Foto – Shutterstock

Uz papīra 1

A+ klases ledusskapju veikalos norādītais gada elektrības patēriņš ir 235 – 500 kwh/gadā. A++ tas ir 170 – 235 kwh/gadā savukārt A+++ klases ledusskapji patērē līdz 170 kwh/gadā. Veicu elementārus aprēķinus līdzīga izmēra A+, A++ un A+++ modeļiem, lai noskaidrotu, cik ilgā laikā, pērkot dārgāko modeli, samaksāto naudu atgūtu mazākā elektrības rēķina dēļ. Pieņēmu, ka viena kilovatstunda maksā 16,9 centus. Izvēlējos trīs vienā no internetveikaliem atrodamos katras klases pienācīga izmēra lētākos modeļus, taču ar piezīmi, ka tie visi ir gandrīz identiska izmēra. Modeļiem šoreiz nav nozīmes, galvenais saprast cenas un elektrības attiecību.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 skaitļiem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

Starpība starp dārgāko A+++ (674 eiro) un lētāko A+ (294 eiro) modeli ir 380 eiro. Ņemot vērā katra ledusskapja patērēto elektroenerģiju gadā un to cenu starpību, dārgākais ledusskapis atmaksāsies pēc neticamiem 29 gadiem. Savukārt A++ (397 eiro) ledusskapis atmaksāsies pēc 10 gadiem. Tādējādi skaidrs, ka, izvēloties vienāda izmēra ledusskapjus, kurus šķir milzīga cenas atšķirība, prātīgāk būtu ņemt lētāko. Savukārt A++ ledusskapis, kurš atmaksāsies pēc apmēram 10 gadiem, jau ir apsvēršanas vērts variants, jo, kā norādīja B. Ģine, 10 gadi ir slieksnis, kad vajadzētu sākt domāt par jaunas ierīces iegādi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.