Publicitātes foto

Skaistākie Ziemassvētku gaidīšanas koncerti visā Latvijā 0

Sācies gada klusākais un vienlaikus – priecīgākais laiks, kad gaidām Ziemassvētkus. Tradicionāli tajā skan arī daudzi brīnišķīgi koncerti.

Reklāma
Reklāma

Informācija pastāvīgi tiks papildināta.

Raimonds Ozols un draugi

Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
TV24
Diskriminācija Latvijā? Advokāts komentē plānotos ierobežojumus 3
Lasīt citas ziņas
Publicitātes foto

Raimonds Ozols kopā ar vokālistiem Kristīnu Zahārovu un Mārtiņu Ruski no 1. līdz 26. decembrim 14 Latvijas baznīcās un kultūras namos izpildīs Ziemassvētku koncertus “Tik klusa un svēta”, kas veidoti sadarbībā ar komponistu Valtu Pūci.

CITI ŠOBRĪD LASA

Koncertā skanēs tādas Rietumeiropas ziemassvētku dziesmas kā “Klusa nakts”, “Šī nakts mirdz gaismā brīnišķā”, “Kas ir šis bērns”, “Ir šodien bērniņš piedzimis”, “Eņģeļus mēs dzirdējām” Pūces aranžējumos, kā arī skaņdarbi “Tik klusa un svēta”, “Nosalušais sunītis”, “Ronjas un Birka duets” un “Ziemas ainava”. Tāpat koncertu programmā iekļauti vairāki pirmatskaņojumi.

Koncertcikls skanēs:
12. decembrī Olaines kultūras namā
14. decembrī Dubultu luterāņu baznīcā
15. decembrī Rīgas Jaunajā Sv.Ģertrūdes baznīcā
16. decembrī Alūksnes kultūras centrā
21. decembrī Jelgavas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā
22. decembrī Torņakalnā, Rīgas Lutera baznīcā
23. decembrī Tukuma Sv.Trīsvienības baznīcā
25. decembrī Mazmežotnes muižā
26. decembrī – Ogres Sv.Meinarda Romas Katoļu baznīcā.

Adventa mūzikas svētki Rīgas baznīcās

Foto: Ēriks Pozemkovskis

Svētdien, 2. decembrī, dziesminieku koncertu ciklā “Adventa mūzikas svētki Rīgā” plkst. 13 Rīgas Āgenskalna baptistu baznīcā (Mārupes ielā 14) ar klausītājiem tiksies dziesminieks Kārlis Kazāks, bet plkst. 13.30 Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā (Brīvības ielā 119) muzicēs leģendārais Haralds Sīmanis.

Sirsnīgais, vienkāršais un sirds patiesais dziesminieks Kārlis Kazāks, kuru labprāt redzam televīzijā un ar prieku satiekam dažādos muzikālos notikumos, uz savu Adventa mūzikas svētku autorkoncertu aicina šādiem vārdiem: “Es gribu uz brīdi apstāties pats savās dziesmās. Neko negaidot un neprasot. Tu vari pievienoties – negaidot un neprasot. Varbūt tieši tāda ir īsta satikšanās.”

Latvijas dziesminiekos leģendārs vārds – Haralds Sīmanis – joprojām neierasts, savdabīgs un pārsteidzošs mūziķis. Cilvēks, kurš patiesi ir patiess pret sevi un citiem, jo tikai dziļi ieklausoties un sadzirdot sevi ir iespējams kāpt pāri rāmjiem un uzdrošināties būt tik atšķirīgam. Īpašs, vienlaikus sirsnīgi vienkāršs un ģeniāls, pieticīgs un pateicīgs, mīlošs vectētiņš un drosmīgs dziesminieks. Uz savu Adventa mūzikas svētku koncertu Haralds aicina, daloties pārdomās: “…pirmā Advente – kluss sākums, balts klusums, aiz kura ir kaut kas mīļš, aizmirsts, pazaudēts… Es palīdzēšu Jums to no jauna atrast.”

