Foto-Stock.xchng

Vai kartupeļi pirms stādīšanas jādiedzē? 0

“Vai arī vēlo šķirņu kartupeļi pirms stādīšanas ir jāatdzīvina un jādiedzē?” 
I. Mihailova Tukuma novadā

 

Viedoklis
Krista Draveniece: Ne vīrs, ne Cipule jāzākā par traģisko notikumu Daugavā, patiesībā vainīgs kas pavisam cits 97
Pieci Latvijas ministri (kopš neatkarības atjaunošanas), kuri izpelnījušies vislielākās sabiedrības antipātijas. Pirmo uzminēsiet viegli!
Kokteilis
Trīs zodiaka zīmes, kas decembrī saņems īpaši “brangas” prēmijas
Lasīt citas ziņas

Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītāja Ilze Skrabule saka – arī vēlīnāku šķirņu kartupeļiem iedzīvināšana pirms stādīšanas nāks tikai par labu!

Iespējams, diedzētajiem un nediedzētajiem nebūs īpašu atšķirību ražas līmeņa ziņā, tomēr atmodinātiem bumbuļiem, nenoliedzami, ir savas priekšrocības.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šādi kartupeļi labāk un ātrāk sadīgst, jo attīstība ir sākusies jau pirms stādīšanas. Diedzēšanas laikā (gaismā) sēklas bumbuļos radies solanīns aizsargā tos no augsnes patogēniem, piemēram, no rizoktonijas aukstā un mitrā augsnē.

Samazinās lakstu puves bojājumu apjoms. Īpaši svarīgi tas ir bioloģiskajās saimniecībās, kā arī tajās, kur plānots ierobežot fungicīdu izmantošanu. Ātrāk attīstījušies augi agrāk sāk veidot jaunās ražas bumbuļus. Laikā, kad lakstu puve sāk savu izplatību, augi no diedzētiem bumbuļiem jau paspējuši izveidot lielāku ražu nekā no nediedzētiem.

Ražā vairāk lielo bumbuļu.

Stādīšanai paredzētos kartupeļus var iedzīvināt, kastītes noliekot gaišā telpā. Gaisa temperatūra diedzēšanas telpā nevar būt zemāka par 0 °C, lai kartupeļi neapsaltu. Optimāla ir +5…+10 °C temperatūra.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.