Publicitātes foto

10 veidi, kā virtuvē iegūt Ziemassvētku sajūtu 0

Tikai nedaudz smaržīgu garšvielu, dažas pārbaudītas receptes, apņēmību sevi un mīļos iepriecināt ar kaut ko garšīgu, un Ziemassvētku noskaņa virtuvē radīta, pārliecināta Santa Maria un Paulig zīmolu pārstāve Latvijā Inga Auziņa.

“Izskatās tā, ka pirmā lielā kauja šajā karā laikam tiks izcīnīta tieši šeit,” par notikumiem nedēļas nogalē stāsta Rajevs
Gaidāms ļoti liels ienākumu šoks, miljoniem cilvēku kļūs nabadzīgāki – brīdina Anglijas Bankas vadītājs
“Pienāks brīdis, kad josta būs jāsavelk,” Ināra Pētersone vērtē, vai vajadzētu samazināt algas valsts pārvaldē
Lasīt citas ziņas

“Mūsdienās gatavošanas mākslas burvība ir, ka produkti, dažādas garšvielas – pat eksotiskākās ir pieejamas plašā klāstā, receptes katrs pēc savām gatavošanas pieredzes spējām un garšas vēlmēm viegli var atrast internetā, tādēļ Ziemassvētku noskaņas radīšana virtuvē ir tik viegla kā nekad agrāk!

Pat apelsīns, kurā iespraustas krustnagliņas, piepildīs telpu ar īpašu smaržu, nerunājot par aromātu, kādu sniedz ēdienam pievienotais kanēlis, kardamons, ingvers, karstvīna, piparkūku garšviela u.c., tāpat īpašu garšu ēdieniem rada vaniļas cukurs, Teličeri pipari, dažādas šķidrās un sausās marinādes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ziemassvētku laika karalis virtuvē ir dārgākā pasaules garšviela – safrāns! Garšvielas ēdienam var pievienot jebkurā to gatavošanas brīdī, bet svarīgi pagaidīt, līdz tās pilnībā sajaucas ar ēdienu.

Mēģiniet un gūstiet panākumus Ziemassvētku maltītes pagatavošanā!” padomu sniedz Inga Auziņa.

Kā padarīt safrāna garšu kūkās un maizītēs vēl izteiksmīgāku

Publicitātes foto

Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela, kas ēdienam piešķir īpašu garšu, kā arī spilgti zeltainu nokrāsu. Gatavošanas sākumā safrāna pavedieniem iepriekš pievieno 1 ēdamkaroti karsta šķidruma, pēc tam piemaisa ēdienam tā gatavošanas beigu posmā.

Pirms pievienošanas mīklai var sajaukt safrānu ar cukuru. Vēl ir iespēja izšķīdināt safrānu nelielā daudzumā konjaka un cukura, ļaut maisījumam uz nakti pastāvēt istabas temperatūrā. Pēc tam iegūto šķidrumu pievieno maizīšu mīklai un cept kā parasti.

Alkohols atbrīvo garšvielas garšu un ļauj maizītēm iegūt vairāk safrāna garšas no tāda paša garšvielas daudzuma. Vēl, lai pastiprinātu un uzlabotu safrāna garšu, var izmantot tādas garšvielas kā kanēlis, vaniļa, lakrica, krustnagliņas un ingvers.

Vaniļas cukurs pūdercukura vietā

Vaniļa ir ļoti izplatīta un iecienīta garšviela, ko var izmantot gan desertu, gan konditorijas izstrādājumu receptēs. Svarīgi, lai vaniļas pākstis nav izžuvušas un zaudējušas aromātu – lai tās būtu tumši brūnā vai melnā krāsā, mitras, elastīgas.

Vaniļas cukuram ir piesātināta garša un aromāts, un tas noder arī pūdercukura vietā, lai pārkaisītu kūkas un citus konditorijas izstrādājumus.

Vēl vaniļas cukurs labi sader ar putukrējumu, plaši tiek izmantots krēmu receptēs, piemēram, cepot tortes. Vaniļas cukurs tiek izmantots arī maizes un konditorijas izstrādājumu cepšanai, piedod lielisku garšu un aromātu piena dzērieniem, kakao.

Publicitātes foto

Svarīga nianse ir, ka vaniļas cukura sastāvā ir dabiskā vaniļa ar smalkiem, tumšiem graudiņiem, un tādu nebūs, piemēram, sintētiskajā vanilīnā.

