Foto: Valdis Semjonovs

Recepte, kā ukraiņi žāvē speķi 0

“Lūdzu, izstāstiet, kā īsti ukraiņi sāla un žāvē speķi, ka viņiem tas iznāk tik garšīgs! Mūsu pašu nestāv ne līdzi…”
 ANDRIS V. Liepājā

LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 15
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Princis Harijs un Megana Mārkla lūguši faniem ziedot 5 dolārus katram sava dēla Ārčija otrajā dzimšanas dienā 29
9 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 107
1 diena
Lasīt citas ziņas

Gaļas sālīšana ir viens no vienkāršākajiem paņēmieniem, kā to uzglabāt mājas apstākļos ilgāku laiku. Praksē pazīstami trīs veidi: sausā sālīšana – gaļu ieberzē ar sāli; slapjā sālīšana – gaļu iegremdē sālījumā; kombinētā sālīšana – gaļu ierīvē ar sāls maisījumu un tā kādu laiku uzglabā, pēc tam pārlej ar sālījumu.

Ar sausu sāli apstrādā treknu speķi (uz 1 kg ņem 150 g sāls). Muguras gabalam atdala ādu, ieberž ar sasmalcinātu ķiploku un sāli. Tīrā, sausā koka mucā (ja sāla mazākā daudzumā, var izmantot māla vai emaljētu trauku) iekaisa sāli, liek kārtām speķa gabalus un sāli, uzliek slogripu un vēl vienu slogu un tur aukstā vietā. Pa laikam speķa gabali jāpārkravā (augšējie jānoliek apakšā, apakšējie – augšā), lai tie iesālītos vienmērīgi. Tos gabalus, kuriem nav nogriezta āda, traukā novieto ar ādu uz leju.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sālīšanai lieto vārāmo sāli, ja vēlas – cukuru, piparus, ķiplokus, kas speķim piešķir aromātu un bagātīgāku garšu. Pārāk rupju sāli grūti vienmērīgi ieberzēt, turpretim pārāk smalka sāls var veidot uz gaļas virsmas plānu kārtiņu, kas pēcāk slikti kūst, līdz ar to speķis iesālās nevienmērīgi un var sākt pat bojāties. Speķis iesālās 3 – 4 nedēļas.

– Ukrainā speķis ir cieņā. Fiziskā darba veicēji, apēdot rupjmaizi ar speķi un piekožot sīpollokus, gūst sāta sajūtu un enerģiju ilgākam laikam. Sālītu speķīti pievieno borščam, mēdz sačurkstināt uz pannas, lai ēstu kopā ar vareņikiem, kas pildīti ar kartupeļiem vai kāpostiem, gatavo mērciti, ko pārliet vārītiem kartupeļiem vai griķiem. Speķītis un sālīts gurķis ir iecienīta uzkoda, dzerot degvīnu, – stāsta Ludmila Klimenko, kuras dzimtene ir Austrumukraina, Dņepropetrovskas apgabals.

Salīdzinot Ukrainā un Latvijā gatavoto speķi, Ludmila atzīst, ka ukraiņiem sanāk mīkstāks.

– Liela nozīme ir tam, ar ko baro cūku. Ukraina ir bagāta ar augļiem, ogām un dārzeņiem, tāpēc pietiek gan cilvēkiem, gan mājlopiem. Atceros, ka vecmāmiņa (un ne jau tikai viņa!) cūkām deva ābolus, bumbierus, ķirbjus un vēl citus dārza labumus. Ja cūku baro ar zivīm, tad gaļa pēc tām arī garšo…

Ludmila Klimenko pieļauj, ka speķa kvalitatīvās īpašības ietekmē arī cūķa miesas apstrāde pēc nokaušanas. Lai nosvilinātu sarus, ukraiņi izmantojot nevis lodlampu, bet gan kautķermeni guldot uz salmiem un tos aizdedzinot. Tad ādu rūpīgi nobrauka un notīra.

Pēc tam cūku sagriež gabalos, apsāla un ļauj divas līdz trīs dienas nostāvēties, lai sāls no kautķermeņa izvilktu tur palikušo šķidrumu. Sasūkušos sāli tad notīra, speķa gabalus liek koka mucā vai kastē un iesāla vēlreiz.

– Klasiski taukumiņu apstrādā tikai ar sāli, taču speķa garšu var bagātināt ar ķiplociņu un pipariem, – pieredzē dalās ukraiņu saimniece.

