Foto: Gresei/SHUTTERSTOCK

Vasarai piestāv pesto. Variācijas par šo tēmu ir ļoti dažādas – izvēlies savu 0

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Aizvien lielāku popularitāti vasarā iegūst dažādu veidu pesto. Lai gan tradicionālais pesto tiek gatavots no bazilika, variācijas par šo tēmu ir ļoti dažādas.

Bazilika pesto

(viena maza burciņa)

• 60 g bazilika lapiņu

• 40 g rīvēta Parmas siera

• 25 g ciedru riekstu

• 1 liela ķiploka daiva

• 90 ml extra virgin olīveļļas

• sāls, svaigi malti melnie pipari

Ciedru riekstus uz sausas pannas maisot apcep, bet neapbrūnina. Riekstus, bazilika lapiņas un ķiploka daivu liek blenderī un sasmalcina viendabīgā masā. Pievieno sieru. Tad pakāpeniski pielej olīveļļu, lai tā sajaucas ar citām sastāvdaļām. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pesto blīvi liek burciņā un masai uzlej kārtiņu olīveļļas.

!!! Ledusskapī pesto var uzglabāt aptuveni 2 nedēļas. Ja pagatavota lielāka porcija, to var arī sasaldēt. Bet tādā gadījumā nevajag pievienot sieru – to varēs pielikt pēc atlaidināšanas.

Koriandra un valriekstu pesto

• saišķītis svaiga koriandra (kinzas)

• 30 g rīvēta cietā siera

• 30 g valriekstu

• 1 liela ķiploka daiva

• 5 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas

• naža gals maltu melno piparu

• sāls

Izmanto tikai koriandra lapas (nolasa no kātiem). Visas sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina. Pakāpeniski pievieno olīveļļu, atstājot vienu ēdamkaroti, ko pārliet burciņai.

Ja patīk graudaināks pesto, to gatavo miezerī.

Piparmētru pesto

• saišķītis piparmētras

• 1 citrons

• 100 g rīvēta cietā siera

• 50 g mandeļu vai lazdu riekstu

• 100 ml olīveļļas

• 1/4 tējkarotes asās čili vai Tabasko mērces

• sāls

Norīvē citronam miziņu. No kātiem noplūc piparmētras lapiņas. Mandeles nomērcē un noņem miziņu, sadrupina.

Piparmētras lapiņas, sieru, mandeles liek blenderī un sasmalcina viendabīgā masā. Pievieno eļļu, mērci, sāli. Blīvi sapilda burciņā. Aizvāko un uzglabā ledusskapī.

!!! Pesto var pievienot zupām, mērcēm, sautējumiem.

Rukolas pesto

Foto: Tatiana Belova/SHUTTERSTOCK

• saišķītis rukolas

• 45 g blanšētu, grauzdētu mandeļu

• 30 g Dor Blue siera

• 1 ķiploka daiviņa

• 4 ēdamkarotes extra virgin olīveļļas

• sāls, svaigi malti melnie pipari

Uz sausas pannas apgrauzdē mandeles, kurām noņemta miziņa (to visvieglāk izdarīt, pamērcējot riekstus siltā ūdenī). Sieru sadrupina. Visas sastāvdaļas liek blenderī un sasmalcina īsu brīdi. Pakāpeniski pievieno eļļu, pēc garšas – sāli un melnos piparus.

Kad pesto blīvi sapildīts burciņā, jāpārliecinās, vai izspiesti visi gaisa burbulīši, un tikai tad pārlej nedaudz olīveļļas.

Pētersīļu pesto

• prāvs saišķis pētersīļu (gludlapu, jo kruzuļainie nav tik aromātiski)

• 30 g cietā siera

• 30 g nesālītu saulespuķu sēklu

• 9 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ķiploka daiviņas

• 1 ēdamkarote citrona sulas

• sāls, malti melnie pipari

Strauji apcep saulespuķu sēkliņas. Pētersīļus noskalo, nosusina un sagriež. Liek blendera traukā, pievieno sēkliņas, sagrieztas ķiploka daiviņas un pielej pusi no olīveļļas. Visu sablendē, līdz veidojas viendabīga masa. Pievieno atlikušo olīveļļu un smalki sarīvētu cieto sieru. Pašās beigās iemaisa sāli un piparus.

Reklāma
Reklāma

!!! Jaunajiem ķiplokiem ir ļoti intensīva garša. Varbūt pielikt mazāk nekā par daudz?

!!! Izmanto ne tikai pētersīļu lapas, bet arī kātus.

Variācijas par pesto tēmu

• Pesto pagatavošanai der visādi zaļumi (tikai ne salāti!): selerija, rukola, pētersīļi, baziliks, skābenes, maurloki. Bet vairāk par diviem zaļumu veidiem vienā pesto nevajadzētu censties savienot, jo tad pazūd garšas dominante.

• Ciedru rieksti – krēmīgi un veselīgi, taču – dārgi! It kā uz 500 g zaļumu ieteikts 300 g riekstu, taču pietiek arī ar mazāku daudzumu. Der Indijas rieksti, specifiskāka garša būs zemesriekstiem. Pesto lieliski garšos arī ar viegli apgrauzdētām saulespuķu sēklām.

• Receptēs ieteikts Parmas siers, kaut gan derēs jebkurš cietais siers. Taču pieticīgi var iztikt arī ar puscieto sieru. It kā proporcijas atkarīgas no katra garšas niansēm, bet orientējoši – 200 g uz 500 g zaļumu.

• Tradicionāli pesto gatavošanai izmanto olīveļļu, bet, ja pamēģina ar saulespuķu eļļu, izrādās – ir interesanta garšas nianse. Eļļas vajag daudz. Ja gribas pesto saglabāt ilgāk, virsū vienmēr jābūt eļļas kārtiņai.

• Ķiploki. Vismaz 4–6 lielas daivas.

• Sāls un pipari, derēs arī šķipsna cukura.

• Zaļumus rupji sakapā, pievieno apgrauzdētus riekstus vai sēklas, piespiež ķiploku, pielej eļļu un – sablendē. Ja blenderis jaudīgs, tas tiks galā labāk; var likt pa porcijām. Konsistencei jābūt tādai, lai sanāk kā smēriņš.

• Sāli un piparus pievieno pēc garšas.

• Pildot burkās, masa jāsaspiež blīvi, lai nav gaisa burbulīšu. Lai labāk glabātos, uzlej eļļas kārtiņu. Pesto nav domāts ilgai glabāšanai. Kad burciņu atver, tas jāizlieto dažās dienās. Jāuzglabā ledusskapī.

• Pesto derēs gan uz maizītes, gan pie salātiem, gan ar makaroniem.

UZZIŅA

• Tradicionālo pesto gatavo no bazilika, un par tā dzimteni sauc Dženovu Itālijā. Itāliešu vārdu pesto varētu tulkot kā “saberzt”, un tas nav attiecināms uz vienu vienīgu recepti. Pesto varianti ir ļoti dažādi, un katra saimniece var izdomāt savu. Labi sader tādas sastāvdaļas kā pētersīļi un valrieksti, rukola, baziliks, pētersīļi un maurloki sader ar Indijas riekstiem. Pavasara kārums ir lakšu lapas ar ciedru riekstiem.

• Ja mājās ir virtuves kombains vai blenderis, pesto pagatavošana vispār ir kā bērnu spēle. Taču var šo mērci gatavot, izmantojot miezeri. Tas aizņems vairāk laika un arī spēku, toties aromāti raisīsies pakāpeniski un būs daudz spēcīgāki.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.