Foto: Sintija Dozberga

Šefpavārs Aleksandrs: “Mājās saldētavā man vienmēr ir pelmeņu paka!” 0

Šodien sadarbībā ar Akmeņlauzis un RigaTV24 raidījumā “La Dolce Vita ar Roberto” pie Roberto Meloni viesosies Daugavpils restorānā “Art Hub” šefpavārs Aleksandrs Prihodjko un bārmenis Gundars Eglītis.

Lūk, kādu ēdienu un dzērienu šajā “Akmeņlauzis” recepšu izaicinājumā piedāvā Aleksandrs un Gundars!

Gardās receptes un šefpavāra un bārmeņa stāstus lasi šajā rakstā!

Šefpavārs Aleksandrs: “Mājas saldētavā vienmēr ir pelmeņu paka!”

LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplātās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas
5 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis 156
1 diena
Lasīt citas ziņas
Foto: Sintija Dozberga

Aleksandrs atklāj, ka šajā profesijā strādā jau 7 gadus. Pēc mācību beigšanas Daugavpils Tirdzniecības skolā, bijis praksē pastrādāt picērijā “Čili Pica”, kur arī kādu laiku nostrādājis. “Pēc tam es devos uz Īriju, kur strādāju vienā restorānā. Tur arī tā pa īstam iemīlēju šo profesiju. Mani vilināja baltās pavāru formas, profesionāla darba vide, darba instrumenti, ēdiena gatavošana, servēšana un pasniegšana. Tieši tur sapratu, ka ar šo profesiju varu lepoties, attīstīties un sasniegt jaunus izaicinājumus.”
Aleksandrs atklāj, ka visvairāk savā darbā viņam patīk tieši darba atmosfēra un vide: “Darba ritms, patīkamais nogurums pēc darba dienas, gandarītie viesi, spēja ēdienā “ielikt savu dvēseli un filozofiju” un īpaši patīkami, kad viesi to spēj novērtēt.”
Pavārs atklāj, ka vissvarīgākās rakstura īpašības, kas ir nepieciešamas darot pavāra darbu ir: kārtīgs, stresa noturīgs un organizatorisks.
Ēdiena gatavošana mājās? Aleksandrs smej, ka patikt jau patīk gatavot arī mājās, vienīgi ne tik daudz laika tam esot, tāpēc saldētavā vienmēr esot pelmeņu paka.
Bet tajos brīžos, kad no darba ir kāds brīvs brīdis, Aleksandrs labprāt brauc ar velosipēdu, pievēršas dažādām sporta aktivitātēm, pavada laiku ar draugiem un makšķerē.

Uzkoda “Akmeņlauzis”

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Sintija Dozberga

Sastāvdaļas: vītināts liellops Akmeņlauzī (ķiploku) 30 grami; liellopa filejas tartars ar Akmeņlauzi (Pikantais dravnieks) 60 grami; kartupeļu čipsi; burkānu maizes čipsi; ķiploku čipsi; cūku ādiņu popkorns; saldais krējums ar Akmeņlauzi (mārrutku), salāti “Romani mini” 30 grami; mērce “Demi glass” ar sarkanajiem sīpoliem 30 grami.

Pagatavošana:
Liellopu fileja tiek izturēta 36 stundas sāls, rozmarīna, timiāna un ķiploku Akmeņlauža marinādē. Šādi pagatavo vītinātu liellopa gaļu. Liellopu tartaram pievieno kapātus anšovus, sīpolus, kaperus. Pikantumu, ko parasti iegūst no čili pipariem, aizvieto ar Akmeņlauža “Pikantais Dravnieks” dzērienu. Kā mērci pie šīs uzkodas izmanto mārrutku – saldā krējuma putas, kuras tiek pagatavotas no Akmeņlauža “Mārrutku” dzēriena. “Demi Glace” mērce tiek izmantota, lai izteiktāka būtu liellopa garša. Visi čipši šajā ēdienā tiek izmantoti, lai izteiktāka būtu uzkodas tekstūra. “Mini salāti Romano” izmantoti, lai piešķirtu mazliet svaiguma.

Bārmenis Gundars pārceļas no Rīgas uz Daugavpili, lai realizētu savus sapņus.

