Foto – Aija Geida

Trīs veidi, kā saglabāt skābenes ziemai: kaltēt, saldēt, konservēt 1

Kā vislabāk sagatavot skābenes ziemai? Vai taisnība, ka, regulāri tās nogriežot, skābenes var lietot arī pēc Jāņiem?
 MAIJA G. RĪGAS RAJONĀ

AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 115
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 68
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 45
19 stundas
Lasīt citas ziņas

Skābenēs ir daudz dzelzs, karotīna, C vitamīna un dažādu minerālvielu, piemēram, kālija. Nieru slimniekiem ar skābenajām lapiņām nevajadzētu aizrauties, bet pārējie var lietot visu gadu. Skābenes ir gardas ne tikai zupās, bet arī salātos un sautējumos.

Ziemai skābenes var sagatavot kaltējot, saldējot un konservējot. Izmēģinot praksē visus variantus, jāatzīst – skābeņu garša atšķīrās. No kaltētajām gatavots ēdiens nav tik skābs, un, pieliekot vairāk, nedaudz jūtama salmu garša. Saldētas skābenes ir visskābākās un salīdzinājumā ar konservētajām zupā tik ātri neizjūk. Konservētās ir visneitrālākās, un tām var pievienot lokus, pētersīļus un dilles, ziemā papildinot zupu vai sautējumu ar nepieciešamajiem garšaugiem.

Saver kā sēnes


CITI ŠOBRĪD LASA

Lai skābenes labi izkaltētu, vislabāk tās savērt diegā, tāpat kā baravikas, un pakarināt ēnainā vietā. Nav ieteicams stiprs caurvējš, jo tas samazina vērtīgo vielu daudzumu lapiņās. Izžuvušās skābenes ieliek hermētiski slēgtā traukā un glabā vietā, kur netiek klāt saules stari.

Visātrāk – sasaldēt 


Saldēšana ir visātrākais paņēmiens, kā skābenes sagatavot ziemai. Vienīgi saldētavā tās aizņem diezgan daudz vietas, un uz rudens pusi ogām nepietiek rūmes. Lai to novērstu, var izmantot saldēšanas paņēmienu ar blanšēšanu (līdz pat 50% masas zudumi).

Skābenes nomazgā, cietos kātus nogriež. Liek caurdurī un uz īsu brīdi iemērc vārošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē ledusaukstā ūdenī (tieši no straujās atdzesēšanas atkarīgs vērtīgo vielu saturs – jo straujāk rīkosieties, jo mazāk zudumu). Pēc tam notecina lieko ūdeni, masu sapilda trauciņos atbilstīgi porcijām un sasaldē. Karstajā ūdenī lapiņas stipri sakrītas un aizņem daudz mazāk vietas. Ja saldētavā vietas pietiek, kastītēs vai maisiņā liek svaigas lapiņas. Steidzīgas saimnieces tās var pat nesagriezt – ziemā izņem no saldētavas, ar rokām saspiež maisiņu, un skābenes salūst gabaliņos.

Konservē kopā ar garšaugiem


Konservētajām skābenēm vislabākā garša ir tad, ja tām pievienoti garšaugi – dilles, loki, pētersīļi. Piedāvājam pārbaudītu recepti no vecmāmiņas laikiem. Šādi sagatavotas skābenes nebojāsies pat siltā pagrabā.

(Četras 0,5 l burciņas)

• 1,5 kg skābeņu lapiņu

• 200 g lociņu

• 30 g diļļu

• 30 g pētersīļu

• 600 g ūdens

• 50 g sāls

Skābenes nomazgā, notecina lieko ūdeni un smalki sagriež, pieliek smalki sakapātus zaļumus un aplej ar verdošu ūdeni. Pavāra pāris minūtes un saliek burkās. Sterilizē +85 °C temperatūrā 20 minūtes (puslitra burku). Aizvāko un liek vēsumā. Ziemā zupai sāli nevajag pievienot, jo tā pietiekami daudz ir skābenēs.

Nevajag ļaut ziedēt


SAISTĪTIE RAKSTI

Skābeņskābe ir kaitīga veselībai tikai tad, ja to uzņem lielos daudzumos, jo šī skābe piesaista kalciju un veido nogulsnes, turklāt, reaģējot ar kalcija sāļiem, veidojas nešķīstoši savienojumi – oksalāti. Tie var veicināt nierakmeņu veidošanos, podagras attīstību, organismā var rasties kalcija trūkums. Pēc vasaras saulgriežiem gan skābenēs, gan rabarberos skābeņskābes koncentrācija palielinās pat piecas reizes, tāpēc tos neiesaka lietot uzturā. Skābenēm šajā laikā veidojas sēklas, lapiņas kļūst ne tikai skābākas, bet arī rūgtenākas. Vienīgais risinājums, lai lietotu visu vasaru, – regulāri nogriezt, nepieļaujot ziedkopu veidošanos un sēklu nogatavināšanos, jo tad skābeņskābes koncentrācija nepalielinās.

PADOMS


• Vasarā, kad dabūjamas svaigas skābenes, tās nav ieteicams vārīt, jo zūd daļa vērtīgo vielu. Vislabāk skābenes zupai pievienot tad, kad tā jau noņemta no uguns.

