Krievijas pilsone, maskaviete Jeļena Bujanova Latvijā pirms pieciem gadiem ieguvusi uzturēšanās atļauju, investējot naudu Rietumu bankā. Kā galveno iemeslu privātskolas dibināšanai min to, ka viņai nav izdevies iekārtot savu bērnu ne Žila Verna Rīgas Franču skolā, ne Rīgas starptautiskajā skolā, kur mācās daudzi ārvalstu diplomātu bērni, jo trūcis vietu.
Krievijas pilsone, maskaviete Jeļena Bujanova Latvijā pirms pieciem gadiem ieguvusi uzturēšanās atļauju, investējot naudu Rietumu bankā. Kā galveno iemeslu privātskolas dibināšanai min to, ka viņai nav izdevies iekārtot savu bērnu ne Žila Verna Rīgas Franču skolā, ne Rīgas starptautiskajā skolā, kur mācās daudzi ārvalstu diplomātu bērni, jo trūcis vietu.
Foto – Timurs Subhankulovs

  76

Skola pašas bērnam

J. Bujanova ir Krievijas pilsone, maskaviete, kas Latvijā pirms pieciem gadiem ieguvusi uzturēšanās atļauju, investējot naudu Rietumu bankā. Uz Latviju pārcēlusies tāpēc, ka “Maskavā dzīvot ir ļoti sarežģīti tās lieluma dēļ, bet dzīvot provincē Krievijā būtu vēl sarežģītāk”. Tomēr biznesa dēļ uz Maskavu jo­projām brauc regulāri: citreiz reizi mēnesī, citreiz vēl biežāk. Tieši Latviju savai dzīvesvietai izvēlējusies tāpēc, ka bērnībā vasaras pavadījusi Jūrmalā. Jeļena noliedz, ka par savu mītnes vietu Latviju būtu izvēlējusies kādu politisku iemeslu dēļ un arī nevēlas vērtēt Latvijas un Krievijas attiecības. Par politiku viņa nedomājot, svarīgākais, ka “cilvēki visur ir cilvēki”. Jeļena mācījusies latviešu valodu, bet būtisku panākumu šajā jomā pagaidām nav, jo latviešu valoda esot grūta. Turklāt tagad mācības jāatliek, jo daudz laika prasa jaunās skolas būvniecība, iekārtošana, skolotāju atlase, mācību programmu sastādīšana. Taču Jeļena uzsver, ka viņas dibinātajā skolā bērni apgūs gan Latvijas vēsturi, gan tradīcijas, braukšot mācību ekskursijās pa Latviju.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Vācu ģenerālleitnants prognozē, vai un kad Krievija varētu būt gatava uzbrukt NATO valstīm
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Lasīt citas ziņas

Savus miljonus viņa nopelnījusi, strādājot dažādās biznesa nozarēs Krievijā. Pēdējos 15 gadus Jeļenai ir uzņēmums, kas darbojas IT jomā, piemēram, veido datu pārraides sistēmas citiem uzņēmumiem. Savukārt skolu Jeļena par biznesu neuzskata, jo ieguldījumus atpelnīt diez vai izdosies. Kā galveno iemeslu skolas dibināšanai min to, ka viņai nav izdevies iekārtot savu bērnu ne Žila Verna Rīgas Franču skolā, ne Rīgas starptautiskajā skolā, kur mācās daudzi ārvalstu diplomātu bērni, jo trūcis vietu. “Tā ka sākotnēji skolu dibināju savam bērnam. Taču skolu veidoju arī tādu, kādā man pašai bērnībā būtu gribējies mācīties,” teic Jeļena. “Nav tā, ka Latvijā būtu pārāk maz privātskolu. Maz ir skolu, kurās var iegūt tik kvalitatīvu izglītību, lai pēc tam varētu iestāties vislabākajās pasaules augstskolās.” Viņas vecākā meita grasās absolvēt starptautisku amerikāņu tipa skolu Romā.

Jeļena cer, ka viņas radītajā skolā skolēni varēs mācīties starptautiskā bakalaurāta programmā (skola reģistrējusies šajā sistēmā, bet tai vēl nav dota atļauja īstenot šo programmu, jo skola nav sākusi strādāt), kas ir augstu novērtēta visā pasaulē. Te gan jāpiebilst, ka šo programmu Latvijā var apgūt ne tikai privātskolās, bet arī labākajās valsts ģimnāzijās. Taču starptautiskajās privātskolās šo programmu apgūst jau no jaunākajām klasēm, kamēr ģimnāzijās tikai no 7. vai 10. klases. Jeļena uzsver: neraugoties uz starptautisko piesitienu, skolas izglītības programma atbildīs arī Latvijas izglītības standartiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jeļenas dibinātajā skolā pirmsskolas grupas jau pirms skolas uzcelšanas mūsu sarunas laikā maijā bija piepildītas par 40 procentiem. Pēc pamatskolas klasēm pieprasījums pagaidām mazāks – katrā klasē pieteikti vien pieci bērni, kaut katrā klasē plānoti 16 bērni. Pagaidām skolā bērnus uzņem līdz 5. klasei, taču vēlāk tikšot atvērtas arī vecākās klases. Vidusskolas klasēs skolēni varēšot specializēties atbilstoši savām interesēm: daļu priekšmetu apgūt padziļināti, bet daļu – tikai pamatlīmenī. Stundu saraksts tikšot veidots tā, lai būtu piemērots individuāli katram skolēnam.

Skolā savus bērnus piesaka gan latviešu ģimenes, gan šeit ilgstoši dzīvojušās krievu ģimenes, gan arī uzturēšanās atļauju īpašnieki. Lielākoties saviem bērniem šo skolu var atļauties uzņēmēji.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.