Foto: Shutterstock

Laiks salātiem! 5 salātu receptes un špikeris mērcītēm 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Lai pēc garās ziemas atgūtu enerģiju, ir laiks svaigiem dārzeņu salātiem, kuriem lielākam enerģijas lādiņam var pievienot diedzējumus.

ML
Māra Libeka
Ziņas
Iedzīvotājus sadala trīs līmeņos. Vai nepotētie ir pilnībā izslēgti no sabiedrības? 295
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
No 15. jūnija varēsim apmeklēt divu tipu kultūras pasākumus. Kas būs jāievēro? 43
1 diena
MA
Māris Antonevičs
Stāsti
Lembergs atvainojās un atzina, ka esot pārkāpis robežas. Intervija ar LPRA priekšsēdētāju Ivaru Kaļķi 12
21 stundas
Lasīt citas ziņas

Robežšķirtne starp salātiem kā uzkodu un salātiem kā pastāvīgu ēdienu ir nosacīta. Parasti apetītes ierosināšanai pasniedz vieglus salātus, piemēram, kāpostu ar burkāniem, lapu salātus ar dārzeņiem, vinegretu. Ja salāti ir maltītes galvenais ēdiens, to sastāvā ietilpst gaļa vai zivs, un tie ir sātīgi. Lai tie labi garšotu, svarīgi nepārspīlēt ar sastāvdaļu skaitu. Pietiks ar četrām piecām, neskaitot mērci.

Lapu salātu bagātība

Gatavojot lapu dārzeņu salātus, ieteicams izvēlēties tādu kombināciju, lai salāti izdotos daudzkrāsaini, ne pārāk asi, bet nebūtu bezgaršīgi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Galviņsalāti ir piemērota sastāvdaļa gandrīz visiem svaigajiem salātiem. Ja gribas kaut ko pikantāku, var pievienot krokaino vai platlapu endīviju, rukolu, kressalātus. Pikanto zaļumu garšu var līdzsvarot ar kraukšķīgajiem Ķīnas kāpostiem un salātu baldriņiem, bet krāsainākus padarīt ar rūsganajiem lapu salātiem.

Metālu – nē!

Lapu dārzeņu salātus visērtāk sagatavot, izmantojot divas speciālās koka karotes – trīszaru dakšiņas. Ja tādu nav, labi noder arī parastās koka karotes. Nevajadzētu izmantot metāla galda rīkus, jo metāls reaģē ar skābi, ko satur salātu aizdaram izmantotais etiķa un eļļas maisījums.

Arī salātu sajaukšanai vispiemērotākā ir koka bļoda. Var izmantot arī kāda cita materiāla trauku, ja vien tas nav izgatavots no alumīnija vai emaljēts.

Priekšlaikus sajaukt lapu dārzeņus ar mērci nevajag, jo skābes ietekmē zaļumi savīst.

Salāti ar vistu un zemenēm

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 200 g žāvētas vistas krūtiņas

• 6–7 lielas zemenes

• sauja rukolas

• 2–3 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņu

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• 1 ēdamkarote augu eļļas

• pustējkarote cukura

• pustējkarote sāls

Pagatavošana:

Žāvēto vistu un zemenes sagriež gabaliņos. Rukolu nomazgā un nožāvē. Saulespuķu sēkliņas apgrauzdē uz sausas pannas. Uz šķīvja kārto rukolu, zemenes un vistas gabaliņus. Atsevišķā traukā samaisa augu eļļu ar citrona sulu, sāli un cukuru. Mērci pārlej salātiem.

Salātus var papildināt ar zemeņu mērci, ko pagatavo no zemenēm, eļļas, sāls un cukura.

Kabaču un gurķu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 neliels kabacis

• 2 svaigie gurķīši

• sauja cūku pupu

• redīsu dīgsti

• dilles

• loki

• vīna etiķis

• sāls, cukurs

Pagatavošana:

Gurķus un kabaci nomazgā, ar dārzeņu mizojamo nazi gareniski sagriež plānās sķēlēs. Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas. Lai tām vieglāk noņemt mizu, izvārītas uzreiz ieliek aukstā ūdenī. Nomizotās cūku pupas pievieno gurķiem un kabačiem, uzbārsta sāli, cukuru, smalki sagrieztas dilles un lociņus. Pārslaka vīna etiķi. Dekorē ar redīsu dīgstiem.

Ja vēlas, var pievienot pētersīļus, baziliku, piparmētru vai citus sev tīkamus garšaugus, bet vīna etiķa vietā izmantot ābolu etiķi vai citrona sulu.

