Foto: Anda Krauze

Sicīlijas apelsīnu ievārījums ar miziņām. Lielisks ar sieru un pankūkām 0

Šis saulainais ievārījums ar nelielu rūgtenu niansi ir lielisks kompanjons sieram pie vīna glāzes vai noderēs kā mazs našķis pie vakara tējas. Gards arī uz grauzdmaizītes vai ar visu veidu pankūkām. Var karotīti iejaukt bezpiedevu jogurtā vai paniņās – tad tas nebūs pārspīlēti salds dzēriens.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 30
Lasīt citas ziņas

Mazliet par ievārījumiem un dzīvi… Šo seno itāliešu recepti esmu atvedusi no tālās Kalifornijas, precīzāk – Bērklijas, kur itāļu krodziņi un mazi delikatešu veikaliņi ir uz katras ielas, bet vīkendos īsts piedzīvojums ir izpētīt ekskluzīvus kārumu stendus fermeru tirdziņos. Atradu ievārījumu, kas bija tik pārpasaulīgi gards un vienlaikus tik nepieklājīgi dārgs, ka pamodināja manus taupīgas saimnieces instinktus. Drīz noskaidroju recepti, paziņas dārzā ievācu ražu (tur dārzos saulē briedinās vietējie apelsīni, turklāt apelsīnkoki šai zemē dod vairākas ražas gadā), nopirku vislabāko cukuru un… no tā brīža vāru joprojām. Tagad jau savā virtuvē. Latvijā. Manējiem šis ievārījums garšo un neapnīk, kā tas noticis ar citiem zaptukiem.

Toreiz ļoti nopriecājos, kad, atgriežoties mājās, uzzināju par iespēju iegādāties ekoloģiski tīrus apelsīnus no saulainās Sicīlijas arī Latvijā. Tos sezonas laikā (vēls rudens un pavasaris) piegādā firma InCampagna. Īpaši skaists ievārījums sanāk, ja izmanto šķirnes ar sarkanu mīkstumu.

CITI ŠOBRĪD LASA
Ievārījumā obligāti tiek izmantotas arī miziņas, tāpēc drīkst vārīt tikai patiešām tīrus augļus, ko nav skārusi ķīmija.

Tātad veikalā iegādājamo apelsīnu mizas nederēs, ja vien pārāk nevēlaties izaicināt veselīguma dievu. Bet bez miziņu rūgtenuma ievārījums ir nekāds…

Ievārījums top samērā sarežģīti, un lieki piebilst, ka process ir darbietilpīgs. Apelsīni tiek mazgāti, mizoti, nošņāpts pārāk rūgtais baltums no miziņas, tad viss sīki jāsagriež (rokas sāp, un uz pirksta tulzna!), jāsaber ar cukuru, lai sasulo, un tikai tad sākas lielā vārīšana. Tā ilgst vairākas dienas – uzvārot un atstājot atdzist. Atkal un atkal, līdz ievārījums sāk iebiezēt un kļūst dzintaraini caurspīdīgs. Toties rezultāts šķiet pūliņu vērts – garšo visiem!

Ņemiet vērā – mizojot daudzus kilogramus apelsīnu, neizbēgami iekrāsosies pirksti un nagi!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.