Foto: Sintija Dozberga

Gundars ir rīdzinieks, kurš pārcēlies uz Daugavpili, lai realizētu savus sapņus. Realizējis arī vienu no sapņiem un kļuvis par bārmeni vietā, kur pats var veidot dzērienu karti, radīt jaunus kokteiļus un pārsteigt klientus. Tradicionāli, kā jau lielākā daļa Latvijas bārmeņu, arī Gundars neizvēlējās uzreiz šo profesiju. Viņš stāsta, ka tā vienkārši noticis. 17 gadu vecumā viņš sācis strādāt par viesmīli Rīgā, restorānā “Uzbekistan”. “Kad biju nostrādājis tur apmēram pusgadu, Jūrmalā tika vērts vaļā vēl viens restorāns un mani sūtīja strādāt uz turieni. Kādu dienu uz darbu vienkārši neatnāca bārmenis, tad nu man nācās vērt vaļā internetu un nekavējoties apgūt kokteiļu jaukšanas pamatus,” par savu bārmeņa karjeras sākumu stāsta Gundars.

“Es esmu īsts rīdzinieks, taču uz Daugavpili pārcēlos, jo vēlējos nodarboties ar lauksaimniecību. Un šobrīd man ir pašam sava, neliela zemnieku saimniecība. Mans mērķis ir audzēt ogas un dārzeņus, lai taisītu uzlējumus un dažādus sālījumus. Neskatoties uz to, ka šobrīd strādāju šeit, restorānā “Art Hub”, man ir sapnis Daugavpilī atvērt pludmales bāru vien 7 kilometru attālumā no Daugavpils centra – skaista ezera krastā īstenā amerikāņu stilā,” stāsta Gundars.

Viņš uzsver, ka labam bārmenim jābūt pacietīgam, apveltītam ar labu humora izjūtu un iztēli. Tāpat viņš atklāj, ka katram bārmenim ir jābūt patiesi pārliecinātam par to, ko viņš dara.

Savas bārmeņa karjeras laikā Gundars ir saticis neskaitāmus pasaulē slavenus mūziķus un māksliniekus, tostarp laikā, kad vēl strādājis Rīgā, pasniedzis dzērienus grupas “Red Hot Chilli Peppers” mūziķiem. Tāpat viņš stāsta, ka ir strādājis kādā restorānā netālu no Dzintaru koncertzāles. Tas, savukārt, devis iespēju pasniegt gardus dzērienus teju vai visiem slavenākajiem Krievijas estrādes māksliniekiem.

“Viena no bārmeņa profesijas priekšrocībām ir tā, ka tev ir iespēja pārsteigt klientus ar kaut ko jaunu, radot jaunus kokteiļus un ļaujot izbaudīt vēl nepieredzētas garšas. Tāpat ir iespēja izzināt alkohola nianses un dažādās garšas,” stāsta Gundars.

Pārceļoties uz dzīvi Daugavpilī, bārmenis esot baidījies par to, kā viņu uztvers vietējie. Taču viņu pārsteidza daugavpiliešu attieksme. “Visi cilvēki, ar ko esmu iepazinies ir laipni, atvērti un ļoti izpalīdzīgi! Te ir pavisam citādi kā Rīgā!”, – viņš atzīst.

Kokteilis “Svaigumiņš”

