Foto: Shutterstock

Laiks salātiem! 5 salātu receptes un špikeris mērcītēm 1

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

TV24
Ekonomists par Kariņa lidojumiem ar privātajiem avioreisiem: “Šis stāsts ir visskandalozākā daļa no lielākas bildes, kur ir bijusi ļoti liela izšķērdība” 114
TV24
“Nauda nesmird…” Adamovičs stāsta par atrasto krievu “Shahed” dronu, kurā ievietots Ukrainā ražots akumulators
Vīrietis loterijā laimē 33 miljonus eiro. Tas, ko viņš izdarīja nākamajā rītā, pārsteidza visus 6
Lasīt citas ziņas

Lai pēc garās ziemas atgūtu enerģiju, ir laiks svaigiem dārzeņu salātiem, kuriem lielākam enerģijas lādiņam var pievienot diedzējumus.

Robežšķirtne starp salātiem kā uzkodu un salātiem kā pastāvīgu ēdienu ir nosacīta. Parasti apetītes ierosināšanai pasniedz vieglus salātus, piemēram, kāpostu ar burkāniem, lapu salātus ar dārzeņiem, vinegretu. Ja salāti ir maltītes galvenais ēdiens, to sastāvā ietilpst gaļa vai zivs, un tie ir sātīgi. Lai tie labi garšotu, svarīgi nepārspīlēt ar sastāvdaļu skaitu. Pietiks ar četrām piecām, neskaitot mērci.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lapu salātu bagātība

Gatavojot lapu dārzeņu salātus, ieteicams izvēlēties tādu kombināciju, lai salāti izdotos daudzkrāsaini, ne pārāk asi, bet nebūtu bezgaršīgi.

Galviņsalāti ir piemērota sastāvdaļa gandrīz visiem svaigajiem salātiem. Ja gribas kaut ko pikantāku, var pievienot krokaino vai platlapu endīviju, rukolu, kressalātus. Pikanto zaļumu garšu var līdzsvarot ar kraukšķīgajiem Ķīnas kāpostiem un salātu baldriņiem, bet krāsainākus padarīt ar rūsganajiem lapu salātiem.

Metālu – nē!

Lapu dārzeņu salātus visērtāk sagatavot, izmantojot divas speciālās koka karotes – trīszaru dakšiņas. Ja tādu nav, labi noder arī parastās koka karotes. Nevajadzētu izmantot metāla galda rīkus, jo metāls reaģē ar skābi, ko satur salātu aizdaram izmantotais etiķa un eļļas maisījums.

Arī salātu sajaukšanai vispiemērotākā ir koka bļoda. Var izmantot arī kāda cita materiāla trauku, ja vien tas nav izgatavots no alumīnija vai emaljēts.

Priekšlaikus sajaukt lapu dārzeņus ar mērci nevajag, jo skābes ietekmē zaļumi savīst.

Salāti ar vistu un zemenēm

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 200 g žāvētas vistas krūtiņas

• 6–7 lielas zemenes

• sauja rukolas

• 2–3 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņu

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• 1 ēdamkarote augu eļļas

• pustējkarote cukura

• pustējkarote sāls

Pagatavošana:

Žāvēto vistu un zemenes sagriež gabaliņos. Rukolu nomazgā un nožāvē. Saulespuķu sēkliņas apgrauzdē uz sausas pannas. Uz šķīvja kārto rukolu, zemenes un vistas gabaliņus. Atsevišķā traukā samaisa augu eļļu ar citrona sulu, sāli un cukuru. Mērci pārlej salātiem.

Salātus var papildināt ar zemeņu mērci, ko pagatavo no zemenēm, eļļas, sāls un cukura.

Kabaču un gurķu salāti

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 neliels kabacis

• 2 svaigie gurķīši

• sauja cūku pupu

• redīsu dīgsti

• dilles

• loki

• vīna etiķis

• sāls, cukurs

Pagatavošana:

Gurķus un kabaci nomazgā, ar dārzeņu mizojamo nazi gareniski sagriež plānās sķēlēs. Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas. Lai tām vieglāk noņemt mizu, izvārītas uzreiz ieliek aukstā ūdenī. Nomizotās cūku pupas pievieno gurķiem un kabačiem, uzbārsta sāli, cukuru, smalki sagrieztas dilles un lociņus. Pārslaka vīna etiķi. Dekorē ar redīsu dīgstiem.

Ja vēlas, var pievienot pētersīļus, baziliku, piparmētru vai citus sev tīkamus garšaugus, bet vīna etiķa vietā izmantot ābolu etiķi vai citrona sulu.

Ar redīsiem un sieramoliņu

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 100 g salātlapu maisījuma

• 100 g redīsu

• 50 g sieramoliņa dīgstu

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 1 ēdamkarote medus

• pustējkarote sāls

• šķipsna maltu melno piparu

Pagatavošana:

Uz šķīvja kārto salātlapas, tām virsū – ripiņās sagrieztus redīsus un sieramoliņa dīgstus. Pagatavo mērci, atsevišķā traukā samaisot tai paredzētās sastāvdaļas. Pārlej salātiem.