Ar redīsiem un sieramoliņu

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 100 g salātlapu maisījuma

• 100 g redīsu

• 50 g sieramoliņa dīgstu

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 1 ēdamkarote medus

• pustējkarote sāls

• šķipsna maltu melno piparu

Pagatavošana:

Uz šķīvja kārto salātlapas, tām virsū – ripiņās sagrieztus redīsus un sieramoliņa dīgstus. Pagatavo mērci, atsevišķā traukā samaisot tai paredzētās sastāvdaļas. Pārlej salātiem.

Sieramoliņa dīgsti salātiem piešķir patīkami pikantu, mazliet rūgtenu garšu.

Ar tomātiem un sinepju dīgstiem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 100 g salātlapu maisījuma

• 150 g ķirštomātiņu

• 25 g diedzētu sinepju sēklu

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 1 ēdamkarote kļavu sīrupa

• pustējkarote sinepju

• pustējkarote sāls

Pagatavošana:

Salātlapas nomazgā un nosusina. Ķirštomātiņus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Uz šķīvja kārto salātlapas, tiem virsū – pārgrieztos ķirštomātiņus un diedzētas sinepju sēklas. Pagatavo mērci, izmantojot visas tai paredzētās sastāvdaļas, un pārlej salātiem.

Sinepes un diedzētās sinepju sēklas salātiem dod patīkamu asumu un aromātu.

Brokoļu un redīsu salāti ar kuskusu

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 200 g kuskusa

• 300 g brokoļu

• 100 g valriekstu

• 60 g cietā siera

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 tējkarote kanēļa

• saišķītis redīsu

• grauzdētas ķirbja sēkliņas

• zaļumi

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Brokoļus tvaicē aptuveni 5 minūtes, tad iegremdē aukstā ūdenī, lai saglabātu skaisti zaļo krāsu. Dažas ziedkopas atstāj neskartas, bet pārējās sablendē kopā ar valriekstiem un sieru. Kuskusu pārlej ar 200 ml karsta ūdens, iemaisa kanēli, šķipsniņu sāls un olīveļļu. Traukam uzliek vāku un ļauj kuskusam piebriest aptuveni 5 minūtes. Tad ar dakšiņu izcilā, sajauc ar brokoļu un siera maisījumu, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus redīsus un smalki sakapātus zaļumus. Visbeidzot pieliek brokoļu ziedkopas, uzbārsta sāli, piparus, sasmalcinātas ķirbja sēklas, uzslaka olīveļļu, ja nepieciešams.

Lai garšas un vitamīnu buķete būtu bagātīgāka, salātiem pievieno dīgstus pēc izvēles.

Salātu mērču receptes:

Etiķa un eļļas mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 180 ml (12 ēdamkarošu) eļļas

• 60 ml (4 ēdamkarotes) etiķa

• 10 ml (2 tējkarotes) sinepju

• zaļumi pēc izvēles

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Nelielā traukā sakuļ etiķi ar sāli un pipariem. Ja gribas, lai mērce būtu pikantāka, pievieno sinepes (bez tām arī var iztikt). Turpinot kulšanu, mērcei pievieno eļļu, lejot tievu, bet nepārtrauktu strūkliņu. Puto, līdz mērce sāk biezēt. Ja nepieciešams, beigās pieber vēl sāli un piparus.

Mērces garšu var bagātināt ar rozmarīnu, maurlokiem, pērtersīļiem, piparmētru. Kā interesanta piedeva noder arī ķiploki, šalotes sīpoli, čili, mārrutki, medus.

Pikantā sojas mērce

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 125 ml sojas mērces

• 60 ml (4 ēdamkarotes) baltvīna etiķa

• 60 ml (4 ēdamkarotes) zemesriekstu eļļas

• 2 tējkarotes cukura

• 2 čili pākstis

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 cm ingvera saknes

• svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana:

Ingvera sakni nomizo un sasmalcina. Čili izņem sēklas, smalki sagriež. Ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina. Traukā sakuļ etiķi ar cukuru un pipariem. Pievieno sojas mērci un garšaugus. Putojot maisījumu, pakāpeniski pielej zemesriekstu eļļu. Kuļ tik ilgi, kamēr mērce viegli sabiezē. Pēc garšas pieber sāli.

