Foto: Shutterstock

Laiks salātiem! 5 salātu receptes un špikeris mērcītēm 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Lai pēc garās ziemas atgūtu enerģiju, ir laiks svaigiem dārzeņu salātiem, kuriem lielākam enerģijas lādiņam var pievienot diedzējumus.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Internetā nopludināts video, kurā vairāki Latvijā pazīstami cilvēki redzami šņaucot baltu pulverīti 33
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mums visu laiku notiek haotiskas darbības un neviens par to neatbild.” Kreituse uzskata, ka tas ir nepieļaujami 82
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man tā arī pateica – par ministru parasti izvēlas “savējo”!” Šuplinska atklāti par atstādināšanu no amata 54
9 stundas
Lasīt citas ziņas

Robežšķirtne starp salātiem kā uzkodu un salātiem kā pastāvīgu ēdienu ir nosacīta. Parasti apetītes ierosināšanai pasniedz vieglus salātus, piemēram, kāpostu ar burkāniem, lapu salātus ar dārzeņiem, vinegretu. Ja salāti ir maltītes galvenais ēdiens, to sastāvā ietilpst gaļa vai zivs, un tie ir sātīgi. Lai tie labi garšotu, svarīgi nepārspīlēt ar sastāvdaļu skaitu. Pietiks ar četrām piecām, neskaitot mērci.

Lapu salātu bagātība

Gatavojot lapu dārzeņu salātus, ieteicams izvēlēties tādu kombināciju, lai salāti izdotos daudzkrāsaini, ne pārāk asi, bet nebūtu bezgaršīgi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Galviņsalāti ir piemērota sastāvdaļa gandrīz visiem svaigajiem salātiem. Ja gribas kaut ko pikantāku, var pievienot krokaino vai platlapu endīviju, rukolu, kressalātus. Pikanto zaļumu garšu var līdzsvarot ar kraukšķīgajiem Ķīnas kāpostiem un salātu baldriņiem, bet krāsainākus padarīt ar rūsganajiem lapu salātiem.

Metālu – nē!

Lapu dārzeņu salātus visērtāk sagatavot, izmantojot divas speciālās koka karotes – trīszaru dakšiņas. Ja tādu nav, labi noder arī parastās koka karotes. Nevajadzētu izmantot metāla galda rīkus, jo metāls reaģē ar skābi, ko satur salātu aizdaram izmantotais etiķa un eļļas maisījums.

Arī salātu sajaukšanai vispiemērotākā ir koka bļoda. Var izmantot arī kāda cita materiāla trauku, ja vien tas nav izgatavots no alumīnija vai emaljēts.

Priekšlaikus sajaukt lapu dārzeņus ar mērci nevajag, jo skābes ietekmē zaļumi savīst.

Salāti ar vistu un zemenēm

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 200 g žāvētas vistas krūtiņas

• 6–7 lielas zemenes

• sauja rukolas

• 2–3 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņu

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• 1 ēdamkarote augu eļļas

• pustējkarote cukura

• pustējkarote sāls

Pagatavošana:

Žāvēto vistu un zemenes sagriež gabaliņos. Rukolu nomazgā un nožāvē. Saulespuķu sēkliņas apgrauzdē uz sausas pannas. Uz šķīvja kārto rukolu, zemenes un vistas gabaliņus. Atsevišķā traukā samaisa augu eļļu ar citrona sulu, sāli un cukuru. Mērci pārlej salātiem.

Salātus var papildināt ar zemeņu mērci, ko pagatavo no zemenēm, eļļas, sāls un cukura.

Kabaču un gurķu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 neliels kabacis

• 2 svaigie gurķīši

• sauja cūku pupu

• redīsu dīgsti

• dilles

• loki

• vīna etiķis

• sāls, cukurs

Pagatavošana:

Gurķus un kabaci nomazgā, ar dārzeņu mizojamo nazi gareniski sagriež plānās sķēlēs. Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas. Lai tām vieglāk noņemt mizu, izvārītas uzreiz ieliek aukstā ūdenī. Nomizotās cūku pupas pievieno gurķiem un kabačiem, uzbārsta sāli, cukuru, smalki sagrieztas dilles un lociņus. Pārslaka vīna etiķi. Dekorē ar redīsu dīgstiem.

Ja vēlas, var pievienot pētersīļus, baziliku, piparmētru vai citus sev tīkamus garšaugus, bet vīna etiķa vietā izmantot ābolu etiķi vai citrona sulu.

