Analītiķi atzīmē, ka kardināla Pella izsaukums uz tiesu Austrālijā notiek brīdī, kad pāvests Francisks veic radikālas izmaiņas Vatikāna kūrijā, nomainot vairākas augstākās amatpersonas un ieceļot piecus jaunus kardinālus. Par četrus gadus pāvesta amatā esošā Franciska drosmīgāko lēmumu tiek uzskatīta kardināla Gerharda Millera, katoļu baznīcas galvenā teologa un ticības doktrīnas veidotāja plānotā nomaiņa gadu pirms viņa amata termiņa beigām. Vācu kardināla konservatīvie uzskati bija nonākuši pretrunā ar pāvesta Franciska centieniem veidot iekļaujošāku baznīcu un tuvināt to cilvēkiem, atzīmē aģentūra “Reuters”. Katoļu ticības doktrīnas veidotājs tiek uzskatīts par otro amatpersonu Vatikāna hierarhijā pēc valsts sekretāra. Kā izteicies avots Vatikāna kūrijā, Millera vietā stāsies spāņu arhibīskaps Luiss Ferers, kurš saprotas ar Argentīnā dzimušo pāvestu viņa dzimtajā valodā un kurus vieno kopīgi uzskati par iekļaujošāku baznīcu. 2

73 gadus vecais Spānijas arhibīskaps Luiss Ladarija Ferers, kas, tāpat kā pāvests, pārstāv jezuītu ordeni un līdz šim ieņēma ticības doktrīnas sekretāra amatu.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Ladarija 69 gadus veco Milleru nomainīs arī Bībeles studiju, teoloģijas un Pija X sabiedrības reintegrācijas komisiju vadītāja amatos. Konservatīvi noskaņotais vācu kardināls Millers bija viens no aktīvākajiem Franciska politikas kritiķiem, kas iestājās pret pāvesta mēģinājumiem mīkstināt baznīcas nostāju tādos jautājumos kā attieksme pret šķirteņiem.

Pērn publiskotajā dokumentā “Amoris Laetitia” pāvests Francisks norādīja, ka aizliegums atkārtoti laulātajiem šķirteņiem saņemt svēto vakarēdienu, rūpīgi izvērtējot apstākļus, varētu tikt pārskatīts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Taču Millers un viņam līdzīgi domājošie uzskata, ka šāda nostāja apdraud katoļu baznīcas dogmatus.

Itālijas laikraksta “La Stampa” specializētā tīmekļa vietne “Vatican Insider” norāda, ka arī Ladarija ir konservatīvais un ļoti atturīgs savās attiecībās ar medijiem. Pagājušajā gadā Francisks uzticēja viņam vadīt komisiju sieviešu palīgmācītāju lomas izpētei agrīnajā kristietībā. Lai gan komisija joprojām turpina savu darbu, tiek uzskatīts, ka tās atzinuma rezultātā sievietes varētu iegūt nozīmīgāku lomu arī mūsdienu baznīcā.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.