Var pievienot arī sezama eļļu, kas mērcei piešķirs riekstu garšu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieka padoms: kā izglābt augļukokus no laputīm?
4 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Ilūkstes novadā vilks ienāk sētā un uzbrūk sunim: dzīvnieku tik tikko izdodas izglābt 4
2 stundas
AB
Antra Balode
Praktiski
Liliju kopšana jūnija sākumā: pašreiz svarīgākais darbs ir pasargāt tās no pelēkās puves
18 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 14. līdz 21.jūnijam: sēj pupas, zirņus, apgriež maurlokus, kopj dzīvžogus
1 diena
ML
Māra Libeka
Ziņas
Iedzīvotājus sadala trīs līmeņos. Vai nepotētie ir pilnībā izslēgti no sabiedrības? 253
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
No 15. jūnija varēsim apmeklēt divu tipu kultūras pasākumus. Kas būs jāievēro? 43
1 diena
MA
Māris Antonevičs
Stāsti
Lembergs atvainojās un atzina, ka esot pārkāpis robežas. Intervija ar LPRA priekšsēdētāju Ivaru Kaļķi 12
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sinoptiķi pārsteidz ar pirmajām prognozēm Līgo vakaram un Jāņu dienai 14
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Šī diena liksies šķietami parasta, tomēr tā tāda nebūs! Horoskopi 15.jūnijam
20 stundas
Lasīt citas ziņas
ER
Elvita Ruka
Stāsti
Bērzes dzirnavu atdzimšana: te filmēts arī seriāla sākums, Anglijas skati. Bijis grūts ceļš noiets, lai kaut stūris izskatītos pēc estētiski sapucētās Anglijas – tagad grūti noticēt! 3
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā sakopt daiļdārzu pēc lietusgāzēm? 1
3 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
FOTO. Latviešu ģimene saimnieko Engures novadā un kafejnīcas ēdienkartē piedāvā tikai to, kas dabūjams mežā, pļavā vai ezerā 27
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ērču pārnēsātā un suņiem ļoti bīstamā slimība babezioze Latvijā progresē: 30 līdz 45% saslimušo dzīvnieku neizdodas glābt 6
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Cik drošas ir padomju laikā celtās piecstāvu un trīsstāvu dzīvojamās ēkas? 28
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc zemenēm melni ziedi. Vai tā ir tāda šķirne vai kāds kaitēklis? 3
4 dienas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā vērojams Covid-19 Indijas varianta pieaugums. Nosauc pilsētas un novadus, kur tas reģistrēts
33 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Kungi, ko jūs dariet!” Uzņēmējs uzskata, ka pandēmijas laikā ieviest izmaiņas nodokļu sistēmā ir noziegums 15
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Ilūkstes novadā vilks ienāk sētā un uzbrūk sunim: dzīvnieku tik tikko izdodas izglābt 4
2 stundas
ML
Māra Libeka
Ziņas
Iedzīvotājus sadala trīs līmeņos. Vai nepotētie ir pilnībā izslēgti no sabiedrības? 253
7 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Amerikas prezidents Džo Baidens pēc tikšanās ar Lielbritānijas karalieni Elizabeti II: “Viņa man atgādināja manu māti!”
37 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
Zaudējam miljonus, bet viņi neparko neatbild. Uzņēmējs par ierēdņu visatļautību 27
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Iekāpa tramvajā, lai dotos mājās, bet tur neieradās: Rīgā bezvēsts pazudusi jauna sieviete ar meitu
1 stunda
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Nebija trako, kas uzņemtos vadīt Liepāju.” Saruna ar Uldi Sesku 8
5 stundas
MA
Māris Antonevičs
Stāsti
Lembergs atvainojās un atzina, ka esot pārkāpis robežas. Intervija ar LPRA priekšsēdētāju Ivaru Kaļķi 12
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Deputāts Raimonds Bergmanis: “Tūkstošiem cilvēku nav šīs izziņas, ka viņi ir izslimojuši Covid-19! Ko viņiem tagad darīt?” 124
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
Elza 1941. gada Jāņos posās kāzām, bet savu Alfrēdu sagaidīja vien pēc 16 gariem izsūtījuma gadiem 10
18 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Baņuta, Žermēna, Vilija un Vits 1
4 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Bricis atklāj, kad gaidāms lielākais karstuma vilnis pēdējos divos gados 10
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: “Kremļa runasvīrs paziņoja, ka gatavojoties uz šo tikšanos, Krievija centīsies demonstrēt pietiekamu spēku, lai visi saprastu, ka ar to ir jārēķinās” 48
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 14. līdz 21.jūnijam: sēj pupas, zirņus, apgriež maurlokus, kopj dzīvžogus
1 diena
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Kovida apjukusī Saeima, ASV hakere – bijusī skolotāja no Latvijas un Krievijai noderīgais Ādamsons. Nedēļas notikumu apskats 11
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sinoptiķi pārsteidz ar pirmajām prognozēm Līgo vakaram un Jāņu dienai 14
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārznieka padoms: kā izglābt augļukokus no laputīm?
14:56
LE
LETA
Ziņas
Latvijā vērojams Covid-19 Indijas varianta pieaugums. Nosauc pilsētas un novadus, kur tas reģistrēts
14:27
LA
LA.LV
Ziņas
676 miljoni eiro Klimata pārmaiņu un ilgtspējas projektiem
14:25