4 gardas receptes ar dzērvenēm: no garda pīrāga līdz pamatēdienam ar gaļu 0
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Šīs koši sarkanās ogas jau paaudžu paaudzēs izmantojam gan uzturā, gan ārstnieciskos nolūkos. Tās var ēst svaigas, var pagatavot vitamīniem bagātu dzērienu, var žāvēt, izmantot saldēdienos, pamatēdienos, marinādēm un mērcēm.
Dzērvenes ir izvēlējušās augt skarbos apstākļos purvā, tām nekaitē pat kailsals, tāpēc šīs ogas var vākt pat gada aukstākajos mēnešos. Dzērvenāji ir plaši izplatīti Eiropas ziemeļu valstīs, īpaši reģionos ap Baltijas jūru, bet tālāk uz dienvidiem tās neaug.
Dzērvenes satur C vitamīnu, arī B2 un P vitamīnu, pektīnvielas, minerālvielas un organiskās skābes. Ar ūdeni atšķaidītu dzērveņu sulu dzeram, kad ir paaugstināta ķermeņa temperatūra. Speciālisti norāda – šīs tumši sarkanās, skābās ogas pozitīvi ietekmē kuņģa un zarnu trakta darbību un mutes veselību, pasargā no nierakmeņu veidošanās, samazina holesterīna līmeni asinīs un palīdz atveseļoties pēc dažādām infekcijas un sirds-asinsvadu slimībām.
Tāpēc dzērvenes vērts regulāri iekļaut uzturā. Lūk, dažas ēdienu receptes ierosmei.
Dzērveņu un ābolu pīrāgs
Sastāvdaļas:
Mīklai:
150 g miltu
100 g sviesta
50 g cukura
1 olas dzeltenums
Pildījumam:
150 g dzērveņu
4 āboli
200 ml saldā krējuma
200 g cukura
2 ēdamkarotes mannas
4 olu dzeltenumi
10 g vaniļas cukura
Virsai:
4 olu baltumi
4 ēdamkarotes cukura
šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
Mīklai mīkstu sviestu sajauc ar olas dzeltenumu un cukuru, tad pievieno miltus. Vislabāk mīklu mīcīt ar rokām, jo tā vieglāk noķert mirkli, kad sastāvdaļas sajaukušās un mīkla atlec no trauka malām.
Gatavo mīklu ieklāj veidnē tā, lai būtu aptuveni 2 cm augstas maliņas, un ievieto ledusskapī uz pusstundu atpūsties. Tikmēr dzērvenes savāra ar cukuru. Ūdens peldē uzvāra krēmu no olu dzeltenumiem, saldā krējuma, cukura un vaniļas cukura. Pievieno mannas putraimus un atdzesē. Nomizo un sagriež ābolus.
Kad mīkla atpūtusies, veidni liek cepeškrāsnī un cep 170 ºC 10 minūtes. Tad virsū liek dzērveņu ievārījumu, ābolus un pārlej ar vaniļas krēmu, turpina cept 30 minūtes. Gatavai kūkai liek virsū ar cukuru un šķipsniņu sāls saputotus olu baltumus un cep vēl 10 minūtes.
Liellopa gaļas un dzērveņu kārtojums
Sastāvdaļas:
600 g maltas jaunlopa gaļas
100 ml saldā krējuma
2 tējkarotes rīvmaizes
1 ola
sāls, pipari
Pildījumam:
100 g dzērveņu sukāžu
50 g pētersīļa lapu
3 ķiploka daiviņas
20 ml olīveļļas
sāls
Pagatavošana:
Vispirms pagatavo pildījumu: sakapā dzērveņu sukādes, pētersīļus, ķiplokus, pievieno sāli, eļļu un noliek, lai garšas savelkas. Malto gaļu sajauc ar olu, rīvmaizi, saldo krējumu, sāli, pipariem un liek ietaukotā veidnē – vispirms pusi gaļas masas, tai virsū kārto pildījumu un tam pāri atlikušo malto gaļu. Virsu noziež ar eļļu, lai izcepot apetītelīgāk izskatītos. Cep cepeškrāsnī 170 ºC aptuveni 40 minūtes, bet tas atkarīgs no cepeškrāsns. Gatavību var pārbaudīt, kārtojumā iedurot dakšiņu un piespiežot: ja suliņa, kas izspiežas, ir sarkana, jācep vēl.
Siļķe dzērveņu marinādē
Sastāvdaļas:
1 kg mazsālītu siļķu (veselu)
Marinādei:
100 ml dzērveņu sulas
2 ēdamkarotes cukura
2 ēdamkarotes eļļas
krustnagliņas
koriandrs
kanēlis
sāls
Pagatavošana:
Siļķes iztīra, nogriež galvu un izfilē, novelk arī ādu. Visas marinādes sastāvdaļas uzvāra un atdzesē. Zivis sagriež gabalos un pārlej ar pagatavoto marinādi. Ļauj 1–2 stundas ievilkties, kaut smarža ir tik vilinoša, ka marinēto siļķi varētu uzreiz apēst.
Kāposti ar dzērvenēm
Sastāvdaļas:
1,5 kg svaigu kāpostu
200 g dzērveņu
50 g sviesta
2 ēdamkarotes sāls
1 ēdamkarote miltu
Pagatavošana:
Kāpostu sašķērē, liek katlā ar pusi no sviesta, uzbārsta sāli un uz lēnas uguns sutina, ik pa laikam apmaisot. Kad kāposti gatavi, pievieno atlikušo sviestu, miltus, lai ietumētu, dzērvenes un vēl pasutina.
Var izmantot kā piedevu gaļas ēdieniem, iet kopā arī ar putraimdesu.