Timura Subhankulova foto

Trīs zāles un 
”Civita Nova” 0

“Lielā Dzintara” sirds ir tūkstošvietīgā lielā zāle, kuru organiski papildina kamerzāle ar 200 klausītāju vietām, eksperimentālā skatuve, izstāžu un citu publisku pasākumu telpas “Civita Nova”. Pāragri mūžībā aizgājušā LSO koka pūšamo instrumentu grupas koncertmeistara, fagotista un Emiļa Melngaiļa Liepājas mūzikas vidusskolas orķestra vadītāja Dzintara Jurgelaiša vārdā nosauktā divu līmeņu kamerzāle otrajā stāvā, kā teic mūziķi, izcili piemērota smalkai muzicēšanai. “Kaut esi pēdējā rindā, bet liekas, ka sēdi mūziķim blakus, jo mūzikas iedarbība tik nepastarpināta, ka šķiet – spēlē tikai tev…” saka LSO direktors Uldis Lipskis.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas

Ar šo objektu sevišķi lepojoties arī pats pasaules akustiķu grands profesors Karlheincs Millers no Vācijas, jo arī viņa pieredzē “Lielais Dzintars” esot meistarstiķis. Akustiskais vairogs nolaižams jebkurā augstumā, tā pielāgojot zāli dažādiem akustiskiem parametriem. Kā daudzās koncertzālēs Eiropā, virs skatuves aizmugurējās daļas ir balkons dziedātājiem, kurā, ja koris nedzied, var sēdēt arī skatītāji. Orķestra bedre un partera daļa, noņemot krēslus, ir pārveidojama vienā līmenī ar skatuvi. Interesantu stilu un dizainu rada arī pas­teļtoņu niansēs – no violeta līdz gaiši rozā – apvilktie skatītāju krēsli.

Dažādiem sarīkojumiem un mazās formas teātra izrādēm paredzētā eksperimentālā skatuve septītajā stāvā ir bez skatuves tradicionālā izpratnē, bet ar iespēju novietot podestus skatītājiem. Ja žalūziju durvis atvērtas, paveras skaists skats uz pilsētas panorāmu. Šai telpai piešķirts koncertzāles tapšanā daudz spēka ieguldījušās kādreizējās izglītības un zinātnes ministres, Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieces, priekšlaikus mūžībā aizgājušās Silvas Goldes vārds. Eksperimentālo skatuvi atklāja nupat 30. oktobrī ar Dailes teātra viesizrādi “Oskars un Rozā dāma”.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Lielajā Dzintarā” radītas unikālas individuāli izgatavojamas mēbeles mūziķiem. Jaunais arhitekts Mārtiņš Pīlēns ļoti izsmalcināti veidojis orķestra administrācijas telpu vizuālo iekārtojumu, jo to ļoti labi – kā skatlogā – redz no āra. Bet koncertzālē mūziķiem esot labāki krēsli nekā tie, kuros pašreiz sēž slavenie Berlīnes filharmoniķi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.