Foto: Shutterstock

4 gardas receptes ar dzērvenēm: no garda pīrāga līdz pamatēdienam ar gaļu 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Šīs koši sarkanās ogas jau paaudžu paaudzēs izmantojam gan uzturā, gan ārstnieciskos nolūkos. Tās var ēst svaigas, var pagatavot vitamīniem bagātu dzērienu, var žāvēt, izmantot saldēdienos, pamatēdienos, marinādēm un mērcēm.

LA
LA
Ziņas
“Kādreiz dzērāji bļaustījās uz policiju, bet ne jau Saeimas deputāts,” Vārpiņš uzskata, ka Gobzems “velk” tautu uz anarhiju 185
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielais sals atkāpsies, taču laikapstākļi nelutinās. Sinoptiķu prognoze tuvākajām dienām 6
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, kas ir izdarīts ar Rīgas ielām ir noziegums!”: kur braukt avārijas dienestiem un medicīniskajai palīdzībai? 118
9 stundas
Lasīt citas ziņas

Dzērvenes ir izvēlējušās augt skarbos apstākļos purvā, tām nekaitē pat kailsals, tāpēc šīs ogas var vākt pat gada aukstākajos mēnešos. Dzērvenāji ir plaši izplatīti Eiropas ziemeļu valstīs, īpaši reģionos ap Baltijas jūru, bet tālāk uz dienvidiem tās neaug.

Dzērvenes satur C vitamīnu, arī B2 un P vitamīnu, pektīnvielas, minerālvielas un organiskās skābes. Ar ūdeni atšķaidītu dzērveņu sulu dzeram, kad ir paaugstināta ķermeņa temperatūra. Speciālisti norāda – šīs tumši sarkanās, skābās ogas pozitīvi ietekmē kuņģa un zarnu trakta darbību un mutes veselību, pasargā no nierakmeņu veidošanās, samazina holesterīna līmeni asinīs un palīdz atveseļoties pēc dažādām infekcijas un sirds-asinsvadu slimībām.

Tāpēc dzērvenes vērts regulāri iekļaut uzturā. Lūk, dažas ēdienu receptes ierosmei.

Dzērveņu un ābolu pīrāgs

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

Mīklai:

150 g miltu

100 g sviesta

50 g cukura

1 olas dzeltenums

Pildījumam:

150 g dzērveņu

4 āboli

200 ml saldā krējuma

200 g cukura

2 ēdamkarotes mannas

4 olu dzeltenumi

10 g vaniļas cukura

Virsai:

4 olu baltumi

4 ēdamkarotes cukura

šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Mīklai mīkstu sviestu sajauc ar olas dzeltenumu un cukuru, tad pievieno miltus. Vislabāk mīklu mīcīt ar rokām, jo tā vieglāk noķert mirkli, kad sastāvdaļas sajaukušās un mīkla atlec no trauka malām.

Gatavo mīklu ieklāj veidnē tā, lai būtu aptuveni 2 cm augstas maliņas, un ievieto ledusskapī uz pusstundu atpūsties. Tikmēr dzērvenes savāra ar cukuru. Ūdens peldē uzvāra krēmu no olu dzeltenumiem, saldā krējuma, cukura un vaniļas cukura. Pievieno mannas putraimus un atdzesē. Nomizo un sagriež ābolus.

Kad mīkla atpūtusies, veidni liek cepeškrāsnī un cep 170 ºC 10 minūtes. Tad virsū liek dzērveņu ievārījumu, ābolus un pārlej ar vaniļas krēmu, turpina cept 30 minūtes. Gatavai kūkai liek virsū ar cukuru un šķipsniņu sāls saputotus olu baltumus un cep vēl 10 minūtes.

Liellopa gaļas un dzērveņu kārtojums

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

600 g maltas jaunlopa gaļas

100 ml saldā krējuma

2 tējkarotes rīvmaizes

1 ola

sāls, pipari

Pildījumam:

100 g dzērveņu sukāžu

50 g pētersīļa lapu

3 ķiploka daiviņas

20 ml olīveļļas

sāls

Pagatavošana:

Vispirms pagatavo pildījumu: sakapā dzērveņu sukādes, pētersīļus, ķiplokus, pievieno sāli, eļļu un noliek, lai garšas savelkas. Malto gaļu sajauc ar olu, rīvmaizi, saldo krējumu, sāli, pipariem un liek ietaukotā veidnē – vispirms pusi gaļas masas, tai virsū kārto pildījumu un tam pāri atlikušo malto gaļu. Virsu noziež ar eļļu, lai izcepot apetītelīgāk izskatītos. Cep cepeškrāsnī 170 ºC aptuveni 40 minūtes, bet tas atkarīgs no cepeškrāsns. Gatavību var pārbaudīt, kārtojumā iedurot dakšiņu un piespiežot: ja suliņa, kas izspiežas, ir sarkana, jācep vēl.

Siļķe dzērveņu marinādē

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

1 kg mazsālītu siļķu (veselu)

Marinādei:

100 ml dzērveņu sulas

2 ēdamkarotes cukura

2 ēdamkarotes eļļas

krustnagliņas

koriandrs

kanēlis

sāls

Pagatavošana:

Siļķes iztīra, nogriež galvu un izfilē, novelk arī ādu. Visas marinādes sastāvdaļas uzvāra un atdzesē. Zivis sagriež gabalos un pārlej ar pagatavoto marinādi. Ļauj 1–2 stundas ievilkties, kaut smarža ir tik vilinoša, ka marinēto siļķi varētu uzreiz apēst.