Kanēļa standziņas Ziemassvētku karstajos dzērienos

Publicitātes foto

Kanēlis ir nemainīgi populāra garšviela, kas maltā veidā visvairāk pie mums tiek izmantota kanēļmaizītēs, bet labi papildina arī citus konditorejas izstrādājumus, ceptas gaļas ēdienus.

Var pagatavot arī kafijas garšvielu, pievienojot kanēli un citas aromātiskas garšvielas. Kanēļkoka mizu jeb tautā dēvētās kanēļa standziņas pievieno karstajiem Ziemassvētku laika dzērieniem, kompotiem, ievārījumiem.

Cepetim Teličeri piparu garša un smarža

Teličeri pipari nāk no Teličeri, Keralā, Indijā. No vienas pipara stīgas var iegūt tikai 20% šo augstvērtīgo piparu. Tie ir 4–6,5 mm lieli, jo pēc novākšanas tiek īpaši atlasīti šķirošanas procesā.

Teličeri pipariem ir daudz lielāki graudi nekā citiem piparu veidiem, un tie satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu. Tādējādi ēdiens iegūst viegli asu un niansētu garšu, nenomācot citas sastāvdaļas, turklāt spēcīgi smaržo! Gaļas ēdieniem, cepetim ir īpaši svarīgi iegūt šādu īpašu garšu un smaržu.

Ingvers arī piparkūkās un saldējumā

Ingvers labi papildina ne tikai Āzijas ēdienus, bet arī konditorejas izstrādājumus, desertus. Ja tiek gatavots sālīts ēdiens, ingveru pievieno uzmanīgi, saldajiem – pēc garšas.

Tāpat ingvers iederas tortēs un citos konditorijas izstrādājumos. Piparkūkas ar ingveru iegūst pavisam citu garšu un smaržu. Ingveru pievieno arī augļu un dārzeņu, gaļas, sēņu ēdieniem, saldējumam, putukrējumam, dzērieniem, marinādēm.

Protams, to pievieno dažādiem austrumu virtuves ēdieniem no gaļas, zivs, vistas gaļas un vēžveidīgajiem.

Kardamons kūkām un karstvīnam

Kardamonu kā aromātisku garšvielu daudz izmanto Indijas ēdieniem, bet Austrumu valstīs raksturīgi pievienot kafijai.

Publicitātes foto

Mums raksturīgāk kardamonu pievienot kūkām, kliņģeriem, maizei un augļu salātiem, gaļas un zivju ēdieniem. Ar kardamonu papildina arī piparkūku mīklu un karstvīnu.

Krustnagliņas arī smalcinātā veidā

Krustnagliņām ir patīkama, bagāta smarža un piesātināta garša. Krustnagliņas var lietot mērcēs, sautējumos, gaļas ēdienos un konservējumos. Lai garša būtu izteiktāka un svaigāka, pirms lietošanas tās jāsasmalcina.

Piparkūku garšviela garantē izdošanos pat iesācējiem

Publicitātes foto

Populāri ir gatavot piparkūku mīklu mājās un šeit var izpausties ļoti radoši, kombinēt dažādas garšvielas, bet visvienkāršāk un drošāk par gaidāmo rezultātu ir var justies, ja tiek mīklai pievienota piparkūku garšviela.

Tajā esošais kanēļa, ingvera, krustnagliņas un kardamona maisījums attiecīgās proporcijās garantē, ka izdosies ideālas piparkūkas. 1 kg piparkūku mīklai būs nepieciešams 15 g piparkūku garšvielas.

Tās pievieno atdzisušam sīrupam. Piparkūku garšviela padarīs interesantākus arī Ziemassvētku desertus un kafiju.

Šķidrā marināde gaļas marinēšanai

Publicitātes foto

Marinējamā gaļa jāievieto plastmasas maisiņā kopā ar marinādi un pirms cepšanas vismaz stunda jāpatur ledusskapī. Atsvaidzinoša marināde ar ingveru, citronu un soju paredzēta grilētā laša vai citas zivs pagatavošanai.

Pirms cepšanas uz stundu pārlejiet ar marinādi 600 g laša filejas un marinējiet! Var pasniegt ar amerikāņu BBQ mērci (zivīm ar ingveru un citronu).

Var arī vistas gaļas gabalus ielikt plastikāta maisiņā, pārliet ar šai gaļai paredzētu marinādi un novietot ledusskapī. Pirms gaļas cepšanas to marinē vismaz 1 stundu (paciņa marinādes paredzēta 600 g gaļas). Veselu vistu marinē ilgāk.

