Vīnogu vākšana. No iedomātās romantikas vīnogu laukos – maz. Neiedomājamu muguras un kāju muskuļu sāpju – daudz.
Vīnogu vākšana. No iedomātās romantikas vīnogu laukos – maz. Neiedomājamu muguras un kāju muskuļu sāpju – daudz.
Foto – Adele Brīvība-Padalka

Strādā, muguru neatliekuši 21


Vondonžiera darbs ir grūts, tāpēc parasti lielā brigādē, vidēji no 25 cilvēkiem, sievietes ir apmēram trīs līdz piecas, jo mugurai un kājām slodze ir neparasti liela. Turklāt šādai grupai paredzēti vismaz divi grozu nesēji, kuri nereti kā uzmācīgas mušas allaž ir klāt, kad spainis vēl tikai trešdaļā, un kliedz visiem jau apnikušo – sū (latv. – spainis). Tad strādniekam jāceļas stāvus un spaiņa saturs jāieber grozā. Vīnogas tiek grieztas ar nelielām šķērītēm vai maziem sirpīšiem. Nereti tiek iegriezts rokā, un spainī kopā ar vīnogām nonāk asinis. Arī ķermeņa sviedri nonāk spainī. Ne velti dzejnieks un pasaules apceļotājs Māris Gaiķis (Gaiķu Māris), kurš arī pats ir vondonžieris, reiz sacīja, ka Božolē novada vīns nāk grūtā darbā ar asiņu un sviedru piedevu.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 294
Lasīt citas ziņas

Strādājot nav nozīmes tam, ko zini vai proti, bet gan tam, kā pielāgojies darba apstākļiem. Zinu, ka 70% manu draugu un paziņu Latvijā nespētu šādu darbu veikt. To pierāda tie cilvēki, kas, ieradušies uz lauka un aptvēruši grūtā darba apmērus, kapitulē, nesagaidot pirmo pusdienlaiku.

Vērojot, kā paši franči vecumā no 18 līdz 60 gadiem strādā vīna laukā, muguru neatliekuši (tādi manā grupā bez poļiem, spāņiem un latviešiem ir vairākums), neviļus rodas pārdomas par dažu Latvijas iedzīvotāju darbaspējām un darba ražīgumu. Esmu dzirdējusi sakām: “Latvijā daudz jāstrādā, bet par to maz saņemam.”Gribu uzdrošināties un pārfrāzēt teikto: “Maz saņemam tāpēc, ka maz strādājam.”Pēc “Eurostat”datiem, darba ražīgums Latvijā ir tikai 40% no Eiropas Savienības vidējā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jautājumā par darbaspējām būtu nepieciešams pievērst uzmanību vēl vienai pirmajā acumirklī nebūtiskai, tomēr Eiropas nākotnē svarīgai negatīvai tendencei. Proti, gandrīz visi franču jaunieši smēķēja zāli ne tikai vakaros pēc darba, kad nereti sarīkoja huligāniskas izrīcības ar grautiņiem, bet arī dienā uz lauka vīnogu vagās. Grūti iztēloties, ka jaunietis veiktu smagu un monotonu darbu bez jebkāda dopinga. Saimnieku zālītes smārds nebūt netraucēja – galvenais, lai strādnieki pildītu komandu – aller! – un ar pilnu tvaiku mestos darbā.

Atalgojuma sistēma par nostrādātajām stundām Francijā ir nedaudz komplicēta. Ja nostrādā vismaz nedēļu – nedaudz vairāk, ja divas – vēl vairāk. Ja mazāk par nedēļu – uz rokas ir ap 53 – 61 eiro dienā, atkarībā no saimniecības.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.