• Pašlaik pilni meži jauno zaķkāpostu – tos arī var konservēt ziemai tāpat kā skābenes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
ER
Elvita Ruka
Stāsti
“Esam te dzimuši, auguši, gājuši skolā – gribējās pateikt par to vietai paldies”: Ālaves muižas neticamais stāsts – no drazās iestiguša grausta par…
2 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Eksperte: Jau gadiem spēkā ir regulējums uz latvāņiem, bet tie joprojām izplatās. Ko tas nozīmē?
3 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vietās, kur lijis mazāk, koki dārzā un mežā jau cīnās par izdzīvošanu! Kā palīdzēt lielajiem kokiem? 1
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Griķu receptes: sacepums un pat vafeles! 3
3 dienas
AK
Atis Klimovičs
Ziņas
FOTO. Brutāli sadragāti galvaskausi un ribas dziļi ietriektas pie mugurkaula…Šaušalīgs, bet Latvijas vēsturei nozīmīgs atradums Tilžā 115
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 68
4 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 45
19 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Ar varu mīļš nebūsi – šis tev šodien jāielāgo! Horoskopi 25.jūlijam 3
14 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijai atkal tuvojas tveice. Cik ļoti uzkarsīs gaiss? 10
21 stundas
Lasīt citas ziņas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāds nogriež kātus gandrīz plikus, citam tie vēl kupli. Raut vai neraut tomātu lapas? 5
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
No sātīgas laša zupas līdz kraukšķīgiem cepumiņiem! Kādiem ēdieniem pievienot mums svešo fenheli? 4
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Svaigs, auksts un tieši laikā! Apelsīnu, melleņu un citu atspirdzinošu limonāžu receptes 2
4 dienas
MB
Madara Briede
Ziņas
Latvijā 11 000 hektārus klāj latvāņi. Kāpēc tos neizdodas apkarot? 25
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
baziliku no veikala pareizi iestādīt piemājas dārziņā?
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 2
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Izdevēja, žurnāliste Inga Gorbunova: “Lukašenko ir cilvēks ar diagnozi. Viņš neapstāsies!”
5 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Kovids ir viltīga slimība” – ārste atklāj, kā izslimots vīruss turpina apdraudēt cilvēka veselību 68
4 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Profesors Kaspars Kovaļenko: “Nākas secināt, ka pašnāvība nošaujoties arī ir reģistrēta kā vakcīnas blakne… “ 51
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Deputāts Aldis Gobzems par prezidentu Egilu Levitu: “Viņš ir apkaunojums valstij…” 74
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sieviete un bērniņš mira pēc dzemdībām. Viena no “skaļākajām” lietām Latvijā: tiesa atsāk skatīt lietu par Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes darbības izbeigšanu 45
19 stundas
LE
LETA
Ziņas
Sinoptiķu solītais karstums pārņem Latviju. Kāds laiks gaidāms svētdien? 1
3 stundas
ER
Elvita Ruka
Stāsti
“Esam te dzimuši, auguši, gājuši skolā – gribējās pateikt par to vietai paldies”: Ālaves muižas neticamais stāsts – no drazās iestiguša grausta par…
2 stundas
RV
Rihards Vītols
Stāsti
Covid-19 vakcīnu izmēģinājumi uz cilvēkiem. Pieredzes stāsts: “Kādēļ gan es nevarētu palīdzēt glābt citus cilvēkus?”
3 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Olga Kambala: “Divu mēnešu laikā es pārvērtos par ļoti skaistu, “sakačātu” sievieti!” 27
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Vietās, kur lijis mazāk, koki dārzā un mežā jau cīnās par izdzīvošanu! Kā palīdzēt lielajiem kokiem? 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Kā vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Žaklīna un Jēkabs 2
3 stundas
AJ
Anita Jaunbelzere
Laukos
“Varam teikt, ka esam pasaules līmenī” Latvijā ražotie disku arkli pieprasīti Kanādā un pat Islandē
21 stundas
IS
Ilmārs Stūriška
Ziņas
“Jāķer prieks, un viss būs kārtībā!” Māris Štrombergs novēl olimpiešiem un stāsta, kā Latvijā bauda harmonisku ģimenes dzīvi 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
“Skaidrā nauda bija sadalīta 495 aploksnēs!” VID sāk procesu pret Lietuvas pilsoni 9
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Titavs: “Nav cerību, ka tiksim pie vēl vienas Vairas Vīķes-Freibergas!” 103
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Petraviča: Pilnībā saprotu tos cilvēkus, kas izvēlas nevakcinēties 304
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Karaliene varētu atcelt Harija un Meganas ielūgumus uz platīna jubilejas svinībām. Kas šoreiz sadusmojis Bekingemas pili? 29
2 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Izdevēja, žurnāliste Inga Gorbunova: “Lukašenko ir cilvēks ar diagnozi. Viņš neapstāsies!”
12:40
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
Pa Rudzu ceļu: 52 cepēji ver savas durvis, lai “atdzīvinātu” tradicionālas vērtības un iepazīstinātu ar citur neredzētiem maizes “našķiem”
11:20
LE
LETA
Ziņas
Arī tenisiste Aļona Ostapenko apstājas olimpiskā turnīra pirmajā kārtā 1
10:54