Vispirms drošība 0

Racējam jāņem vērā, ka akā ir diezgan vēss un drēgns, tāpēc kājās jāvelk gumijas zābaki. Tāpat ir visai apgrūtinoši pārvietoties pa mitru mālu, un kājas mēdz iestigt arī mitrā smiltī. Kad akas dibenā sāk parādīties ūdens, notiekošajam līdzi jāseko īpaši uzmanīgi, jo ūdens pēkšņi var pārraut āderi. Šādā situācijā apakšējie grodi ātri piepildīsies ar smiltīm un ūdeni. Racējam ieteicams izmantot alpīnistu aprīkojumu un drošības virvi, kas bīstamā situācijā virszemē esošajiem ļaus apdraudēto ātri izvilkt. Virvi nedrīkst tāpat vien apsiet ap vidu, jo var rasties traumas.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Kad sasniegts vēlamais dziļums, akai ļauj piepildīties ar ūdeni un tad to pilnībā izsūknē. To atkārto vairākas reizes, un ar katru nākamo piegājienu ūdens pamazām kļūs dzidrāks. Grodu iekšpusē ar saru birsti vēlams nomazgāt cementa atliekas, kas varētu būt palikušas grodu ražošanas procesā.

Ievērojiet tīrību!

Kad ūdens izsūknēts pēdējo reizi, akas dibenā ieber apmēram 40 cm biezu tīru oļu slāni. Var izlīdzēties arī ar rupju granti un šķembām. Tas neļaus ūdenim akas apakšā duļķoties. Nevajadzētu izvēlēties dolomīta šķembas, kas ūdeni var padarīt cietāku. Dezinfekcijai tautas līdzekļu klāstā ieteikts virs oļiem uzbērt kilogramu sāls.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai akā neiekļūtu virsūdeņi, augšējai groda malai jābūt vismaz 80 cm virs zemes. Apkārt akai 1 m rādiusā un 2 m dziļumā ieklāj māla vai smilšmāla slāni. Ja grodu aka izrakta smilts, smilšgrants vai smilšoļu augsnē ar nelielu mālsmilts vai smilšmāla slāni, ap to 2 m rādiusā uzbetonē aizsargslāni vai izliek betona plātnes.

Lai aku nepiegružotu, tai nepieciešams vāks ar lūku vai jāuzceļ nojume. Pēc pirmās ziemas noteikti jāpārliecinās, vai gar grodiem nav izveidojušies izskalojumi. Ja ir, tos aizpilda ar piemērotu materiālu.

Lai sals nekaitētu

Esam pieraduši pie ērtībām, tāpēc no akas uz māju ierīkojam ūdensvadu. Tas jāierok vismaz 1,2 m dziļumā, lai sals netiek klāt. Ja ūdensvads šķērso celiņus, ko ziemā regulāri tīra, cauruli vēlams ievietot putu polistirola čaulā. Tā neļaus ūdensvadam aizsalt pat bargā ziemā.

Ja grodu aka ziemā var aizsalt vai tajā par seklu ievietots sūknis, virszemes grodu vērts nosiltināt ar mitrumizturīgu siltumizolācijas materiālu. Ūdensvada caurulē visā garumā var ievietot elektrisko apsildīšanas kabeli.

Ūdens kvalitāte jāpārbauda

Sadzīvē dzeramā ūdens kvalitāti nosaka, to pasmaržojot, pagaršojot un atstājot kādu laiku traukā. Ja par to gribas pārliecināties ar zinātniskām metodēm, var veikt analīzes laboratorijā, kas akreditēta dzeramā ūdens testēšanai. Ūdenim var noteikt mikrobioloģisko un ķīmisko piesārņojumu un citus rādītājus. Jāatceras, ka akas ekspluatācijas laikā tās apkārtne jāuztur tīra. Tiešā tuvumā vajadzētu atturēties no automašīnas mazgāšanas un citām darbībām, kad uz zemes var nonākt ķīmiskas vielas un naftas produkti.

UZZIŅA

Grodu akas rakšanai valsts vai pašvaldību iestāžu atļaujas nav nepieciešamas.

Reklāma
Reklāma

PADOMI

• Speciālisti iesaka reizi desmit gados aku izsmelt un nomainīt filtrējošā materiāla virskārtu.

• Akas rakšana ir sarežģīts darbs, kas prasa iemaņas. Ja neesat pārliecināti, ka spēsiet paveikt visus darbus pašu spēkiem, labāk laikus nolīgt pieredzējušu meistaru brigādi. Tad izdosies pasargāt sevi no kļūdām un nevajadzīgiem tēriņiem. Tomēr jārēķinās ar visai prāviem izdevumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.