Ilmārs Mežs
Ilmārs Mežs
Foto – Valdis Semjonovs

Lūk, NA piedāvā paketi ar priekšlikumiem, lai drošinātu ģimenes radīt trīs un vairāk bērnus, darbos īstenojot saukļus – gādāsim, lai tauta neizmirst, lai dzimst vairāk latviešu. Ar to būs līdzēts un dzemdēs vairāk? 54

Tā ir plānota trešā bērna politika, lai ģimenes ar vairāk bērniem saņemtu materiālu atbalstu un nejustos sodītas par bērnu laišanu pasaulē, kas ved pie dzīvošanas trūkumā. Priekšlikums ir maksāt 100 eiro pašreizējo 34 eiro vietā par trešo un nākamiem bērniem. Ar Šveices rocību būtu jauki par katru mazo saņemt lielas summas, bet tik pārtikusi zeme neesam. Pilnāku maciņu uzburt nevaram, tāpēc priekšroka jādod grūtākā situācijā esošām daudzbērnu saimēm. Ka dzimstību iespējams sekmēt, liecina Igaunijas paraugs un apņēmība risināt demogrāfisko problēmu. Pieņemot papildu budžetu, Latvijā vien mazinās atpalicību no kaimiņiem un joprojām būsim patālu no tā līmeņa, kā igauņi maksā bērnu pabalstus.

Reklāma
Reklāma
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 99
Lasīt citas ziņas

Nacionālajai apvienībai jāklausās pārmetumi, ko tik pēkšņi rāvuši, likuši galdā demogrāfijas jautājumu, ka viņi tik meklējot politisku izdevīgumu un citas blēņas.

Tas nav nekas pēkšņs, bet valdību ilgi iekavēts parāds ģimenēm. Var vien jautāt, vai ir politiskā griba likt attiecīgos uzsvarus vai nav. Esmu dzirdējis, ka mutisks apstiprinājums NA virzītai budžeta prioritātei bijis sen. Vai summas būs par 30, 50, 80 miljoniem – ir politiķu strīda ābols. Plus 30 miljonu demogrāfijas lietai būs pielīdzināms solis, kādu spēra iepriekšējā budžetā. Uztraucošākais ir – kā sanācis, ka rūpes par demogrāfijas politiku, lai tā nesaņemtu pēc pārpalikuma principa, ir vienas vien partijas interese? Un to vēl sauc par partijas untumu! It kā viņi bāztu naudu kabatā! Vai NA nevarētu likties mierā ar bērniem! Bērni jau dabū, papildu līdzekļi būtu tik budžeta šķērdēšana. Lielā mērā tāda situācija rodas, kad politiķi nespēj paskatīties pāri savas ministrijas sfēras, atbildības interesēm un saskatīt valsts intereses. Igauņu politiķi dažugad nav žēlojuši pat 100 miljonus ģimenēm un paskaidro, ka tā rakstīts Konstitūcijā. Igaunijas valsts pamats un mērķis ir nodrošināt igauņu nācijas pastāvēšanu tālākā nākotnē. Un lietuvieši apņēmušies tuvākos gados apsteigt latviešus problēmas risināšanā, jo arī viņiem nav labi demogrāfiskie rādītāji. Man liekas, ir koalīcijas partneru kļūda neiet ne tuvu ģimeņu atbalsta karogam, atstājot to vienas NA ziņā. Pie šī karogkāta ir vieta pieķerties daudzām rokām. Vieniem to grūti nest. Bet ir tuvredzība antipātiju vai citu iemeslu dēļ nesējiem nepalīdzēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Visu Latvijai” ir jauni cilvēki, ģimeņu tēvi, citās partijās darbojas vectētiņi.

Saeimas deputāti, valdības locekļi pieder labi atalgotai grupai, ap 5% valsts iedzīvotāju, kam 100 eiro par trešo bērnu varbūt nav nozīmīga summa. No šīs prizmas nevajag lūkoties, jo maksimālam skaitam cilvēku papildu 100 eiro mēnesī ir ļoti būtisks svars drēbīšu, ēdiena iegādei. Arī vidējo algu saņēmējiem, provincē dzīvojošām ģimenēm, kas saņem minimālus ienākumus.

Teicāt, ka naudas piešķīrums ir viens sistēmas elements. Nesena labā ziņa, ka daudzbērnu ģimenēm ir 25% atlaide braucienam vilcienā, starppilsētu autobusā.

Cik grūti nācās no Satiksmes ministrijas atlaides saņemt! Gadu vilka, atrakstījās, ka “pētot”, kādas ir daudz­bērnu ģimeņu transporta lietošanas tendences. Bija jālaužas caur biezu neizpratnes ledu, lai ieliktu kāju durvju starpā. Ieguvums ir. Lai ģimene ar trim bērniem no Liepājas, Alūksnes atbrauktu uz Rīgu – zoodārzu, pie radiem vai valsts svētkos –, jāsakrāj liels kapitāls. Turklāt Rīgā novadu ļaudīm pārvietošanās nav par brīvu. Ja bērnus nevar atļauties aizvest uz galvaspilsētu pavērot 18. novembra sarīkojumu, uz teātri vai pie dakteriem, un tas attiecas pat uz vidusšķiras lauku ģimenēm, tā ir ieslodzīšana nabadzībā, mucā dzīvošanā! Atlaide pamazām jāaudzē līdz pusei no autobusa biļetes cenas. Kad ar bērniem biju Budapeštā, biļetes cena pa pilsētas visiem maršrutiem man maksāja ap četriem eiro dienā – visu apskatījām. Ideāli, salīdzinot ar “Rīgas satiksmes” pretimnākšanu Latvijas lauku iedzīvotājiem. Vēl, manuprāt, būtu taisnīgi, ja valsts rokās ieliktu finansiālās sviras un varu sodīt ar naudas sodu, ja pašvaldības nepilda likumā noteikto par garantētu vietu bērnudārzā. Dārziņa pieejamība ir viens no sekmīgas demogrāfiskās politikas stūrakmeņiem.

Reklāma
Reklāma

Kādas priekšrocības daudzbērnu ģimenēm piedāvā izsniegtās 3+ Ģimenes kartes?

Sākotnēji tā likās naiva, apsmīkņājama iniciatīva. Valsts iedeva nedaudz naudas karšu sagatavošanai, bet tad pieslēdzās privātie uzņēmumi ar dižģimenēm dāvātām atlaidēm. Grāmatnīcas, degvielas uzpildes stacijas, veikali. Tas turpinās, bet jācenšas panākt labdarību arī no pašvaldību uzņēmumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.