Foto: Fotolia

Zaļgans olas dzeltenums. Var droši ēst vai labāk tomēr ne? 0

Pat tad, ja ola nav galvenā ēdiena sastāvdaļa, mēs to bieži pievienojam ēdiena gatavošanas procesā: kartupeļiem vai maltajai gaļai, mīklai, zupai, paprikai utt. Šķiet, ka lietderīgāku produktu nevar atrast, un tas tā patiešām ir. Tikai divas olas dienā var uzlabot tavu pašsajūtu, novēršot vairāku veselības problēmu rašanos. Bet vai drīkst ēst cieti vārītu olu, ja pamani, ka dzeltenums kļuvis nedaudz tumšāks?

Reklāma
Reklāma
VIDEO. Artuss Kaimiņš savā raidījumā pamatīgi nokaitina LTV leģendu Andreju Volmāru, kurš pamet sarunu pusratā
VIDEO. “Sēžu ceļmalā un netieku mājās!” Latviete ar asarām acīs stāsta par nedienām ar elektroauto
Policija aicina atpazīt attēlā redzamās sievietes, kuras nokārtoja dabiskās vajadzības Rīgas skolas sporta kompleksā 15
Lasīt citas ziņas

Bieži vien izmetam šādus produktus, varam iztērēt vairāk nekā desmit olu, lai pagatavotu salātus diviem, gadījumā, ja olu dzeltenums palicis nevēlami tumšs. Vai tiešām tā sevi pasargājam no nevajadzīgām veselības problēmām?

Kāpēc olu dzeltenums kļūst tumšs
Tu olas vāri pārāk ilgi. Šāda glicīna zaļgana nokrāsa parādās ķīmiskās reakcijas laikā, kad gatavo ēdienu: dzeltenā krāsa kļūst tumši zaļa sakarā ar dzelzs sulfīda veidošanos olbaltumvielu un dzeltenuma reakcijā. Reakcija ir spēcīgāka, ja ola ir pārāk ilgi vārīta.
Ja tu nezini, cik ilgi vārīt olas, lai izvairītos no šādas krāsu maiņas un panāktu pilnīgu dzeltenuma konsistenci, izlasi šo rakstu. Vārītu olu pagatavošanai izvēlies svaigākās olas. Jā, tās ir grūtāk lobīt, bet 90% gadījumu tās nemainīs krāsu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vēl nedaudz par vārītu olu pagatavošanu
Ja tu gatavojies vārīt daudz olu, izmanto lielu katlu, lai katra ola atrastos katla apakšā. Bet aukstu ūdeni uzpildi tādā daudzumā, lai šķidrums pārklātu olas tikai par 2,5 cm.
Pagaidi, kamēr ūdens uzvārās, tad noņem olas no plīts. Atstāj tās katliņā zem vāka 10–12 minūtes. Ja šādas olas tiek izmantotas salātos vai kādā citā aukstajā uzkodā, uzreiz pēc vārīšanas tās aplej ar aukstu ūdeni.

Ko pagatavot no vārītām olām
Salāti ar sēnēm un olām
Ja tev patīk sēnes un kūpināta gaļa, iemācies tos apvienot svētku salātos. Īpaša odziņa – marinēti dārzeņi. Jā, jā, tie tiek pievienoti ne tikai rasolam un vinegretam.

Pīrāgs ar olu un lokiem
Parasti no šīm divām sastāvdaļām mēs gatavojam salātus, bet varam arī pilnveidot savu gatavošanas tehniku. Pārklāj formu ar mīklu, apkaisi ar kausēto sieru, kas cepot kļūs par garšīgu masu, bet augšpusē uzklāj olas un loku pildījumu.

Lavašs ar olu un sīpoliem
Dažādi lavaša ēdieni šodien ir vieni no populārākajiem. Agrāk no plānās lavaša mīklas gatavoja uzkodas, bet šodien gan desertus, gan pilnvērtīgus pīrāgus ar dažādiem pildījumiem. Lavašs ar olu un sīpoliem ir garšīgs ēdiens, kuru novērtēs visi.

Ola skotu gaumē
Barojošs un iespaidīgs – to var teikt par šo ēdienu. Grūti pateikt, vai skotu kalnieši ēda kaut ko līdzīgu, bet parasti neviens vēl nav atteicies no papildinājuma, ja galdā tiek celtas olas skotu gaumē.
Tagad tu zini, ka dzeltenums, kas nedaudz mainījis krāsu, ir ēšanai drošs produkts!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.