Lāsti neskar kapeņu atklājēju Kārteru 0

Taču pašu Kārteru nepiemeklēja nekādas noslēpumainas slimības vai kataklizmas, ēģiptologs mira no vēža 64 gadu vecumā. Iespējams, tādēļ, ka viņš no sirds mīlēja Ēģipti un arheoloģiju un izjuta dziļu cieņu pret pagātnes mantojumu. Arī Ričards Ādamsons, kas septiņus gadus sargāja Tutanhamona kapenes, nodzīvoja līdz pat 1982.gadam.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Lasīt citas ziņas

Pelējuma sēnītes, kaitīgās gāzes var nopietni ietekmēt veselību
Pētnieki, šķiet, neapzinājās briesmas, ko varēja izraisīt kapeņu atvēršana. Pelējuma sēnītes sienās, formaldehīdi, sērūdeņraži, amonjaks pašā sarkofāgā – ne viens vien labi saglabājies kaitnieks varēja izraisīt nopietnas veselības problēmas cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu. Un nevesels jau pirms tam bija gan Karnarvons, gan finansists Džordžs DžejsGolds, kas saslima pēc kapeņu apmeklējuma unpēc dažiem mēnešiem mira.

1995. gadā Tutanhamona kapenes bija liktenīgas arī Šerilai Mansonei; viņas organismā, kas bija novājināts pēc audzēja ārstēšanas, pēc nāves tika atklāts liels skaits Aspergillus niger baktēriju. Tās ir pelējuma sēnītes, kas var izraisīt alerģiju, kā arī plaušu, ausu slimības. Izrādās, kundze bija pieskārusies kapeņu sienām. Jau 1985.gadā franču mediķe Karolīna Stendžera Filipa secināja, ka sešas no mīklainajām nāvēm ir saistītas ar smagām alerģiskām reakcijām, kuras izraisīja pelējuma sēnītes.

Lāstu radīja pats grāfs Karnarvons

CITI ŠOBRĪD LASA

Iespējams, rasties leģendai par lāstu netieši piepalīdzēja arī pats Karnarvons. Grāfambija apnikusi uzmācīgā prese, un viņš pārdeva ekskluzīvas tiesības uz saviem stāstiem avīzei “Times of London”. Lai to kompensētu, pārējiem medijiem nācās izdomāt visādus pekstiņus. Mīti, seni lāsti, miruši kanārijputniņi bija izcila ēsma neremdināmajai sabiedrības apetītei.

Daudz vēlāk ēģiptologs Herberts Vinloks apkopoja informāciju par lāstiem un secināja, ka no 26 cilvēkiem, kas bija klāt kapeņu atklāšanā, līdz 1934.gadam bija miruši vien seši, bet pēc desmitgadiem bija miruši divi no 22 cilvēkiem, kas atvēra sarkofāgu. Visi desmit, kas bija redzējuši mūmiju, bija dzīvi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.