Sieramoliņa dīgsti salātiem piešķir patīkami pikantu, mazliet rūgtenu garšu.

Ar tomātiem un sinepju dīgstiem

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 100 g salātlapu maisījuma

• 150 g ķirštomātiņu

• 25 g diedzētu sinepju sēklu

Mērcei:

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• 1 ēdamkarote kļavu sīrupa

• pustējkarote sinepju

• pustējkarote sāls

Pagatavošana:

Salātlapas nomazgā un nosusina. Ķirštomātiņus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Uz šķīvja kārto salātlapas, tiem virsū – pārgrieztos ķirštomātiņus un diedzētas sinepju sēklas. Pagatavo mērci, izmantojot visas tai paredzētās sastāvdaļas, un pārlej salātiem.

Sinepes un diedzētās sinepju sēklas salātiem dod patīkamu asumu un aromātu.

Brokoļu un redīsu salāti ar kuskusu

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 200 g kuskusa

• 300 g brokoļu

• 100 g valriekstu

• 60 g cietā siera

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 tējkarote kanēļa

• saišķītis redīsu

• grauzdētas ķirbja sēkliņas

• zaļumi

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Brokoļus tvaicē aptuveni 5 minūtes, tad iegremdē aukstā ūdenī, lai saglabātu skaisti zaļo krāsu. Dažas ziedkopas atstāj neskartas, bet pārējās sablendē kopā ar valriekstiem un sieru. Kuskusu pārlej ar 200 ml karsta ūdens, iemaisa kanēli, šķipsniņu sāls un olīveļļu. Traukam uzliek vāku un ļauj kuskusam piebriest aptuveni 5 minūtes. Tad ar dakšiņu izcilā, sajauc ar brokoļu un siera maisījumu, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus redīsus un smalki sakapātus zaļumus. Visbeidzot pieliek brokoļu ziedkopas, uzbārsta sāli, piparus, sasmalcinātas ķirbja sēklas, uzslaka olīveļļu, ja nepieciešams.

Lai garšas un vitamīnu buķete būtu bagātīgāka, salātiem pievieno dīgstus pēc izvēles.

Salātu mērču receptes:

Etiķa un eļļas mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 180 ml (12 ēdamkarošu) eļļas

• 60 ml (4 ēdamkarotes) etiķa

• 10 ml (2 tējkarotes) sinepju

• zaļumi pēc izvēles

• sāls, pipari

Pagatavošana:

Nelielā traukā sakuļ etiķi ar sāli un pipariem. Ja gribas, lai mērce būtu pikantāka, pievieno sinepes (bez tām arī var iztikt). Turpinot kulšanu, mērcei pievieno eļļu, lejot tievu, bet nepārtrauktu strūkliņu. Puto, līdz mērce sāk biezēt. Ja nepieciešams, beigās pieber vēl sāli un piparus.

Mērces garšu var bagātināt ar rozmarīnu, maurlokiem, pērtersīļiem, piparmētru. Kā interesanta piedeva noder arī ķiploki, šalotes sīpoli, čili, mārrutki, medus.

Pikantā sojas mērce

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 125 ml sojas mērces

• 60 ml (4 ēdamkarotes) baltvīna etiķa

• 60 ml (4 ēdamkarotes) zemesriekstu eļļas

• 2 tējkarotes cukura

• 2 čili pākstis

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 cm ingvera saknes

• svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana:

SAISTĪTIE RAKSTI

Ingvera sakni nomizo un sasmalcina. Čili izņem sēklas, smalki sagriež. Ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina. Traukā sakuļ etiķi ar cukuru un pipariem. Pievieno sojas mērci un garšaugus. Putojot maisījumu, pakāpeniski pielej zemesriekstu eļļu. Kuļ tik ilgi, kamēr mērce viegli sabiezē. Pēc garšas pieber sāli.