Foto: Valdis Semjonovs
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieki un dārznieces, safrizēt rudens avenājus var arī tagad!
7 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 1
7 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 8
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 15
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Princis Harijs un Megana Mārkla lūguši faniem ziedot 5 dolārus katram sava dēla Ārčija otrajā dzimšanas dienā 29
9 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 107
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Izcēlies pamatīgs īpašuma kašķis: “Avotiņu” bijušie saimnieki Magoni Šutovieni apsūdz mantu “zādzībā”, Magone teic – īpašums pārdots “ar viltu” 15
10 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Izslimoju Covid-19, bet antivielu tests ir negatīvs.” Kalviņš skaidro, vai tā tiešām var būt 18
8 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 3
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
prast izvēlēties vislabākos zemeņu stādus? 1
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Neparasti un ļoti gardi! Zeltainās krabju nūjiņu kotletītes ar sieru 4
2 dienas
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Slepenā ieeja: durvis, kas nav redzamas – atkal ir modē! 4
2 dienas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Kas jādara, lai pārvākšanās noritētu veiksmīgi! Speciālistes padomi 3
6 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā nenopirkt sliktu stādu?
Nedēļa
LA
LA.LV
Ziņas
Turbulence koalīcijā: Vai pirmdien kritīs Kariņa valdība? 3
56 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Valdība paziņo, kad tiks sniegta informācija par gatavību ieviest stingrākus ierobežojumus 42
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Antropologs: Ja valdība ietu lokdauna virzienā, tad rudenī uz “Covid-19 brīvu” ikdienu var cerēt 38
4 stundas
IE
Ināra Egle
Ziņas
“Īstie profesionāļi negrib būt “peramie zēni”! Saeimā viedokļu vētra par mediju uzraugu lielajām algām 5
3 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
“Vakcinācija nav vienīgā aizsardzības līnija pret Covid-19.” Līdz gada beigām jāiepērk vismaz trīs jauni terapeitiskie līdzekļi 6
5 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man vismaz ir ko ēst!” Šadurskis uzskata, ka labāk būtu izmaksāt dīkstāves pabalstus, nevis rīkot Skolēnu dziesmu un deju svētkus 20
7 stundas
MZ
Monika Zīle
Ziņas
Monika Zīle: Cerams, ka meteosazvērestība, ne aktīvāko “progresistu” izdabāšana tiem, kas joprojām lolo divvalodības ideju un sapņo par citu karogu 6
2 stundas
LE
LETA
Veselam
Zināms, cik daudzi šobrīd Latvijā pēc vakcinēšanās pret Covid-19 izjūt blaknes 12
3 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krējuma kūka ar pildījumu: gatava 15 minūtēs! 1
7 stundas
AG
Andris Grīnbergs
Ziņas
APTAUJA. Vai, jūsuprāt, vajag mainīt valdību? 77
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Mūs gaida termošoks!” Bricis par laiku šonedēļ un nākamnedēļ 15
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Jāsāk veidot griķu krājumi? Eksperti skaidro, vai Latvijas iedzīvotājiem ir jāsatraucas par Krievijas griķu eksporta aizliegumu 40
1 diena
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Atrasts veids, kā atbrīvoties no ierobežojumiem. Taču tā nav vakcinācija, tas ir kaut kas vienkāršāks 107
1 diena
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Trauslā un ļoti bīstamā robeža: mājās mazs bērns un suns. Kādas kļūdas visbiežāk pieļauj vecāki? 8
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Beidzot oficiāli atklāts prinča Filipa nāves iemesls 18
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Sātīga un bezgalīgi garšīga: zupa kā lazanja – ar malto gaļu, tomātiem un pastu 3
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad siltumnīca nav tikai siltumnīca: kā ierīkot savu oāzes stūrīti?
1 diena
LE
LETA
Ziņas
NEPLP ierosinājusi pārkāpuma lietu “Aizliegtajam paņēmienam” saistībā ar pausto informāciju par vakcīnu efektivitāti 2
19:47
LE
LETA
Veselam
Jaunākā Covid-19 izplatības karte: Cik slimnieku šobrīd katrā pilsētā?
19:42
LA
LA.LV
Ziņas
Turbulence koalīcijā: Vai pirmdien kritīs Kariņa valdība? 3
19:29