Foto – Aija Geida

Trīs veidi, kā saglabāt skābenes ziemai: kaltēt, saldēt, konservēt 1

Kā vislabāk sagatavot skābenes ziemai? Vai taisnība, ka, regulāri tās nogriežot, skābenes var lietot arī pēc Jāņiem?
 MAIJA G. RĪGAS RAJONĀ

“Paldies, Latvija! Tev mani nevajadzēja. Kopš šodienas es Latvijā būšu ciemiņš” – Gobzems atvadās
VIDEO. Neapmierināta kaimiņiene “nopļauj” jaunā pāra kāzas
Zināms, cik ilgs būs Latvijā gaidāmais karstuma vilnis, kas sāksies Jāņos
Lasīt citas ziņas

Skābenēs ir daudz dzelzs, karotīna, C vitamīna un dažādu minerālvielu, piemēram, kālija. Nieru slimniekiem ar skābenajām lapiņām nevajadzētu aizrauties, bet pārējie var lietot visu gadu. Skābenes ir gardas ne tikai zupās, bet arī salātos un sautējumos.

Ziemai skābenes var sagatavot kaltējot, saldējot un konservējot. Izmēģinot praksē visus variantus, jāatzīst – skābeņu garša atšķīrās. No kaltētajām gatavots ēdiens nav tik skābs, un, pieliekot vairāk, nedaudz jūtama salmu garša. Saldētas skābenes ir visskābākās un salīdzinājumā ar konservētajām zupā tik ātri neizjūk. Konservētās ir visneitrālākās, un tām var pievienot lokus, pētersīļus un dilles, ziemā papildinot zupu vai sautējumu ar nepieciešamajiem garšaugiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Saver kā sēnes


Lai skābenes labi izkaltētu, vislabāk tās savērt diegā, tāpat kā baravikas, un pakarināt ēnainā vietā. Nav ieteicams stiprs caurvējš, jo tas samazina vērtīgo vielu daudzumu lapiņās. Izžuvušās skābenes ieliek hermētiski slēgtā traukā un glabā vietā, kur netiek klāt saules stari.

Visātrāk – sasaldēt 


Saldēšana ir visātrākais paņēmiens, kā skābenes sagatavot ziemai. Vienīgi saldētavā tās aizņem diezgan daudz vietas, un uz rudens pusi ogām nepietiek rūmes. Lai to novērstu, var izmantot saldēšanas paņēmienu ar blanšēšanu (līdz pat 50% masas zudumi).

Skābenes nomazgā, cietos kātus nogriež. Liek caurdurī un uz īsu brīdi iemērc vārošā ūdenī, pēc tam strauji atdzesē ledusaukstā ūdenī (tieši no straujās atdzesēšanas atkarīgs vērtīgo vielu saturs – jo straujāk rīkosieties, jo mazāk zudumu). Pēc tam notecina lieko ūdeni, masu sapilda trauciņos atbilstīgi porcijām un sasaldē. Karstajā ūdenī lapiņas stipri sakrītas un aizņem daudz mazāk vietas. Ja saldētavā vietas pietiek, kastītēs vai maisiņā liek svaigas lapiņas. Steidzīgas saimnieces tās var pat nesagriezt – ziemā izņem no saldētavas, ar rokām saspiež maisiņu, un skābenes salūst gabaliņos.

Konservē kopā ar garšaugiem


Konservētajām skābenēm vislabākā garša ir tad, ja tām pievienoti garšaugi – dilles, loki, pētersīļi. Piedāvājam pārbaudītu recepti no vecmāmiņas laikiem. Šādi sagatavotas skābenes nebojāsies pat siltā pagrabā.

(Četras 0,5 l burciņas)

• 1,5 kg skābeņu lapiņu

• 200 g lociņu

• 30 g diļļu

• 30 g pētersīļu

• 600 g ūdens

• 50 g sāls

Skābenes nomazgā, notecina lieko ūdeni un smalki sagriež, pieliek smalki sakapātus zaļumus un aplej ar verdošu ūdeni. Pavāra pāris minūtes un saliek burkās. Sterilizē +85 °C temperatūrā 20 minūtes (puslitra burku). Aizvāko un liek vēsumā. Ziemā zupai sāli nevajag pievienot, jo tā pietiekami daudz ir skābenēs.