Kāposti ar dzērvenēm

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

1,5 kg svaigu kāpostu

200 g dzērveņu

50 g sviesta

2 ēdamkarotes sāls

1 ēdamkarote miltu

Pagatavošana:

Kāpostu sašķērē, liek katlā ar pusi no sviesta, uzbārsta sāli un uz lēnas uguns sutina, ik pa laikam apmaisot. Kad kāposti gatavi, pievieno atlikušo sviestu, miltus, lai ietumētu, dzērvenes un vēl pasutina.

Var izmantot kā piedevu gaļas ēdieniem, iet kopā arī ar putraimdesu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Ziemassvētku eglīte dārzā: kādu izvēlēties un vai kociņu podā pēc svētkiem var pārstādīt?
6 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Viss, kas vajadzīgs izciliem svētkiem: Ziemassvētku siera kūka 2
7 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Vai cilvēks, kurš vakcinējies ar “Sputnik”, var iegūt Covid-19 sertifikātu, kas derīgs Eiropā?
6 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai sniegs no kokiem un krūmiem ir jānopurina? Iesaka dārzniece
1 diena
LA
LA
Ziņas
“Kādreiz dzērāji bļaustījās uz policiju, bet ne jau Saeimas deputāts,” Vārpiņš uzskata, ka Gobzems “velk” tautu uz anarhiju 185
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielais sals atkāpsies, taču laikapstākļi nelutinās. Sinoptiķu prognoze tuvākajām dienām 6
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Tas, kas ir izdarīts ar Rīgas ielām ir noziegums!”: kur braukt avārijas dienestiem un medicīniskajai palīdzībai? 118
9 stundas
RR
Rolands Repša
Ziņas
Rolands Repša: Ja karaspēka koncentrācijas zonā ir izveidoti pārvietojamie morgi, tad lieta ir nopietna 80
22 stundas
LA
LA
Ziņas
Igaunijā uz ielām vairs nekaisa sāli. Kāpēc Latvija, taupot auto un dabu, nav spērusi šādu soli? 51
5 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Veģetārais plovs ar burkāniem, ķirbīti un kariju 3
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Ja auto nereaģē vai stūre šķiet “vaļīga” – ceļš ir slidens!”: eksperts skaidro, kā, braucot ziemā, nepieļaut liktenīgas kļūdas 16
1 diena
Inita Šteinberga
Ziņas
Pēkšņi sakritušie sniega kalni putniem liek cīnīties par izdzīvošanu. Kā palīdzēt tiem, kas mīt māju tuvumā? 3
1 diena
IB
Indulis Burka
Praktiski
Kad mājai jāziemo vienai: 7 praktiski padomi 6
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Tradicionālais meksikāņu sautējums “Chili con carne” ar malto gaļu, pupiņām un tomātiem 2
2 dienas
Inita Šteinberga
Ziņas
Dārznieki par sniegu nepriecājas: steidz bradāt un mīdīt dārzu! 2
2 dienas
IR
Ilmārs Randers
Stāsti
“Satiksmes nozare ir visas ekonomikas asinsrites pamats.” Intervija ar satiksmes ministru Tāli Linkaitu 5
1 stunda
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Latvieši zina, ka “aizstājošā migrācija” pastāv – tā ir realitāte, kuras sekas izjūtam joprojām
3 minūtes
LA
LA
Ziņas
Vai Latvijā lieto zāles pret Covid-19? Ārste izceļ, kā atšķiras kovida ārstēšana pandēmijas sākumā un tagad 17
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atklāj, kur Terehovas muitas kontroles punkta amatpersonas slēpušas saņemtos kukuļus 10
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Brīdina par bīstamu laika parādību: piektdien un sestdien varētu veidoties atkala 5
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Ruks: Policija ir politiski neitrāla 26
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Cik administratīvo pārkāpumu procesi sākti pret Gobzemu? 33
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Pie cietumniekiem neviens netiek klāt! Kāda jēga vispār sēdēt?” Advokāts atklāj, cik kritiskā situācijā ieslodzītie 18
3 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Viss, kas vajadzīgs izciliem svētkiem: Ziemassvētku siera kūka 2
7 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Neapšaubāmi šāda problēma pastāv.” Ārste par to, cik cilvēku Covid-19 iegūst slimnīcā 15
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Pret Covid-19 nevakcinētām personām varētu būt grūti uzturēt bezdarbnieka statusu. NVA direktore skaidro, kāpēc 75
12 stundas
IS
Ivars Soikāns
Ziņas
“Iecienītais “PBK” vairāk netiek translēts, par ko daudzi sašutuši!” Ko skatās Baltkrievijas pierobežā dzīvojošie? 30
13 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
PSRS likvidēšana: Mūsdienās pastāv dažādas versijas, kurš tad bijis īstais PSRS likvidēšanas iniciators 21
11 stundas
RR
Rolands Repša
Ziņas
Rolands Repša: Ja karaspēka koncentrācijas zonā ir izveidoti pārvietojamie morgi, tad lieta ir nopietna 80
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Atklāj, cik daudz pedagogu pametuši darbu Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ 81
11 stundas
LS
LSM.lv
Ziņas
“Veļu mazgājam naktī, pīķa stundā ejam pastaigāties,” Daudzbērnu ģimenes tētis par elektrības taupīšanu, kad tā dubultdārga 37
9 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
FOTO. Kā šogad uz Ziemassvētkiem izrotāta “lampiņu karaliene” Ogre 7
21 stundas
GN
Gints Narogs
Ziņas
Vai šaha karalis saglabās savu kroni?
19:59
JL
Juris Lorencs
Ziņas
Juris Lorencs: Latvieši zina, ka “aizstājošā migrācija” pastāv – tā ir realitāte, kuras sekas izjūtam joprojām
19:47
LE
LETA
Ziņas
Saslimstības līmenis ar Covid-19 Gulbenes novadā Latvijas vidējo rādītāju pārsniedz vairāk nekā divas reizes
19:15