Foto: Sintija Dozberga

Pagatavošana:
“Džulep” glāzē iemet smalki saplūktu timiāna zaru, lai tas būtu aromātiskāks un labāk garšotu. Glāzē līdz pusei ieber ledu. Tad sajauc 20 ml Akmeņlauža “Pikanto dravnieku”, 20 ml “Akmeņlauža” balzāmu, 20 ml svaigi spiestu laima sulu, 10 ml svaigi spiestu ingvera sulu, 30 ml pašgatavotu timiāna sīrupu. Kārtīgi samaisa visas sastāvdaļas un pievieno gāzētu ūdeni.
Kokteili dekorē ar timiāna zaru, kas apbērts ar dekoratīvo sudraba pulverīti, kaltētu apelsīnu un izgrebtu laimu. Laimu piepilda ar brūno cukuru un aizdedzina. Noslēgumā kokteili pārkaisa ar šķipsniņu kanēļa.
Timiāna sīrupa pagatavošana: katlā uzvāra 1 litru ūdens, kam pievienots 1,5 kg cukura, 50 gr timiāna un citrona miza. Kad sāk vārīties, turpina vārīt vēl 3 minūtes. Tad atdzesē, lai sīrups nostāvētos.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
31 minūtes
LA
LA.LV
Kokteilis
Šonedēļ tev ir lieli nodomi un plāni, un tu esi gatavs savus sapņus arī īstenot! Horoskopi no 17. līdz 23. janvārim
1 stunda
LA
LA.LV
Kokteilis
Tev ir izvēle – vai nu padodies vai meklē citu ceļu un iet tālāk! Horoskopi 17.janvārim
14 stundas
LK
Linda Krāģe
Kokteilis
Nedēļas sākums gaidāms ļoti emocionāls! Horoskopi no 17. līdz 23. janvārim
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplātās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas
5 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 22
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Mums priekšā ir sešas līdz astoņas ļoti grūtas nedēļas,” stāsta zinātnieks Ambainis 156
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Tā ir plastmasa, zinām, ka cilvēkam kaitīga. Vai tiešām tas jānodara mūsu bērniem?” Aizsilniece par FFP2 respiratoriem 189
22 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tev ir izvēle – vai nu padodies vai meklē citu ceļu un iet tālāk! Horoskopi 17.janvārim
14 stundas
Lasīt citas ziņas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieces Jūlija un Džuljeta
19 stundas
LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā 106
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Plašķis, teicamas atzīmes, gari oficieru zābaki: Daniels Pavļuts parāda, kā viņš izskatījies 15 gadu vecumā 38
2 dienas
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
“Es sevi dēvēju par veselīga un laimīga dzīvesveida entuziasti!” Jaunā “Māmiņu kluba” vadītāja Kristīne iepazīstina ar savu ikdienu 26
2 dienas
LA
LA.LV
Kokteilis
Esi šodien uzmanīgāks, īpaši tad, kad rīkojies spontāni! Horoskopi 16.janvārim
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Maģiskās eņģeļu stundas no no 15. līdz 21. janvārim: kādas vēlmes piepildīsies? 1
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Sasniegts līdz šim augstākais pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars
5 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Valainis rosina apkures cenu pieauguma dēļ piešķirt vienreizēju 200 eiro pabalstu pensiju saņēmējiem 17
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Rīgā un pilsētas apkārtnē brīdinājums par vētru paaugstināts līdz sarkanajam līmenim
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Līdz šim pret Covid-19 vakcinēti vairāk nekā 5000 bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem
2 stundas
VB
Valdis Bērziņš
Ziņas
Kijeva par kiberuzbrukumu tur aizdomās Maskavu, Kremlis Krievijas saistību ar to noliedz
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Perevoščikovs: Covid-19 Latvijā izplātās ļoti strauji, taču ir arī dažas labas ziņas
5 stundas
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Varam būt milzīgi pateicīgi, ka 2004. gadā NATO pārvarēja šaubas un uzņēma mazu valstiņu ar maziem bruņotajiem spēkiem savā ierindā 70
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielā daļā Latvijas spēkā oranžās pakāpes brīdinājums par vētru
5 stundas
GN
Gunārs Nāgels
Ziņas
Gunārs Nāgels: Katrā karā visas puses veic kara noziegumus – lielākā vai mazākā apmērā. Galvenais ir nebūt zaudētāju pusē 64
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
“Pētījumos iezīmējas, ka 1989. gads bija viens no lūzuma punktiem,” Karušs uzskata, ka arvien biežāk piedzīvosim ekstremālus laikapstākļus 6
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Amerikā ārsti, kuriem ir omikrons vieglā formā, turpina strādāt,” Aizsilniece norāda, kāpēc Latvija atkal “iebremzē” 250
2 dienas
LA
LA
Kokteilis
“Līdz šodienai neesmu sapratis, kur aizgāja tie 60 miljoni,” Maestro pēc simtgades svinībām, kas beidzās 2021. gadā 106
1 diena
AK
Aija Kaukule
Kokteilis
“Es sevi dēvēju par veselīga un laimīga dzīvesveida entuziasti!” Jaunā “Māmiņu kluba” vadītāja Kristīne iepazīstina ar savu ikdienu 26
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Neviena valsts to vairs nespēj! Dumpis par testēšanu un omikronu 117
2 dienas
AL
Anda Līce
Ziņas
Anda Līce: Vecāki ir iedomājušies, ka skolotāji, tāpat kā oficianti, ir tikai un vienīgi apkalpojošās sfēras pārstāvji 44
2 dienas
LA
LA
Ziņas
“Ne visi darbinieki apzinās, cik viņi izmaksā darba devējam,” Uzņēmējs atklāj, kam būtu jāmainās, lai varētu maksāt lielākas algas 98
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
“Sensacionālās ziņas ļoti patika – ka kāds nomušīts, par zādzībām, visādām nelaimēm. Tieši tāpat kā tagad!” stāsta Vilks un Daija 2
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Aizdomās par sievietes nonāvēšanu Alūksnes novadā apcietināts vīrietis
13:02
LE
LETA
Ziņas
Sasniegts līdz šim augstākais pozitīvo Covid-19 testu īpatsvars
12:54
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Tenis un Dravis
12:28