Var pievienot arī sezama eļļu, kas mērcei piešķirs riekstu garšu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Viedoklis
VIDEO. Mihelsons pamāca Duļevskai, Salcevičai un Stībelim, kā visiem izdzīvot Amerikā par 100 dolāriem, un visi iedzied “Poker Face”
Meta un Sniedze – šīs dienas gaviļnieces. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
FOTO. “Nekad nedomāju, ka jums kaut ko tādu atklāšu!” Adriana Miglāne ļoti patīkami pārsteidz savus sekotājus
Kokteilis
FOTO. “Nostalģija, mazliet ironijas, bet pāri visam – enerģija!” Pašmāju reperis Ozols izdod jaunu albumu un sola pārsteigumus
TV24
Ekonomists par Kariņa lidojumiem ar privātajiem avioreisiem: “Šis stāsts ir visskandalozākā daļa no lielākas bildes, kur ir bijusi ļoti liela izšķērdība”
TV24
“Nauda nesmird…” Adamovičs stāsta par atrasto krievu “Shahed” dronu, kurā ievietots Ukrainā ražots akumulators
Vīrietis loterijā laimē 33 miljonus eiro. Tas, ko viņš izdarīja nākamajā rītā, pārsteidza visus
Pašreizējās prognozes liecina, ka nākamnedēļ laikapstākļus Latvijā ietekmēs Krievijas anticiklons. Paliks krietni aukstāks?
VIDEO. Jūras krastā izskalots tūkstošiem mazu, zilu, noslēpumainu bumbiņu. Tās apdraud dzīvniekus
Lasīt citas ziņas
Kokteilis
FOTO. VIDEO. “Viņa izskatās sensacionāli un visu laiku turas vīra tuvumā!” Keita un Viljams pēc ilgāka pārtraukuma atkal kopā izgājuši sabiedrībā
Kokteilis
FOTO. Slavenības un kino mīļotāji pulcējas Dž.Dž.Džilindžera pirmās spēlfilmas – erotiskās drāmas “Ekstāze” pirmizrādē
Šī ir ir laba, nē – lieliska, diena pārmaiņām! Horoskopi 2. decembrim
Kokteilis
FOTO. VIDEO. Ir jādzird! Iemīļoto mūziķu apvienība “Tev tuvumā” savas Ziemsvētku sajūtas ietērpusi jaunā dziesmā
Arnolds un Emanuels – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. “Visatļautība pārsniedz visas saprāta un arī vājprāta robežas!” Daugavpils mēra “nakts izklaides” rada jautājumus
Trešajam brīvprātīgajam dienestam pieteikušies 515 cilvēki – pagaidām pietiekami, lai nebūtu jārīko “izloze”
TV24
Ekonomists par Kariņa lidojumiem ar privātajiem avioreisiem: “Šis stāsts ir visskandalozākā daļa no lielākas bildes, kur ir bijusi ļoti liela izšķērdība”
Receptes
VIDEO. Ideālā recepte! Kā pagatavot patiešām kraukšķīgas medus piparkūkas ar mežģīņu rakstiem
Uz Latvijas robežas izbraukšanu gaida vairāk nekā 1000 kravas auto: Divās diennaktīs nobraucu 800m
Pilsētai jābūt patiesi skaistai – Rīgas rotāšana Ziemassvētkiem izmaksājusi ap 600 000 eiro
Vīrietis loterijā laimē 33 miljonus eiro. Tas, ko viņš izdarīja nākamajā rītā, pārsteidza visus
Dārzs
Novērtē lielā sniega postījumus dārzā: vai kaut ko var saglābt jau tagad?
Cilvēkstāsts
CILVĒKSTĀSTS. Ansis Bogustovs par ģimeni, darbu televīzijā un atpazīstamību, kuras dēļ reizēm “ticis pie kāda foršāka gaļas gabaliņa tirgū”
Kokteilis
FOTO. Grupai “Sudden lights” svētki – koncertfilmas pirmizrāde. Lielās intereses dēļ ieplānoti arī papildu seansi
Kokteilis
FOTO. Lieliski jaunumi! Aktieris Jānis Paukštello jauniestudējumā “Čūsku vārdi” atgriežas uz Dailes teātra skatuves
4 zodiaka zīmes, kas vienmēr noskaidro patiesību
Kokteilis
FOTO, VIDEO. Vienbalsīgs tiesnešu balsojums! Latviešu dejotāja uzvarējusi prestižākajā vogue ballē Parīzē
Kokteilis
VIDEO. Uģis Kuģis atklāj iemeslu, kāpēc savulaik nēsājis higiēniskas paketes
Kokteilis
VIDEO. “Apsardze tiešām noderētu” – Andra Kiviča koncertā skatītājus pārsteidz viņa sievas uzvedība uz skatuves
Kokteilis
VIDEO. “Ko? Veltīgs darbs!” – kolorītā šovu zvaigzne Margarita ļāvusies pārvērtībām, liekot šova stilistēm pamatīgi pasvīst
Kokteilis
FOTO. “Svešā zemē stādu rozes…” – Latvijā norisināsies leģendārās dziedātājas Larisas Mondrusas 80 gadu jubilejas koncerti
Kokteilis
VIDEO. Internets mutuļo: Parīzē sarīkotas grandiozas 60 miljonu ASV dolāru vērtas kāzas kādai amerikānietei. Kas viņa ir?
Trešajam brīvprātīgajam dienestam pieteikušies 515 cilvēki – pagaidām pietiekami, lai nebūtu jārīko “izloze”
11:33
Uz Latvijas robežas izbraukšanu gaida vairāk nekā 1000 kravas auto: Divās diennaktīs nobraucu 800m
11:13
Jau trešo dienu tiek dzēsts ugunsgrēks ostas teritorijā, Vecmīlgrāvī – noliktava pilna kokmateriāliem
10:50