Valda Semjonova foto

! Vainaga augšējā daļā regulāri jānomaina klājzari, atstājot tikai 2–3 gadus vecus zarus. Izpētīts, ka labākie āboli izaug uz divgadīgiem un trīsgadīgiem zariem – tie vēl nav tik kupli un neaizsedz saules gaismu vainaga apakšējiem zariem. 0

Atjaunojot augļu kokus, katru gadu izgriež 3–5 zarus, atstājot celmiņus, – ar cerību, ka koks ataudzēs dzinumus no snaudošajiem pumpuriem. Griezuma vietai jābūt pēc iespējas slīpai, lai pumpurs plaukst apakšpusē un aug uz sāniem. Ja pumpurs plauks augšpusē, šis dzinums vasarā augs stāvus. Augļkopim jāpanāk, lai zari augtu lēzenāk. Jo zars aug stāvāk, jo tas ir druknāks un spēcīgāks. Jo zars aug lēzenāk, jo ātrāk uz tā veidojas augļzariņi, ieriešas ziedi un tas sāk ražot.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Lasīt citas ziņas

Ābelēm uz maza auguma potcelmiem jāizgriež arī visi noēnotie, kā arī vertikāli augošie, vainagu sabiezinošie un nokarenie zari. Svarīgi, lai visas vietas vainagā būtu saules apspīdētas, citādi pie krāsainiem āboliem netikt.

Koka vainags var būt apaļš, plakans vai citādas formas. Pundurābelītes parasti veido pēc slaidās vārpstas principa – šādi no galvenā stumbra uz visām pusēm simetriski atrodas ne pārāk resni, gandrīz horizontāli atliekti sānzari.

CITI ŠOBRĪD LASA

Apakšā sānzari ir garāki, augstāk galotnes virzienā tie kļūst arvien īsāki. Uz pamatzariem esošos klājzarus (garākus vai īsākus) regulāri īsina, atstājot celmiņu līdz snaudošajiem pumpuriem vai uz augšu vērstam augļzaram.

Arī puspundura ābelēm var veidot līdzīgu vainaga formu.

– Pēdējos gados lielākā daļa augļu dārzu saimnieku rīkojas ar elektriskajām, piemēram, “Felco”, dārza šķērēm. Salīdzinot ar rokas šķērēm, elektriskajām ir divreiz lielāks darba ražīgums. Ar tām dārzā var strādāt pat 6–8 stundas, jo nav jāpieliek liels fizisks spēks. Elektriskās šķēres maksā 1,5–2 tūkstošus eiro. Ja tas liekas pārāk dārgi, iesaku izmantot “Bellota” parastās dārza šķēres, kas ir samērā lētas un kalpo vairākus gadus, – padomu dod augļkopis.

Liela auguma ābeles

Ja bagātīgi ražojošiem kokiem regulāri neveido vainagus, barības vielas tiek patērētas ražas veidošanai, jauno dzinumu ir maz un tie ir strupi. Taču jaunie dzinumi ir vajadzīgi, lai atjaunotos augļzariņi. Ja ābeles pirmajos gados koptas pareizi, bet vēlāk pietrūcis zināšanu, ieteicams vainagu veidot šādi.

! Jācenšas saglabāt 2–3 skeletzarus ar klājzariem, kurus ik pa laikam atjauno, izgriežot vecākos un resnākos. Galotnē nevajadzētu ļaut izveidoties pārāk biezam zarojumam. Zarus retinot, vispirms izgriež vai izzāģē augstāk izvietotos, pārlieku spēcīgos, t.i., tos, kas varētu noēnot skeletzarus. Pazemina vainagu, lai varētu viegli novākt augļus.

Reklāma
Reklāma

Ja miera periodā stipri saīsina zarus, spēcīgi aug jaunie dzinumi, vienlaikus izplatās zemmizas korķplankumainība, piemēram, šķirnēm, ‘Antej’, ‘Sinap Orlovskij’, ‘Iedzēnu’, augļi ir noēnoti un sliktāk krāsojas. Tad var līdzēt, jūlijā–augustā izlaužot vai izgriežot jaunos dzinumus, pirms tie pārkok­snējušies. Nogriež visus garākos jaunos dzinumus, kas noēno augļus, bet atstāj horizontāli augošos, īsākos, kuri izveidojuši galotnes pumpuru. Uz tiem veidosies ziedpumpuri nākamā gada ražai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.