Daži no vairākiem tūkstošiem Latvijas izlases fanu Ķelnē pie arēnas “Lanxess”, kurā atstājuši tik daudz dažādu emociju.
Daži no vairākiem tūkstošiem Latvijas izlases fanu Ķelnē pie arēnas “Lanxess”, kurā atstājuši tik daudz dažādu emociju.
Foto – Edijs Pālens/LETA

Alus tradīcijas 2

Latvieši lielus podus Ķelnē neesot gāzuši, vien dažiem iznākuši nepatīkami starpgadījumi viesnīcā – par uz paklāja izlietu alus kausu izsniegts rēķins 160 eiro. Ķelnē glaunākajos krogos alu pasniedz 0,2 litru glāzēs – skaidrojums tāds, ka viņi grib atšķirties no bavāriešiem, kuriem cieņā lielie kausi. Bet te uz galda vienmēr vēss putojošais, tiklīdz glāze tukša, viesmīlis nes jaunu bez aicinājuma.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un LBTU lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 75
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Latvijā aizliegtas divlitru alus pudeles, bet Vācijā plastmasas pudelēs alus ir plaši pieejams, tiesa, četras reizes mazākā tilpumā. Sešpaka par 1,69 eiro. Kvalitātes tur pamaz, taču arī Vāczemē ir sabiedrības kategorija, kam tas nav tik svarīgi. Pilnīgi iespējams, ka drīz līdzīga produkcija saguls arī mūsu veikalu plauktos.

Vācijā visām plastmasas pudelēm vēl jāpiepluso nodoklis – 0,25 centi, ko pēc tam, tukšās pudeles ievietojot speciālos aparātos, saņem atpakaļ. Jau pirms septiņiem gadiem Vācijā ar skaudību novērtēju šo sistēmu, kas nu jau ieviesta arī Igaunijā un Lietuvā, bet Latvija nav izkustējusies pat no nulles punkta. Žēl. Ja tā būtu, neviena plastmasas pudele uz ielas nemētātos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Plaši izslavēts vāciešu pedantisms un sakārtotā sadzīve. Daudz kas tiešām šķiet ļoti simpātiski, tomēr ir arī savas utis. 2017. gadā Ķelnē daudzviet kafejnīcās un kioskos var norēķināties tikai skaidrā naudā. Kāds viesmīlis pat izteicās – te ir Ķelne, ne Vācija. Bet vairāk ar lepnuma, ne noniecināšanas pieskaņu.

Kopā ar kolēģiem bijām noīrējuši dzīvokli, rēķinā iekļauta arī uzkopšana reizi nedēļā par 60 eiro. Izrādās, ka ar to tiek saprasta gultas veļas un dvieļu nomaiņa, par birsti un grīdas lupatu, vannas istabu, virtuvi un atkritumu maisu neliekoties ne zinis. Mūsu kaimiņš bija pikts, kad pēc vēlās spēles dzīvīgāk pārspriedām iespaidus. Ja tas atkārtosies, saukšot policiju. Nākamajā vakarā pēc pusnakts kāds cits vācietis no otrā stāva ripināja lejā virtuves iekārtu, lai atstātu to uz ielas. No trokšņa pamodās arī pretējās mājas iedzīvotāji, lai gan tāda kārtība te esot normāla. Netikām arī gudri, kā radiatorā atslēgt siltumu. Ārā plus 20, bet mūsu miteklīti apkurināja kā ziemā.

Lielais hokejs Ķelnē turpināsies līdz šīs nedēļas beigām.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.