Žāvēšanai vēlama temperatūra, kas nav augstāka par 50 grādiem.
Žāvēšanai vēlama temperatūra, kas nav augstāka par 50 grādiem.
Foto: Inita Šteinberga

Steidz žāvēt krājumus! Kā pārziemot miesai un maciņam draudzīgāk 3

Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 5 sieviešu un 5 vīriešu vārdus, kas nes laimi to īpašniekiem 24
Putins ir izmēģinājis jaunu “superieroci”, kādu pasaule “vēl nav redzējusi” 156
Mistika: pie Ukrainas robežas atvēries milzīgs krāteris, ko dēvē par “portālu uz pazemes pasauli”
Lasīt citas ziņas

Gribas našķoties – paņem no skapīša ko pašgatavotu un veselīgu. Piemēram, sauju žāvētu ābolu vai kādu ogu sukādi. Pat nelieli pārtikas krājumi ļaus pārziemot miesai un maciņam draudzīgāk.

Tie, kas skaita kalorijas un domā par tīru pārtiku, nereti ir šokā, uzzinot, ka par labajiem našķiem dēvētie žāvētie augļi ir īstas cukura un vēl nezin kādu, nenosakāmu vielu bumbas (krāsas, garšas uzlabotāji, sērs, varbūt pat piķis un zēvele).

CITI ŠOBRĪD LASA

Tieši tie padara augļus spīdīgus, traki gardus un saglabā tiem krāsu.

Drošs var būt tikai par to ēdmaņu, kas paša izaudzēta un gatavota. Ražas pārstrāde žāvējot prasa ieguldījumus, taču glabāšana ir vienkārša un kompakta.

Populārākie žāvēšanai ir āboli. Ziemai sausā veidā var saglabāt arī cidonijas, dzērvenes, aronijas, pīlādžus u. c.

Svarīgi ir izdomāt, kā kaltēšanu padarīt arī ekonomiski izdevīgu, lai, aprēķinot izdevumus par elektrību, nepāriet visa apetīte uz ekoproduktu. Laimīgi tie, kam ir malkas plītis un mūrīši.

Kaltē un testē

“Visvieglāk pagatavot krājumus mājas apstākļos, nopērkot elektrisko žāvētavu (dehidratoru). Ja dara visu, kā instrukcijā, atliek tikai gaidīt, kad būs gatavs. Iesākumam izvēlas nevis pašu dārgāko, bet vienkāršu, pārdesmit eiro vērtu, lai saprastu, no kuriem augļiem kā gatavot un vai iegūstamā produkcija vispār iet pie sirds,” iesaka Sandis Lasmanis, kura vadītajā saimniecībā “Jāņkalni” top arī sausie augļi un sukādes. Gatavojot našķus pašiem, nāksies eksperimentēt gan ar žāvēšanas vietu, gan augļu izvēli, teic Sandis.

Piemēram, labi kaltēšanai padodas ziemas āboli un šķirnes, kurām nav sulīgi augļi. Arī žāvēto augļu un ogu garša var būt pārsteigums. Bez cukura tās garšos kā tēja ar koksnainu konsistenci.

Ja pieaugušie ēdīs, domājot par to vērtīgumu, tad saldummīļi bērni negrauzīs bezgaršīgu našķi. Kompromiss – daļu pārvērst sukādēs.

Reklāma
Reklāma

Kar kā krelles

Viens no senču pārbaudītiem veidiem ir augļus vērt kā krelles. Tās var apžāvēt saulē, tad turpināt sekot siltumam, piekarot apkures elementiem (mūrītim, radiatoriem vai elektriskā sildītāja sāniem).

Cepeškrāsnī var ielikt augļus, pabeidzot procesu, jo glabāšanai tiem jābūt labi izžāvētiem.

Vēršanai izvēlas smalku, bet izturīgu diegu (pārāk smalks pārgriezīs augļu gabalu). Virtenes galos iesien koka gabaliņus, aiz kuriem kar ražu.

Kā krelles var kaltēt arī bumbierus, pīlādžus, kuriem šogad ir milzu raža, un bekas, kuras uzņēmušas traku augšanas tempu. Ja ābolus sagriež sīki, no tiem iznāk labi rozīņu aizvietotāji.

Mazie gabaliņi uz plāts žūst ātri, tādēļ var izmantot arī elektrisko cepeškrāsni.

Mēģina ko saldu

Ja cukurs nav aizliegtā tēma, tad var gatavot sukādes. Kā blakusprodukts radīsies arī gards sīrups. Cidoniju šķēlītes, pīlādžus, dzērvenes u. c. atsevišķi vai kopā apber ar cukuru, mazliet citronskābes un liek saldētavā.

Pēc tam atkausē, nokāš sīrupu un biezumus kaltē cepeškrāsnī.

Vislabāk raža kaltējas uz plikas pannas. Ja paklāj apakšā pergamentu, tad žūs ilgāk, bet pannu būs vieglāk izmazgāt. Žāvējot augļus, uzrodas skābummušiņas. Tās likvidē ar putekļu sūcēju.

Žāvētos augļus un ogas glabā slēgtos stikla traukos, tumšā vietā pat vairākus gadus.

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu

Par publikācijas saturu atbild AS “LATVIJAS MEDIJI”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.