Vēsturiskā roze ‘Minnehaha’. Foto – Valdis Semjonovs

Gatavošana ziemai 0


Aukstajās rudens salnās rožu krūmi pakāpeniski nobriest. Ja pat pēc ilgstoša salnu perioda zaļās lapas nav nobirušas, krūmus var atlapot, tomēr to nevar darīt pārāk agri, jo lapas pie zariem liecina, ka barības rezerves vēl nav pārvietojušās uz dzinumiem.

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

– Ja vēlaties audzēt vīteņrozes, tās vēlā rudenī obligāti jāliec pie zemes. Lokanie zari jānostiprina pie augsnes virskārtas. To var izdarīt, dzinumus piesienot pie garas kārts, kas horizontāli izvilkta cauri rožu krūmam un nostiprināta pie diviem zemē iedzītiem atbalsta mietiņiem. Šis darbs jāveic, pirms iestājies sals. Līdz novembra sākumam rozēm jābūt atlapotām un pieliektām, – skaidro Rundāles pils rožu dārza saimniece.

Kad augsnes virskārta uzsalusi apmēram 10 cm dziļumā, rožu cera centru aprauš, veidojot 20 cm augstu substrāta konusu, lai saglabātos dzinumu apakšējie pumpuri. Izmanto uzņēmuma “Laflora” skābo kūdru, kas ir labs segmateriāls, jo nevada temperatūru (ne siltumu, ne aukstumu), tajā nevairojas kaitēkļi un sēņu slimības. Neitralizētā kūdra, ko pārdod maisos, ir dārga, tāpēc lielos grupu stādījumos to izmantot neatmaksājas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Iestājoties aukstam laikam, stīgotājrožu krūmus visā dzinumu garumā nosedz ar skuju koku zariem, kas ir gaisu caurlaidīgi un labi saglabā siltumu.

– Lai zari negultos cits citam virsū un dzeloņi nesadurtu pumpurus, kas nākamajā gadā veidos ziedus, rožu dzinumus liecam vairākās kārtās. Vispirms pieliec piecus rožu zarus, tad tos nosedz ar skuju koku zariem, pēc tam pieliec nākamo kārtu ar rožu zariem un atkal piesedz ar skujām, – pamāca dārzniece.

Lai neuzkrātos mitrums (ja augi ilgstoši atrodas kūstoša sniega vai lietus ūdenī, kas sakrājas virs augsnes), krūmiem papildus var uzklāt finieri, dēļu vairogus, bet ne plēvi, jo tad rozes izsutīs. Puķes biežāk aiziet bojā nevis sala dēļ, bet gan izsūt, ja ir pārāk silti piesegtas un nav padomāts par vēdināšanas iespējām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.