Nevajag ļaut ziedēt


Skābeņskābe ir kaitīga veselībai tikai tad, ja to uzņem lielos daudzumos, jo šī skābe piesaista kalciju un veido nogulsnes, turklāt, reaģējot ar kalcija sāļiem, veidojas nešķīstoši savienojumi – oksalāti. Tie var veicināt nierakmeņu veidošanos, podagras attīstību, organismā var rasties kalcija trūkums. Pēc vasaras saulgriežiem gan skābenēs, gan rabarberos skābeņskābes koncentrācija palielinās pat piecas reizes, tāpēc tos neiesaka lietot uzturā. Skābenēm šajā laikā veidojas sēklas, lapiņas kļūst ne tikai skābākas, bet arī rūgtenākas. Vienīgais risinājums, lai lietotu visu vasaru, – regulāri nogriezt, nepieļaujot ziedkopu veidošanos un sēklu nogatavināšanos, jo tad skābeņskābes koncentrācija nepalielinās.

PADOMS


SAISTĪTIE RAKSTI

• Vasarā, kad dabūjamas svaigas skābenes, tās nav ieteicams vārīt, jo zūd daļa vērtīgo vielu. Vislabāk skābenes zupai pievienot tad, kad tā jau noņemta no uguns.

• Pašlaik pilni meži jauno zaķkāpostu – tos arī var konservēt ziemai tāpat kā skābenes.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Cepts jāņusiers ar sēnēm – sātīga un garda uzkoda
Vai var izmazgāt pieneņu traipus?
4 gardu ēdienu receptes pāri palikušajam Jāņu sieram
Pasaules kārtība mainās: zemenes tagad audzē ar LED apgaismojumu
“Paldies, Latvija! Tev mani nevajadzēja. Kopš šodienas es Latvijā būšu ciemiņš” – Gobzems atvadās
VIDEO. Neapmierināta kaimiņiene “nopļauj” jaunā pāra kāzas
Zināms, cik ilgs būs Latvijā gaidāmais karstuma vilnis, kas sāksies Jāņos
Cik ilgi šādu kara tempu un intensitāti var izturēt Ukrainas armija? Atbild Rajevs
Rīgas dome atklāj, kas turpmāk notiks ar Vanšu tiltu
Lasīt citas ziņas
Nenolīgot kuņģīti
. Mazas viltības, lai kuņģis pēc svētkiem nemoka
Drošiem un veseliem svētkiem – kam jābūt Tavā Jāņu aptieciņā?
Par īstu latgaļu sentēvu alu un tautasdziesmām! Kā latvieši godina tradīcijas un gatavojas Jāņiem 1
Ko vēl var un ko vajag paspēt izdarīt dārzā līdz Jāņiem
uzpīt skaistu vītni Jāņiem: floristes padomi mājokļa izrotāšanai
Jāņi ar “modīgākiem” ēdieniem! Kā Māra instagramā iedvesmo baudīt vēderpriekus skaisti! 12
Rīgas dome atklāj, kas turpmāk notiks ar Vanšu tiltu
IZM rosina vēl vairāk samazināt speciālās izglītības iestāžu skaitu
“Paldies, Latvija! Tev mani nevajadzēja. Kopš šodienas es Latvijā būšu ciemiņš” – Gobzems atvadās
FOTO. Pašmāju slavenības rotājas un svin Līgo svētkus
Vai latviešu brīvprātīgie karavīri Ukrainā svinēja Jāņus? “Par mājām atgādina pie sienas pieliktais Latvijas karogs”
Cik ilgi šādu kara tempu un intensitāti var izturēt Ukrainas armija? Atbild Rajevs
Atis Klimovičs: Savienība starp Lielbritāniju, Poliju, Ukrainu un trim Baltijas valstīm – nav peļama ideja!
Jūlijā un augustā ar gāzes pieejamību būšot lielas problēmas. Vai tā ir patiesība? Atbild ekonomikas ministre
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Cepts jāņusiers ar sēnēm – sātīga un garda uzkoda
23:14
Vai var izmazgāt pieneņu traipus?
22:34
Alkohols smadzenes sasniedz 30 sekunžu laikā. Kā tas ietekmē katru mūsu orgānu?
21:15