Foto – Valts Kleins

– Eiropas Savienības pamatlīgumos kā nākotnes iespēja minēta arī Eiropas armija. Nesen Eiropas Komisijas prezidents Junkers šo ideju aktualizēja, taču tā neguva atsaucību. 26

– Pirms neilga laika Bratislavā notika Eiropas aizsardzības ministru neformāla tikšanās, kur par to runājām. Šī bija retā reize, kad diskusijā piedalījās pilnīgi visu valstu pārstāvji. Viedokļi bija ļoti dažādi. Lielākās bažas, ko pauda arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs: lai šādi netiktu radīta NATO paralēla struktūra. Spriedām, ka ES jāfokusējas uz krīzes situāciju risinājuma operācijām, jāattīsta drošības industrija, jākoordinē loģistikas un medicīnas jautājumi, kā arī jādara viss, lai lēmumi tiktu pieņemti iespējami ātri. Gada beigās tiksimies vēlreiz.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

– Oktobra otrā pusē Ādažu bāzē notika mācības “Sudraba bulta”.

– Mūsu karavīriem pirmo reizi bija iespēja piedalīties starptautiskās mācībās ar savu bruņutehniku. Psiholoģiski tā ir ļoti svarīga lieta. Arī man, kopš esmu šajā amatā, viens no emocionāli spilgtākajiem brīžiem bija 2015. gada 18. novembrī, kad pa 11. novembra krastmalu pirmo reizi pēc ļoti, ļoti ilga pārtraukuma brauca mūsu bruņutehnika. Dīzeļmotoru rūkoņa, kas citam varbūt šķita lieks troksnis, man skanēja kā mūzika. Šogad 18. novembrī ceram vēl lielākā skaitā nodemonstrēt tautai mūsu aizsardzības spējas. Lai cilvēki nāk, vēro un lepojas!

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kāpēc Norvēģijas speciālo uzdevumu vienība, kas ir viena no piecām spēcīgākajām pasaulē, pilnībā uzticas Latvijas īpašo uzdevumu vienībai?

– Tāpēc, ka ļoti labi viņi mums ir. Tas ir elitārs klubs, šo vienību karavīri visā pasaulē atšķiras no pārējiem, viņi ir mākslinieki, virtuozi. Piemēram, šīs vienības rekrutēšanas procesā var notikt tā, ka cilvēks, kam fiziskā sagatavotība, veselība, nepieciešamās iemaņas – viss ir ļoti labā līmenī, taču, nonākot stresa situācijā, viņš pēkšņi nespēj pieņemt pareizo lēmumu un nekvalificējas. Viena kļūda – un viņš netiek uzņemts.

– Esmu dzirdējusi, ka no divdesmit diviem pretendentiem kvalificējas viens, apmēram tāda ir proporcija.

– Jā, šajā vienībā ir visstingrākā atlase. Mūsu sadarbība ar Norvēģijas specvienību, kas patiešām ir viena no spēcīgākajām pasaulē, ir ilga un sekmīga. Puiši kopā veikuši daudzas sarežģītas operācijas. Kad mūsu speciālo uzdevumu vienība šogad brauca uz Norvēģiju sertificēties, daudzi tur brīnījās, ka tik mazā valstī esam spējuši izveidot tik spēcīgu komandu. Un arī ekipējums, ko valsts iegādājusies, ir ļoti augstā līmenī. Šogad vienībai bija divdesmit piecu gadu jubileja, ieradās arī Norvēģijas speciālās vienības komandieris, lai pasniegtu apbalvojumus mūsu karavīriem par kopā paveikto. Tas ir ļoti patīkami. Uzticība ir profesionālisma augstākais novērtējums. Līdzīgi bija, kad mūsu karavīri kopā ar amerikāņiem veica apmācības Afganistānas bruņoto spēku karavīriem. Liela kauja notika pie Kītingas, kur mūsējie un amerikāņi cīnījās plecu pie pleca, ar mūsu karavīru pūlēm tika izglābti ļoti daudzi amerikāņu karavīri. Pēc tam mūsējie saņēma visaugstākos ASV militāros apbalvojumus. Tas ir stāsts par uzticēšanos. Kā bruņinieku laikos. Morāli ētiskais kodekss pēc visaugstākās vērtību skalas – kad vienas valsts karavīri uzticas citas valsts karavīriem kā brāļiem, kā savējiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.