Ar redīsiem un sieramoliņu

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 100 g salātlapu maisījuma

• 100 g redīsu

• 50 g sieramoliņa dīgstu

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 1 ēdamkarote medus

• pustējkarote sāls

• šķipsna maltu melno piparu

Pagatavošana:

Uz šķīvja kārto salātlapas, tām virsū – ripiņās sagrieztus redīsus un sieramoliņa dīgstus. Pagatavo mērci, atsevišķā traukā samaisot tai paredzētās sastāvdaļas. Pārlej salātiem.

Sieramoliņa dīgsti salātiem piešķir patīkami pikantu, mazliet rūgtenu garšu.

Ar tomātiem un sinepju dīgstiem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 100 g salātlapu maisījuma

• 150 g ķirštomātiņu

• 25 g diedzētu sinepju sēklu

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 1 ēdamkarote kļavu sīrupa

• pustējkarote sinepju

• pustējkarote sāls

Pagatavošana:

Salātlapas nomazgā un nosusina. Ķirštomātiņus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Uz šķīvja kārto salātlapas, tiem virsū – pārgrieztos ķirštomātiņus un diedzētas sinepju sēklas. Pagatavo mērci, izmantojot visas tai paredzētās sastāvdaļas, un pārlej salātiem.

Sinepes un diedzētās sinepju sēklas salātiem dod patīkamu asumu un aromātu.

Brokoļu un redīsu salāti ar kuskusu

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 200 g kuskusa

• 300 g brokoļu

• 100 g valriekstu

• 60 g cietā siera

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 tējkarote kanēļa

• saišķītis redīsu

• grauzdētas ķirbja sēkliņas

• zaļumi

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Brokoļus tvaicē aptuveni 5 minūtes, tad iegremdē aukstā ūdenī, lai saglabātu skaisti zaļo krāsu. Dažas ziedkopas atstāj neskartas, bet pārējās sablendē kopā ar valriekstiem un sieru. Kuskusu pārlej ar 200 ml karsta ūdens, iemaisa kanēli, šķipsniņu sāls un olīveļļu. Traukam uzliek vāku un ļauj kuskusam piebriest aptuveni 5 minūtes. Tad ar dakšiņu izcilā, sajauc ar brokoļu un siera maisījumu, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus redīsus un smalki sakapātus zaļumus. Visbeidzot pieliek brokoļu ziedkopas, uzbārsta sāli, piparus, sasmalcinātas ķirbja sēklas, uzslaka olīveļļu, ja nepieciešams.

Lai garšas un vitamīnu buķete būtu bagātīgāka, salātiem pievieno dīgstus pēc izvēles.

Salātu mērču receptes:

Etiķa un eļļas mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 180 ml (12 ēdamkarošu) eļļas

• 60 ml (4 ēdamkarotes) etiķa

• 10 ml (2 tējkarotes) sinepju

• zaļumi pēc izvēles

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Nelielā traukā sakuļ etiķi ar sāli un pipariem. Ja gribas, lai mērce būtu pikantāka, pievieno sinepes (bez tām arī var iztikt). Turpinot kulšanu, mērcei pievieno eļļu, lejot tievu, bet nepārtrauktu strūkliņu. Puto, līdz mērce sāk biezēt. Ja nepieciešams, beigās pieber vēl sāli un piparus.

Mērces garšu var bagātināt ar rozmarīnu, maurlokiem, pērtersīļiem, piparmētru. Kā interesanta piedeva noder arī ķiploki, šalotes sīpoli, čili, mārrutki, medus.

Pikantā sojas mērce

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 125 ml sojas mērces

• 60 ml (4 ēdamkarotes) baltvīna etiķa

• 60 ml (4 ēdamkarotes) zemesriekstu eļļas

• 2 tējkarotes cukura

• 2 čili pākstis

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 cm ingvera saknes

• svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana:

Ingvera sakni nomizo un sasmalcina. Čili izņem sēklas, smalki sagriež. Ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina. Traukā sakuļ etiķi ar cukuru un pipariem. Pievieno sojas mērci un garšaugus. Putojot maisījumu, pakāpeniski pielej zemesriekstu eļļu. Kuļ tik ilgi, kamēr mērce viegli sabiezē. Pēc garšas pieber sāli.

