plāno startēt ar inovatīvu produktu – vegānā tunča konserviem. Kā “LB” informēja uzņēmuma līdzīpašnieks Andris Bite, produkta izejvielas būs zirņu milti, kas tiks ražoti divu lielāko graudu kooperatīvu “Latraps” un VAKS kopīgi projektētajā zirņu pārstrādes rūpnīcā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 vārdu īpašniekus, kuri kā magnēti pievelk pretējā dzimuma pārstāvjus
Kokteilis
Septiņi seni vārdi, kurus nevajadzētu dot meitenēm
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 191
Lasīt citas ziņas

Bite norādīja, ka pasaules pārtikas tirgū ļoti strauji aug veģetārās un vegānās pārtikas pieprasījums, līdz ar to arī zivrūpniecībā iezīmējoties tendence meklēt jūras produktu alternatīvas tieši augu valsts izejvielās.

“Gribam to vai ne, bet vegānā pārtika strauji laužas pārtikas produktu tirgū. Mūsu klienti – lielās tirdzniecības ķēdes Vācijā un arī citviet – norāda, ka šī pārtika jau labu laiku pāraugusi nišas produktu statusu un tās pieprasījumam ir tendence pieaugt. Ņemot vērā mūsu uzņēmuma jaudu un spēju investēt jaunos produktos, radās doma veidot pilnīgi jaunu produktu moderniem cilvēkiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzzinājām, ka “Latraps” un VAKS apvienojuši spēkus un realizē unikālu projektu par zirņu pārstrādes rūpnīcas celtniecību Jelgavā. Rūpnīcā plānots pārstrādāt zirņus, ražojot zirņu proteīna izolātu jeb zirņu olbaltumvielu miltus. Tā tad arī būs izejviela mūsu jaunajam produktam – vegānā tunča konserviem,” skaidroja uzņēmējs.

Uz “LB” jautājumu, kāpēc jaunais produkts nodēvēts par “tunci”, nevis, piemēram, “lasi”, A. Bite norādīja, ka izvēli noteikuši vairāki aspekti.

“Tuncis pasaulē patlaban ir ļoti pieprasīta zivs, tā patēriņš ir pieci miljoni tonnu gadā. Tā nozveja strauji pieaug, kas draud ar šīs zivs populācijas samazinājumu. Tādēļ aizvietot tunci ar augu valsts produktu ir ļoti nozīmīgi arī no ekoloģijas viedokļa. Turklāt mēs neesam pirmie, pēdējos gados desmitiem uzņēmumu visā pasaulē investējuši naudu zivju aizvietošanā ar augu valsts produktiem, ražojot tieši šādus “tunča” konservus.

Tā ir ievērojama perspektīva zivrūpniecībā, ņemot vērā nozvejas pieaugumu un zivju resursu sarukumu. Mēs patlaban esam pašā procesa sākumā, esam sagatavojuši un klientiem parādījuši pirmos paraugus. Plānojam, ka nākamgad jau sāksim pirmo partiju tirdzniecību, bet apjomīgāka vegānā tunča ražošana sāksies 2022. gadā,” prognozēja “Karavelas” vadītājs.

“Karavela” ir viens no lielākajiem zivju pārstrādes uzņēmumiem Eiropā. Pērn neto apgrozījums bija 51,5 miljoni eiro, šogad provizoriski tie būs 60 miljoni eiro. Uzņēmums ražo produkciju ar zīmoliem “Kaija”, “Arnold Sørensen”, “Larsen”, savukārt eksports tiek veikts uz 46 valstīm. Šā gada augustā uzņēmums noslēdza vērienīgu darījumu, iegādājoties Vācijas trešo lielāko zivju konservu ražotāju “Larsen Danish Seafood”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.