Eksprezidenta Gunta Ulmaņa kundze Aina Ulmane (no kreisās) un Valsts prezidenta Raimondā Vējoņa kundze Iveta Vējone “Jūrmalas festivālā” Dzintaru koncertzālē.
Eksprezidenta Gunta Ulmaņa kundze Aina Ulmane (no kreisās) un Valsts prezidenta Raimondā Vējoņa kundze Iveta Vējone “Jūrmalas festivālā” Dzintaru koncertzālē.
Foto – LETA

“Tā ir arī mana lieta” 0


Māris Gailis bija Latvijas Ministru prezidents no 1994. gada 15. septembra līdz 1995. gada 12. decembrim. Viņa sieva ZAIGA GAILE ir pasaules mēroga arhitekte (Berga bazārs, Rūmenes muižas ansamblis, Ģipša fabrika, Kaltenes māja, Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas ēkas rekonstrukcija, pašlaik – Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcija). Kā viņai savulaik bija pieņemt domu – esmu premjera kundze?

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Zaiga Gaile: – Vēl pirms kļūšanas par Ministru prezidentu Māris bija ĀM valsts sekretārs un rīkoja ASV prezidenta Bila Klintona vizīti Latvijā. Latviešu biedrības namā mūs nostādīja rindā – Gorbunova kundze, Birkava kundze, es, tālāk Džemma Skulme, pavisam kādi divdesmit pieci cilvēki. Protokola dāma Hilarijai Klintonei čukst, kas katra ir. Bet es paguvu pateikt: “I’ am an architect” (esmu arhitekte – no angļu val.). Tas bija tā izmisīgi, jo man bija tik svarīgi, ka neesmu tikai protokola šlepe.

– Kā Ministru prezidenta sievas statuss mainīja dzīvi, darbu?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Burājām, kad piezvanīja Valdis Birkavs un Mārim jautāja, vai ir gatavs kļūt par premjeru. 1995. gads nav 2016. gads. Tolaik mēs visi bijām brīvības un neatkarības saviļņoti. Un mums ar Māri bija pilnīgi skaidrs – jā! Nebija nekādu šaubu, ka Māris tobrīd valstij var būt noderīgs. Ar lielu entuziasmu uztvēru, ka tā ir arī mana lieta, būšu savam vīram blakus un palīdzēšu. Jau biju nodibinājusi savu biroju un strādāju pie Berga bazāra ansambļa rekonstrukcijas, tomēr apņēmos katru nedēļu braukt Mārim līdzi pa Latviju. Cik interesanti, kā cilvēki mainās, kad pēkšņi esi premjera kundze! Daudzi sāk tevi citādi uztvert un uzvesties, tolaik žurnālisti brauca pat mūsu kaķus aprakstīt. Katru dienu gāju uz biroju un strādāju. Pie manis bieži nāca visādi trakie meklēt atbalstu savām idejām, piemēram, viens gribēja būvēt saules templi.

Tā bija intensīva dzīve. Mēs apmeklējām gan sporta, gan Dziesmu svētkus, ANO jubilejas visaugstākā līmeņa starptautiskās svinības, Davosas ekonomisko forumu, bijām valsts vizītē Turcijā, kur man tika piekomandēts miesassargs, valsts vizītē Baltkrievijā. Latvijā rīkojām valsts vizīti Dānijas premjerministram Rasmusenam ar kundzi. Kundzei bija sava programma, viņa interesējās par dabas aizsardzību, un mēs braucām uz Getliņu izgāztuvi. Ukrainas prezidenta Kučmas vizītē bija liela ēšana pie gariem galdiem Rīgas pilī.

Nacionālajās dienās apmeklējām visu valstu vēstniecības. Tālab nolēmām vēstniekus reiz uzaicināt mūsu lauku mājās Bēnē. Mārtiņš Rītiņš saklāja galdu, bija brīnišķīgi un omulīgi. Atvadoties katram uzdāvināju kaut ko no sava dārza – lielu ķirbi, ābolu grozu… To mūsu viesi atcerējās vēl daudzus gadus.

Paspēju uztaisīt interjeru Māra ministru kabinetam, pielikām pie sienas tolaik jaunās gleznotājas Daces Lielās jūras ainavu, kas stāv tur joprojām. Vēlējāmies ieviest atturīgas elegances stilu gan cilvēku attiecībās, gan apģērbā. Jā, tu esi valsts seja.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.