Var pievienot arī sezama eļļu, kas mērcei piešķirs riekstu garšu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
no puķupodiem aizdzīt sliekas? 1
6 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Nepieradinātais skaistums no dabas: idejas un ieteikumi – kā izgatavot interjera priekšmetus no jūras izskalota koka?
6 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kotletītes bez gaļas: ar mocarella sieru
6 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 20. līdz 26.septembrim: pārstāda peonijas, apgriež ziemcietes, novāc kartupeļus
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Internetā nopludināts video, kurā vairāki Latvijā pazīstami cilvēki redzami šņaucot baltu pulverīti 33
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Mums visu laiku notiek haotiskas darbības un neviens par to neatbild.” Kreituse uzskata, ka tas ir nepieļaujami 82
14 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Man tā arī pateica – par ministru parasti izvēlas “savējo”!” Šuplinska atklāti par atstādināšanu no amata 54
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Cerības uz nedēļas nogali! Bricis atklāj, kā tuvākajās dienās mainīsies laiks 1
1 diena
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Jūrkalnē jūras krastā atrasts auto ar mirušu cilvēku 11
2 stundas
Lasīt citas ziņas
RR
Rebeka Rogale
Praktiski
Baltijas mājokļa dizains Londonā. Kā tiks prezentēta mūsu gaume?
2 dienas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
“Kāds bija svaigēšanas periods? Drausmīgs!”: latviete Ilva Bekmane par diētām, dzīvi izsapņotajās ārzemēs un atgriešanos mājās 19
Intervija 3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nesaprotamās vīnogas – vienos ķekaros ogas jau ēdamas, bet citos – zaļas un skābas? Skaidro vīnogu audzētājs 3
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Krāsaina, aromātiska un ļoti garšīga: ķirbja krēmzupa ar tīģergarnelēm, ingveru un konjaku 1
5 dienas
PL
Praktiskais Latvietis
Praktiski
Kur un kā utilizēt nederīgās elektroiekārtas, lai nekaitētu apkārtējai videi? 17
5 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Iestājas vēsums: kādus dārza darbus jāpaspēj izdarīt? 1
6 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš: Drošības pasākumi Covid-19 izplatības ierobežošanai ir novēloti 12
1 stunda
LL
LETA, LA.lv
Ziņas
Jūrkalnē jūras krastā atrasts auto ar mirušu cilvēku 11
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Paziņo, kura publiskā jaunbūve atzīta par “Gada labāko būvi Latvijā 2020” 7
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Esam pazaudējuši vasaru.” Bordāns par Saeimas “rupjo kļūdu” vakcinācijas veicināšanā 74
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Rīgā plāno iecelt nakts mēru. Kā šādu iniciatīvu skaidro tās ierosinātāji? 3
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Rīgā pazudis astoņus gadus vecs zēns
33 minūtes
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Nepieradinātais skaistums no dabas: idejas un ieteikumi – kā izgatavot interjera priekšmetus no jūras izskalota koka?
6 stundas
AJ
Atis Jansons
Ziņas
“Tāda vārga tā “akcija”…” Kāpēc Atis Jansons Ceļu policijas veikumu vērtē ar vienu balli no 10? 1
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Mums visu laiku notiek haotiskas darbības un neviens par to neatbild.” Kreituse uzskata, ka tas ir nepieļaujami 82
14 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Kāja ar galošu no bremzes nokrīt un uzkrīt uz gāzes, aiznesos pa to ceļu… Man bija ok”: Magone mācās braukt ar auto, draudzenei jāmeklē pēc sirdszālēm 20
10 stundas
EL
Egils Līcītis
Stāsti
Kā gan tas nācās, ka Benjamiņai pietuvinātie cilvēki kļuva par viņas nodevējiem un Latvijas kapračiem? Saruna ar Gintu Grūbi 15
12 stundas
IE
Ināra Egle
Ziņas
Klēts pārbūvei dod naudu, tilta remontam – ne
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Modris, Matīss un Mariss 1
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Harija un Meganas Mārklas fotogrāfija uz žurnāla vāka krīt nežēlastībā: soctīklos pamatīgi izsmej prinča nedabīgo pozu aiz sievas muguras 13
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Cerības uz nedēļas nogali! Bricis atklāj, kā tuvākajās dienās mainīsies laiks 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Velns, kaut kas jāizdomā!”: aktieris Rolands Zagorskis pastāsta, kā ticis pie “pašizdomāta” uzvārda 7
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 20. līdz 26.septembrim: pārstāda peonijas, apgriež ziemcietes, novāc kartupeļus
1 diena
KK
Kamita Kalniņa
Ziņas
VIDEO. Neparasts skats! Lava piepilda peldbaseinu, turpinoties vulkāna izvirdumam Kanāriju salās
20:39
LA
LA.LV
Ziņas
Rīgā pazudis astoņus gadus vecs zēns
20:12
AJ
Atis Jansons
Ziņas
“Tāda vārga tā “akcija”…” Kāpēc Atis Jansons Ceļu policijas veikumu vērtē ar vienu balli no 10? 1
19:44