Somijā sāk cept maizi no siseņiem. Zināms, cik tā maksā 0

Šonedēļ Eiropas pārtikas tirgū ienākusi inovācija, par kuru runāts jau pasen, bet realizācija sākta tikai tagad, proti, pirmo reizi industriālajā ražotnē sākta maizes cepšana no kaltētiem siseņiem.

Reklāma
Reklāma
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli” 32
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 154
Lasīt citas ziņas

Jauno maizi cep viena no lielākajām nozares kompānijām Eiropā – Somijas uzņēmums “Fazer”. Maize ir roku darbs un to cep tikai “Fazer” ceptuvēs Somijas lielveikalos.

Kā portālu laukos. lv informēja “Fazer Bakery Baltic” Komunikācijas direktore Baiba Gulbe, vienā maizes klaipā nonākot 70 samalti kaltētie siseņi.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Siseņu miltus gatavo, samaļot kaltētus veselus siseņus, kuri tiek audzēti Holandē. Pašlaik siseņu milti nav pieejami lielos apjomos, tāpēc pagaidām šo maizi, ko gatavo, izmantojot roku darbu, varēs iegādāties tikai ierobežotā vairumā “Fazer” ceptuvēs lielveikalos Somijā. Maizes receptūrā līdzās siseņu miltiem ir rudzi, kvieši un sēklas. Vienā kukulītī ir samalti 70 siseņi, kas veido aptuveni 3% no maizes kopējā svara. Attiecīgi maizei ir augsts proteīna, nepiesātināto taukskābju, dzelzs un B12 vitamīna saturs, ” sacīja Gulbe.

Zināms arī, ka viens 250 gramu smags maizes kukulītis maksā 3,99 eiro, savukārt cena atbilstot labajai maizes garšai.

“Mums ir informācija, ka pirmajā dienā šo maizi varēja iegādāties 11 ceptuvēs un visu cepienu ātri izpirka. Kolēģi komentēja, ka maize esot ļoti garšīga,” teica uzņēmuma pārstāve.

Vienlaikus viņa atzina, ka par iespējamo šādas maizes ienākšanu Latvijā un tās cenu vēl ir pāragri runāt.

“Kukaiņu izmantošanu pārtikas ražošanā reglamentē ES direktīvas un ierobežo arī vietējā likumdošana. Cik zināms, tikai piecās ES valstīs, tostarp Somijā, tas ir atļauts. Zviedrijā, piemēram, tas nav atļauts, un to, kā ar atļauju ir Latvijā, vēl neesam vēl pētījuši,” atzina uzņēmuma pārstāve.

Kopumā “Fazer” zināms kā inovatīvs uzņēmums, kas iegulda līdzekļus pētniecībā un attīsta produktus, t.sk. arī maizi ar augstāku uzturvērtību, kā pamatu saglabājot produkta labo garšu. Tā ir radusies, piemēram, šoruden Latvijas tirgū klajā laistā dārzeņu maize, kuras receptūrā ir vairāk nekā 30% dārzeņu.

“Fazer” ir starptautisks ģimenes uzņēmums, kurš specializējas maizes, saldumu un cepumu ražošanā, kā arī ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums strādā astoņās valstīs, un tā produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 40 valstīm.
Par līdzīgu tematu lasiet šeit

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.