
1000 eiro par kilogramu: no kā tiek gatavots pasaulē dārgākais siers? 0
Siers “Pule” ir visdārgākais siers pasaulē – tā cena vidēji svārstās no 1000 līdz 1300 eiro par kilogramu. Šo sieru ražo tikai vienā vietā Serbijā. Tā noslēpums slēpjas neparastajā sastāvā un ekskluzīvajā ražošanas procesā, raksta “IFLScience”.
Atšķirībā no ierastajiem sieriem, “Pule” netiek gatavots no govs piena.
Tā pamatā ir Balkānu ēzeļmātes piens (60%), kam pievienots kazas piens (40%).
Šī siera ekskluzivitāti nosaka fakts, ka ēzeļmāte dienā dod pavisam nedaudz piena – labi ja divus litrus. Salīdzinājumam, piena govs vidēji saražo no 30 līdz 45 litriem dienā.
Turklāt ēzeļu slaukšanai nav izstrādātas specializētas iekārtas, tāpēc viss piens tiek iegūts ar rokām, gluži kā senos laikos.
Lai pagatavotu vienu kilogramu “Pule” siera, nepieciešami 25 litri ēzeļmātes piena, kas jau pats par sevi ir rets un dārgs produkts.
Tas nozīmē, ka, salīdzinot ar tradicionālo sieru ražošanu, “Pule” prasa nesalīdzināmi vairāk izejvielu un pūļu, kas padara šo produktu vēl ekskluzīvāku.
Šo unikālo sieru gatavo tikai vienā vietā pasaulē – Zasavicas dabas rezervātā, kas atrodas Serbijas ziemeļrietumos, aptuveni 80 kilometru attālumā no galvaspilsētas Belgradas.
Tie, kas to nogaršojuši, raksturo sieru kā maigu, ar viegli sāļu garšu un patīkami krēmīgu tekstūru.
Tas ir arī bagāts ar omega-3 taukskābēm, olbaltumvielām un kalciju.
Tiek uzskatīts, ka “Pule” siers ir veselīgs un pat dziedinošs. Ēzeļmātes pienu tā unikālo īpašību dēļ nereti salīdzina ar mātes pienu, piedēvējot tam spēju stiprināt imunitāti un mazināt iekaisuma procesus. Daži pat uzskata, ka šis piens var veicināt organisma atjaunošanos un palēnināt novecošanos.