SAISTĪTIE RAKSTI

Sausā marināde gaļas ierīvēšanai

Sausā marināde ir garšvielu maisījums, kuru pirms grilēšanas ierīvē gaļā. To izmanto, lai gaļai ātri piešķirtu bagātīgu garšu un skaistu izskatu. Ribiņu marinēšanas procesā vispirms jānoņem plēve no ribiņu iekšpuses. Garšvielu maisījums pietiek apmēram 1 kg ribiņu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Sēj salātus, stāda zemenes un vasaras puķes. Kas darāms dārzā no 17. līdz 23.maijam?
Cepeškrāsnī ceptas sēnes ar sieru
Viens, divi – gatavs! “Ātrās” kanēļmaizītes
Kad jāstāda mārtiņrozes? Kā tās pareizi stādīt un pārstādīt?
“Izskatās tā, ka pirmā lielā kauja šajā karā laikam tiks izcīnīta tieši šeit,” par notikumiem nedēļas nogalē stāsta Rajevs
Gaidāms ļoti liels ienākumu šoks, miljoniem cilvēku kļūs nabadzīgāki – brīdina Anglijas Bankas vadītājs
“Pienāks brīdis, kad josta būs jāsavelk,” Ināra Pētersone vērtē, vai vajadzētu samazināt algas valsts pārvaldē
“300 000 Latvijas iedzīvotāju prezidents ir Putins,” atklāj bijušais ministrs
FOTO. “Tērps pa tiešo no Maskavas pasūtīts?”: Jolantas Gulbes-Paškevicas apģērbs soctīklos izraisa “vētru”
Lasīt citas ziņas
“Ātrā” zupiņa ar pupiņām un makaroniem
Ko darīt, ja nezāles kā trakas sazēlušas ziemciešu ceros?
Neizmet mežā savu veco ledusskapi! Kur bez maksas nodot lielgabarīta sadzīves atkritumus?
dobēs “pasteidzināt” sēklu uzdīgšanu?
Sātīga un veselīga – lēcu zupa
Vai puķuzirnīšiem jānokniebj galiņi? Skaidro puķkopis
“300 000 Latvijas iedzīvotāju prezidents ir Putins,” atklāj bijušais ministrs
Aigars Rostovskis: Ja pretenziju pret Vitenbergu nav, tad lai viņš strādā
Maiznieki paredz, ka rudenī maizes cenas var nākties mainīt gandrīz katru nedēļu. Cik maksās maize?
FOTO. “Tērps pa tiešo no Maskavas pasūtīts?”: Jolantas Gulbes-Paškevicas apģērbs soctīklos izraisa “vētru”
Šlesers un Gobzems apgalvo, ka viņu partijas 14.Saeimas vēlēšanās startēs atsevišķi
Gaidāms ļoti liels ienākumu šoks, miljoniem cilvēku kļūs nabadzīgāki – brīdina Anglijas Bankas vadītājs
Divi ministri zaudēs amatus, balsojums parādīs, cik stipra ir koalīcija
Apinis: Kariņ, ļauj Pavļutam turpināt Golubevas darbu, paņems vēl Juhņēviču līdz, lai vada dzeloņdrāšu iepirkuma biroju
Sēj salātus, stāda zemenes un vasaras puķes. Kas darāms dārzā no 17. līdz 23.maijam?
Cepeškrāsnī ceptas sēnes ar sieru
Austrija neplāno pievienoties NATO
Herberts, Dailis, Umberts – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Nedēļas sākums var būt ļoti emocionāls un sāpīgs. Horoskopi no 16. līdz 22. maijam
Latvijas mednieki apvienojas, lai atbalstītu Latviju un Ukrainu
“Ieteiktu cilvēkiem sākt gatavoties enerģijas diētai, nodzīt liekos taukus!” Eksperti prognozē nākotni
Oleksijs Rezņikovs: Ukrainai sākas jauns kara posms
FOTO, VIDEO. Mika pārspēja pat “Superbowl” šovu! Soctīklotāji sajūsmā par vienu no spilgtākajiem „popūrijiem” Eirovīzijas vēsturē
Nosauc ceļu posmus, pa kuriem no 20.maija varēs braukt ar 110 km/h ātrumu
13:42
Valdība apstiprina 94,9 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem kara Ukrainā seku mazināšanai
13:28
Nepārmaksā par savu pensiju: izveidots pirmais pensijas plāns bez pārvaldīšanas komisijas maksas
13:08