Andress Kasekamps
Andress Kasekamps
Foto – Ģirts Vikmanis

– Latvijā liela daļa sabiedrības ir skeptiski no­skaņota par iespējamo kanālu krievu valodā, jo tas nozīmē, ka tiek atzīta divvalodība, mājiens, ka latviešu valodu var arī nemācīties. 0


– Igaunijā “ETV+” visiem raidījumiem ir subtitri igauņu valodā, teorētiski tā ir iespēja cilvēkiem mācīties igauņu valodu. Ja cilvēki turpinās skatīties Maskavas televīziju, tad viņi neskatīsies igauņu kanālus. Šajā kontekstā “ETV+” ir kompromiss.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas

– Kā Igaunijā tika uztverta BBC dokumentālā fikcija, modelējot Ukrainas scenāriju Latgalē? Tur attēlots, ka nemieri aizsākas Tallinā un tālāk jau pārsviežas uz Latviju.

– Igaunijas presē bija ļoti kritiskas atsauksmes par šo filmu. Tomēr es neatceros, ka kādā no publikācijām tiktu vilktas paralēles ar Narvu. Vairāk diskusiju bija par domnīcas “RAND Corporation” kara spēles rezultātiem, kas secināja, ka šobrīd NATO nav spējīga pilnvērtīgi aizstāvēt Baltijas valstis. Par to medijos bija plašas diskusijas, un no sabiedrībā cienījamiem komentētājiem tas tika uztverts negatīvi. “Kaitseliit” (Igaunijā analogs zemessardzei) pārstāvji norādīja, ka varam taču stāvēt pretim agresijai ilgāk, nekā minēts izspēlē.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Jūs teicāt, ka Savisāra vadītajai Centra partijai joprojām ir liela ietekme starp krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Taču Igaunijas medijos izskanēja versija, ka krievvalodīgie meklējot radikālāku politisko spēku.

– Es šādiem pieņēmumiem nepiekrītu. Savisāra partijai simpatizē nospiedošs vairākums krievu. Savisārs pats ir ļoti autoritatīvs. Krievijai draudzīga ir Eiropas Parlamenta deputāte Jana Tooma no Centra partijas. Viņai ir lielākais vēlētāju atbalsts, turklāt, kad bija partijas vadītāja pārvēlēšana, viņa iestājās par Savisāru, kurš uzvarēja otru kandidāti – Kadri Simsoni. Tooma nav tik radikāla kā, piemēram, EP deputāte no Latvijas (Tatjana Ždanoka. – Ģ. V.). Igaunijas mediji Toomu ir dēmonizējuši, lai gan kopumā viņa atstāj saprātīga cilvēka iespaidu. Tomēr Toomas nostāja ir acīmredzami draudzīga Krievijai – viņa iestājas pret bilingvālo apmācību krievu skolās, viņa ir pret ES ieviestajām sankcijām pret Krieviju un arī izsakās pretrunīgi par Krievijas veikto Krimas aneksiju. Viņa pārstāv Igaunijas krievvalodīgajos valdošās vēsmas. Vai varētu parādīties kāds jauns Igaunijas krievu līderis? Acīmredzams kandidāts šādam statusam ir Jevgēnijs Osinovskis no Sociāldemokrātu partijas – pirmais krievu politiķis, kurš vada valdības koalīcijā esošu partiju. Viņš ir jauns, 29 gadus vecs, ambiciozs un ar spožām prāta spējām. Tomēr atrast citu politisko līderi Igaunijas krieviem ir nepārvarams šķērslis. Sociāldemokrāti Igaunijā piesaista universitāšu mācībspēkus un kultūras ļaudis, taču ne proletariātu, strādnieku šķiru, kas tradicionālā izpratnē raksturīgs sociāldemokrātiem. Osinovska ievēlēšana par partijas vadītāju tomēr nepārliecināja Igaunijas krievu elektorātu, viņi palika lojāli Savisāram. Tajā pašā laikā Osinovskis mēģina būt atraktīvs krieviem, tādējādi rada aizdomas igauņos. Liels jautājums Igaunijas politikā ir viendzimuma civilā partnerība – šī jautājuma skatīšana Rīgikogu aizņēmusi jau vairāk nekā gadu, un tam tiek tērēts daudz laika. Partiju strīdi ir par šī regulējuma papildu normatīvajiem aktiem, jo pamatvienošanās jau ir pieņemta. Un tagad padomājiet par krievu elektorātu, kurš ir konservatīvs. Savisārs ir pret šiem likumiem, un tas patīk viņa elektorātam. Turklāt valdības koalīcijā par šo jautājumu valda nesaskaņas. Reformu partija ir noskaņota par, bet cits koalīcijas partneris – nacionāli konservatīvā partija IRL – pret. Sociāldemokrāti šo jautājumu visaktīvāk virza uz priekšu. Igaunijā tāpat kā Latvijā ir triju partiju koalīcija, bet citas iespējas nav, tad būtu jālaiž valdībā Centra partija, tas būtu tāpat kā Latvijā valdībā paņemt “Saskaņu”. Koalīcija nevēlas saistīties ar Centra partiju, kamēr to vada Savisārs.

– Vai Centra partiju valdībā neņem Savisāra dēļ vai arī tādēļ, ka partijai ir sadarbības līgums ar Putina partiju “Vienotā Krievija”?

– Problēma ir Savisāra autoritatīvais vadības stils, viņa korumpētība un paranoīdā mentalitāte – būt vienam pret visiem. Daudzām partijām šo gadu laikā ir mainījušies līderi, bet Savisārs ir kā dinozaurs, kurš nemainās. Igaunijas politikā analīze ir par un ap Savisāru. Veidojot koalīcijas, vienmēr ir bijis jautājums, lai Savisārs būtu ārpus tās. Partijas līgums ar “Vienoto Krieviju” arī ir problēmjautājums. Ja Centra partijas vadību uzticētu Kadri Simsonei vai citam līderim, tad parādītos iespēja, ka Centra partiju”nākotnē varētu iekļaut koalīcijā. Esošā situācija ir izdevīga koalīcijas partijām, kas izmanto Savisāru kā biedēkli. Piemēram, IRL, kas pie varas ir jau 20 gadus, kampaņās ir apgalvojusi: “Balsojiet par mums, mēs esam vienīgie, kuri var viņu apturēt.” Ja Centra partijai būs jauna vadība, situācija Igaunijas politikā mainīsies.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.