Ukrainas uzņēmējs Igors Kolomoiskis (no labās), kurš finansējis pret Krievijas atbalstītajiem teroristiem karojošos brīvprātīgo bataljonus, atkāpies no Dņepropetrovskas apgabala gubernatora amata. Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka Dņepropetrovskai joprojām jābūt “Ukrainas bastionam, lai nodrošinātu mieru”.
Ukrainas uzņēmējs Igors Kolomoiskis (no labās), kurš finansējis pret Krievijas atbalstītajiem teroristiem karojošos brīvprātīgo bataljonus, atkāpies no Dņepropetrovskas apgabala gubernatora amata. Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko paziņojis, ka Dņepropetrovskai joprojām jābūt “Ukrainas bastionam, lai nodrošinātu mieru”.
Foto – Scanpix/Reuters

Briest oligarhu karš 3

Ukrainas politikas apskatnieki skaidro, ka Porošenko pieņēmis lēmumu atbrīvoties no Kolomoiska biznesa partnera “Ukrnafta” vadītāja amatā, mēģinot izpildīt Starptautiskā valūtas fonda prasītās reformas, kuru mērķis ir mazināt tā dēvēto oligarhu ietekmi valsts ekonomikai būtiskajās nozarēs. Porošenko ir jāveic plašas ekonomiskās reformas, lai Ukraina varētu saņemt nepieciešamo starptautisko aizdevumu 40 miljardu eiro apmērā. Turklāt atbrīvošanās no oligarhiem bija arī viena no prasībām, kuru izvirzīja demonstranti, kad pērnajā februārī tika gāzts toreizējais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs. Taču, kā norāda apskatnieki, oligarhu ietekme valsts tautsaimniecībā līdz šim nav ievērojami mazināta.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

Tagad Porošenko uzrunā Ukrainas parlamentam aicinājis likumdevējus ierādīt Kolomoiskim “savu vietu”. Viņš arī norādīja, ka “nevienam gubernatoram nedrīkst piederēt sava kabatas armija” un ka brīvprātīgo bataljoni ir jāiekļauj Ukrainas armijā, bet to pārstāvjiem ir jāciena armijas komandstruktūras.

Ukrainas politikas apskatnieki paredz, ka, prezidentam Porošenko mēģinot reformēt valsts tautasaimniecību, kas ilgi atradusies neliela skaita turīgu uzņēmēju kontrolē, domstarpības starp Ukrainas valdību un uzņēmējiem varētu aizvien pieņemties spēkā. “Situācija kļūst diezgan nopietna. Palielinās risks, ka izcelsies iekšējs oligarhu karš,” sarunā ar izdevumu “The Christian Science Monitor” sacījis Kijevā esošā Eiroatlantiskās integrācijas institūta eksperts Volodimirs Horbahs. “Kolomoiskis met izaicinājumu Ukrainas valdībai, jo uzskata, ka tā nostājas citu oligarhu pusē.” Turklāt, kā norāda Porošenko kritiķi, arī pats prezidents joprojām pieskaitāms oligarhu pulkam, jo nav pārdevis savas saldumu ražotnes, kaut gan to solīja izdarīt, kad stājās prezidenta amatā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Strīdu starp Ukrainas valdību un tās stratēģisko partneri valsts austrumu apgabalos Kolomoiski cenšas izmantot arī Krievijas mediji. Tie jau paziņojuši, ka Kolomoiska finansētie bataljoni devušies uz Kijevu. Par Putina uzticamības personu dēvētais Krievijas politologs Sergejs Markovs interneta vietnē “Facebook” paziņojis, ka Kijevas un Kolomoiska konflikts “jebkurā brīdī var pāraugt bruņotās sadursmēs huntas iekšienē”, kas, kā viņš uzskata, būtu jāizmanto, lai “ātri atbrīvotu Mariupoli, Slavjansku, Kramatorsku, Zaparožji, Nikolajevu, Harkovu un Odesu”.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.