Irākas kurdi Usmāns un Talija Latvijā ieradās pirms desmit mēnešiem. Tiesas ceļā viņi panāca alternatīvā statusa piešķiršanu, kuru pārskata ik pēc gada. “LA” saruna ar viņiem notika ar tulka starpniecību.
Irākas kurdi Usmāns un Talija Latvijā ieradās pirms desmit mēnešiem. Tiesas ceļā viņi panāca alternatīvā statusa piešķiršanu, kuru pārskata ik pēc gada. “LA” saruna ar viņiem notika ar tulka starpniecību.
Foto – Dainis Bušmanis

Izmantoja kontrabandistu pakalpojumus 22

“Mēs Latvijā ieradāmies kā bēgļi, taču pēc šeit pavadītā laika Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde mums atteicās piešķirt bēgļa statusu. Mums nebija citas izejas, tādēļ vērsāmies tiesā. Tiesnesis labāk saprata mūsu sāpi un situāciju. Tiesa deva iespēju ne tikai mums, bet arī mūsu bērniem, kuriem ir iespēja mācīties skolā Latvijā,” ar tulka starpniecību man skaidro Usmāns jeb pilnā vārdā Otmans Fake Mohameds Ahmeds, kurš tāpat kā viņa sieva Talija Abdalkarīma Arīfa un abi viņu dēli pēc etniskās izcelsmes ir kurdi. No Irākas kurdu apdzīvotās provinces ģimene ceļu mērojusi uz Turciju, pēc tam ieradusies Krievijā ar lidmašīnu un devušies līdz robežas pārejas punktam ar Latviju, kurā lūguši patvērumu. Usmāns ar ģimeni izmantojis cilvēku kontrabandistu pakalpojumus, un ceļš uz Latviju četru cilvēku lielajai ģimenei izmaksājis ap 
36 000 ASV dolāru. Izmantoti iekrājumi, un palīdzējuši arī radinieki.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Doties bēgļu gaitās uz Latviju pamudinājis kāds darījums, kurā Usmāns esot piekrāpts un viņam izteikti draudi. Tāpat ģimene bēgļu gaitās devusies, jo neesot jutusies droši dzimtajā Suleimānījas pilsētā, kas atrodas ap 200 kilometru attālumā no teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” kontrolētajām teritorijām. Usmāns vairāk nekā desmit gadus naudu pelnījis ar automašīnu tirdzniecību. “Mums Irākā bija draudi personiskajai drošībai, nevarēju mierīgi audzināt bērnus. Sākumā nezināju, ka cilvēki, kuriem pārdevu mašīnu, nav labi ļaudis. Viņi man nesamaksāja par automašīnu un tad sāka izteikt draudus,” apgalvo Usmāns. Viņš esot priecīgs, ka Latvijā nav kara, un sākumā pat bijis izbrīnīts, ka te cilvēki daudz smaidot. “Latvija ir laba valsts, kurā ir cilvēktiesības un labsirdīgi cilvēki, kā arī labi likumi, tādēļ izvēlējāmies lūgt patvērumu Latvijā,” skaidro Usmāns.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.