Atgriežas un izveido uzņēmumu 19

Savā dzimtajā novadā no Rīgas atgriezies arī amatnieks Jānis Spuriņš, kurš gatavo koka ķipīšus, kublus, sviesta ķērnes, baļļas, rotaļlietas un citus meistardarbus. Viņš savu uzņēmumu SIA “Eco Pinus” nodibinājis pirms pusotra gada un pagaidām ir vienīgais darbinieks un īpašnieks. Viens dēls Elvis studē ķīmiju, jaunākais Emīls gan mācās mākslas skolā, līdz ar to ir cerība, ka tēva sākto turpinās. Darbus viņš galvenokārt realizē tirdziņos, tostarp Rīgā, kur pirktspēja ir lielāka. Vai iztikšanai pietiek ar amatniecību? “Sarežģīti. Mēģinu,” secina amatnieks.

Reklāma
Reklāma
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Lasīt citas ziņas

Kaspars Božis, pēc izglītības būvgaldnieks, pēc sešu gadu darbošanās Īrijā 2010. gadā atgriezās Latvijā. Kopā ar Solvitu sāka nodarboties ar lauksaimniecību un tirdzniecību. Solvitai ir divas izglītības – viņa ir lauku īpašuma apsaimniekotāja un mazumtirdzniecības komercdarbiniece. Abi dzīvesbiedri izveidoja divus uzņēmumus: IK “KASO”, kas nodarbojas ar lauksaimniecību, un SIA “KASO Plus”, kura darbības veids ir mazumtirdzniecība.

Kaspars pēc atgriešanās no Īrijas vairāk nekā 10 000 eiro ieguldīja zemnieku saimniecības izveidē, nodrošinot tajā divas darba vietas. Pēc pirmās ražas 2012. gadā saņēma ELFLA atbalstu jaunajiem zemniekiem, par ko nopirka “MTZ” traktoru, sējmašīnu, spoļu kultivatoru, piekabi. No “Altum” aizdevuma uz 20 gadiem nopirkti 20 ha zemes, pavisam saimniecība apsaimnieko vairāk nekā 300 ha, tostarp lielāko daļu zemes nomā. Audzē ziemas un vasaras kviešus un vasaras rapsi. Uzņēmīgie vārkavieši saveda kārtībā arī graudu pirmapstrādes kompleksu, ko patlaban apkalpo. No lauksaimniecības peļņas 15 tūkstošus ieguldīja veikala izveidē, kur kopā ar Solvitu darbojas divas pārdevējas. Labumu jūt visi vārkavieši – pēc “KASO Plus” veikala darbības sākšanas Upmalas pagasta veikalā cenas krita par 20% – 30%.

CITI ŠOBRĪD LASA
“Darbs Īrijā mani iedrošināja, ka pašam ir jāveido sava uzņēmējdarbība. Sākumā gan nezināju, vai no lielā ieguldītā darba daudzuma būs atdeve,” atzīst uzņēmējs. “Labu grūdienu teritorijas izaugsmei dotu kaut nelielas, ar aptuveni 20 darba vietām, ražotnes izveide. Pievienotos cilvēki ar savām ģimenēm, būtu papildu dzīvība,” spriež Kaspars. “Naudas ieguldītāja piesaistei valdībai noteikti ir jāizveido piedāvājums, visticamāk, atvieglots nodokļu maksāšanas režīms Latgalei,” viņš piebilst.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.