Foto: Shutterstock

Brīvdienu pusdienās – sildošs un sulīgs sacepums! Knifi, lai tas izdotos vienmēr 3

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
No A līdz Ž – ko par tavu personību atklāj tava vārda sākumburts? 18
itāļiem izdodas iztirgot savus olīvu atkritumus Latvijā… Inese “iegrābusies”, iegādājoties Latvijā populāru olīveļļu
Lietotas automašīnas, kuras nevajadzētu iegādāties: eksperts norāda uz trim neuzticamiem modeļiem 34
Lasīt citas ziņas

Angļi par nostalģisku, sirdi sildošu ēdienu mēdz teikt comfort food, ko latviski varētu tulkot kā ēdienu labsajūtai, ēdienu, kas atgādina bērnības garšu.

Sacepumos iespējams variēt ar dažādām sastāvdaļām. Aukstā laikā viens no sildošākajiem ēdieniem pēc zupām ir kartupeļi, ko latvieši patērē ļoti daudz. Taču sacepumos var likt lietā fantāziju un eksperimentēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Negaršo sīpoli? Tad sacepumā tos neliekam. Negribas ēst cūkgaļu? Aizstājam ar vistas, liellopa gaļu vai iztiekam tikai ar dārzeņiem, sēnēm. Vārītu kartupeļu vietā var izmantot arī zaļus, bet tad būs ilgāks gatavošanas laiks, kā arī vairāk vajadzēs olas un saldā krējuma mērci. Sacepumu gatavojot, kartupeļus var arī samīcīt, un tad par pamatu jau būs biezputra. Protams, tupeņu vietā var izmantot arī makaronus (pastu), citus dārzeņus. Un vispār… ja mājās nekā nav, tad ledusskapī vienmēr atradīsies kaut kas no iepriekšējās dienas neapēsts, kas var pārtapt sacepumā.

Padomi

Lai sacepums izdotos

Lai sacepumu vieglāk izņemt, veidne jāieziež ar taukvielām. Papildus var izkaisīt ar rīvmaizi.

Dziļas veidnes piemērotas makaronu un dārzeņu sacepumiem.

Jo ciešāk produktus pilda veidnē, jo ilgāks būs cepšanas laiks.

Lai sacepuma sastāvdaļas savienotos vienā veselumā, pārlej kādu maisījumu, piemēram, piena un sakultu olu maisījumu, kas cepot sarecē.

Lai sacepums būtu sulīgs un labi izcepies, tam vajag taukvielas. Var izmantot saldo krējumu, taču noder arī skābais krējums, siers, sviests.

Sacepumu var pārkaisīt ar sezama sēkliņām, lobītām saulespuķu sēkliņām vai sakapātiem riekstiem. Izmantojot dažādu veidu sieru, īpaši cieto un ar pelējumu, visvienkāršākajam sacepumam var piešķirt eksotiskas garšas notis.

Ja gribas asāku garšu, var pievienot sakapātu svaigu čili. Garšaugi, piemēram, timiāns, rozmarīns, itāļu garšvielu maisījums, karijs, atsvaidzinās sacepumu un piešķirs lielisku aromātu.

Tomāts dod sulīgumu un patīkamu saldskābu garšu, tas iederas gandrīz jebkurā sacepumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.