Foto: FreePik

Ko vēl iesākt ar tomātiem? Iesaldēt! 0

Sandra Ruska, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Kad tomātu pārpārēm un dažnedažādi konservi sagatavoti, rodas jautājums – ko vēl var iesākt ar atlikušo ražu? Ja tomātu ir ļoti daudz, no tiem var pagatavot sulu, taču tos var arī saldēt.

Noderēs, ja cep picas

Ziemā mazie ķiršu tomātiņi lieliski noder picu gatavošanai. Tos nelielos daudzumos –lai varētu izlietot vienā reizē –, beru maisiņos un vakuumēju.

Lielos tomātus – vislabāk garenos, jo no tiem iznāk vairāk vienāda lieluma šķēlīšu, – sagriežu un izvietoju uz virtuves dēlīša, kas pārklāts ar cepampapīru. Tad uz neilgu laiku tos ielieku saldētavā. Kad šķēlītes sasalušas, tās saberu saldēšanai paredzētos polietilēna maisiņos un lieku saldētavā.

Cepti tomāti: lieliska piedeva!

Saldēt var arī lielus tomātus, vislabāk dūres lieluma, bet svarīgi, lai vienā porcijā ir vienāda izmēra tomāti, citādi tos būs grūti pagatavot. Tā kā tomātus vakuumēju, svarīgi, lai iepakojumā būtu tik daudz, ko var patērēt vienā reizē. Manā gadījumā optimālais daudzums ir seši dūres lieluma tomāti.

Pirms cepšanas tomātus 5–10 minūtes paturu istabas temperatūrā, pēc tam tos var viegli pārgriezt uz pusēm. Nevajag mēģināt pārgriezt tikko no saldētavas izņemtus tomātus – tas neizdosies. Pannā ieleju nedaudz eļļas, salieku tomātus un apberu ar garšvielām: sāli, melnajiem pipariem, timiānu, oregano… Pannai noteikti jāuzliek vāks, tad tomāti vienmērīgāk atlaidīsies un gatavosies paši savā sulā. Cepu diezgan ilgi – līdz iztvaikojis teju viss šķidrums.

Cepti tomāti ir lieliska piedeva brokastīs vai arī pusdienās pie gaļas ēdieniem.

Foto: Sandra Ruska

Saldēt ieliktos tomātus ik pa mirklim vajag nedaudz pakustināt, lai tie pārlieku stipri nepiesaltu pie papīra. Ja tas noticis, zem papīra paliek siltu plaukstu, tad tie viegli nonāk nost.

Foto: Sandra Ruska

Saistītie raksti

Vakuumējot jāraugās, lai vakuums nav pārlieku spēcīgs un nesaspiež kādu gatavāku augli. Tāpēc svarīgi vienā porcijā likt vienādas gatavības un stingrības augļus.

Foto: Sandra Ruska

Mazos ķirštomātiņus, ja tos neizmanto picu gatavošanai, var arī cept pannā tāpat kā lielos tomātus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AO
Andris Ozoliņš
Praktiski
Padomjlaika skapis par modernu mēbeli: 3 padomi, kā to izdarīt pašam
8 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Siļķe – zivs ar raksturu: 3 ēdienu receptes, ko no tās pagatavot
7 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kā ieziemot puķupodu?
2 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
2 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
Nedēļa
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
4 dienas
LA
LA.LV
Veselam
“Šis nav melnais mēris, no kā cilvēki masveidā mirst,” Kreituse atgādina, ka Covid-19 ēnā paliek hronisku slimību pacienti 7
1 stunda
KD
Krista Draveniece
Stāsti
“Dzīvokli it kā pārzinu, bet tāpat gadās ieskriet kādā stūrī,” Kā Vilnis zaudēja redzi un mācās dzīvot no jauna
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
KNAB rosina vēlreiz apsūdzēt deputātu Kaimiņu, viņš pats par to neko nezina
35 minūtes
IM
Ingrīda Mičāne
Laukos
Cilvēki izpirka, izplatītāji stāvēja rindās. Kādēļ zemnieki atsakās no griķiem? 1
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Iespējams pērkons un krusa. Laika prognoze piektdienai
3 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Atkal tiks mainītas prasības skolām. Vidusskolas var palikt bez valsts naudas 10
8 stundas
LE
LETA
Ziņas
Plānoja nolaupīt un nogalināt cilvēkus: Teikā aiztur sevišķi bīstamu noziedznieku 6
9 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Ārsti stāvokli vērtē kā smagu: slimnīcā nogādāts ar zālēm saindējies bērns
6 stundas
SK
Skaties.lv
Stāsti
Covid-19: Tēvs un meita nomira ar pāris dienu starpību. Tuviniekiem bažas par ārstu darbu 44
21 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pārsteigums! Dziedātājs Markus Riva satuvinājies ar Samantu Tīnu 18
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 48
1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā 4
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces – Īrisa un Irīda
8 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Aktrise Dita Lūriņa par stabilajām attiecībām ar vīru: “Iespējams, tas ir slinkums kaut ko mainīt…” 2
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim 1
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Mākslinieki pliki kā baznīcas žurkas, tagad nebūs naudas opioīdiem un alkoholam!” Egila Līcīša feļetons 23
1 diena
LA
LA.LV
Stāsti
“Sauca par trakiem suņiem, sita pa ugunsgrēka trauksmes pogu un pretojās,” “Depo” stāsta par agresīvo pircēju 32
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Šis ir mans laiks: dziedātājai Aminatai jauna dziesma
8 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tava iekšējā intuīcija šodien darbosies nevainojami! Horoskopi 23.oktobrim
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Muižniece rīkojas, lai Gobzems par “aicinājumu nelietot” maskas saņem sodu
18:17
TA
Tatjana
Ziņas
Atklāj, cik daudz Covid-19 gadījumu aizvadītajā diennaktī reģistrēti Rīgā
18:06
LE
LETA
Veselam
Vienam no mākslas centra “Zuzeum” darbiniekiem apstiprināta infekcija ar Covid-19
18:03