Reklāma
Reklāma

Koncertu ciklā “Adventa mūzikas svētki Rīgā” klausītāji tiek aicināti uz septiņiem dziesminieku koncertiem dažādās Rīgas baznīcās četrās decembra svētdienās.

Trešajā Adventē, 16. decembrī, plkst. 12 Rīgas Mārtiņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā, (Slokas ielā 34) uz koncertu aicina Laine Ligere-Stengrevica, Helvijs un Agnese Stengrevici, bet vakarpusē, plkst. 18, Latvijas Apvienotajā Metodistu baznīcā, Rīgas 1. draudzē (Akas ielā 13) muzicēs Ieva un Matīss Akurateri kopā ar Leonu Sējānu.

Adventa mūzikas svētku noslēgumā ceturtajā Adventē, 23. decembrī, plkst. 13 visi svētku dalībnieki pulcēsies kopīgā koncertā Rīgas Lutera evaņģēliski luteriskajā baznīcā (Torņakalna ielā 5). Uzstāsies Ieva Akuratere, Anta Eņģele, Kārlis Kazāks, Haralds Sīmanis, Silvija Silava, Sniedze Prauliņa, Laine Ligere-Stengrevica un Helvijs un Agnese Stengrevici. Koncertu vadīs Ēriks Pozemkovskis.

Atklās “Eiropas Ziemassvētkus”

Foto: Thomas Nielsen

6. decembrī Lielajā ģildē atklās VSIA “Latvijas Koncertu” rīkoto festivālu “Eiropas Ziemassvētki” atklās Dānijas baroka orķestris “Concerto Copenhagen” diriģenta Larsa Ulrika Mortensena vadībā, solists – vijolnieks Fredriks Froms.

Koncertu apmeklēs Viņu Karaliskās Augstības Dānijas kroņprincis Frederiks un kroņprincese Mērija, kuri šajā laikā viesosies Latvijā oficiālā vizītē. Koncerts ir Dānijas dāvana Latvijai tās simtgadē. Koncerta sākums plkst. 18.

“Concerto Copenhagen” koncerta programmu veidojuši, iedvesmojoties no ūdens. Baroka laikā Ūdens mūzika bija ļoti populāra. Augstmaņiem patika burāt, un šai aktivitātei viņi vēlējās muzikālu pavadījumu: karaliskajiem kuģiem parasti sekoja orķestra barža. Koncertā dzirdēsim Antonio Vivaldi skaņdarbu “Vētra jūrā”, Georga Frīdriha Hendeļa svītu “Mūzika uz ūdens”, Georga Filipa Tēlemaņa svītu “Ūdensmūzika”.

Festivāls “Eiropas Ziemassvētki” notiks no 6. līdz 28. decembrim.

Annija Putniņa un draugi

Publicitātes foto

Uz koncertu “Ziemassvētku noskaņās” 7. decembrī plkst. 19 Piņķu Kultūrizglītības centra lielajā zālē aicina dziedātāja Annija Putniņa ar mūziķu grupu Raimonda Petrauska vadībā.

Programmā skanīgais soprāns Annija Putniņa apvienojusies ar Raimondu Petrausku, sitaminstrumentālistu Ernestu Mediņu, kontrabasistu Mareku Auziņu un flautisti Rūtu Sīpolu, solot aizvest muzikālā ceļojumā no pirmssvētku drudža līdz bērnības piparkūku smaržai un sniegotajiem mežiem, ļaujot atslābināties, sajust mieru, prieku un mīlestību.

Programmā Ziemassvētku skaistākās melodijas latviešu un angļu valodā: “Pošam visu greznā rotā”, “Pār mazo ciemu ielejā”, “White Christmas”, “Let it snow”. Kā arī Brodvejas mūziklu skaņdarbi no tādiem uzvedumiem kā “Mūzikas skaņas”, “Mana skaistā lēdija”, “Mamma Mia” un citas.

Līdzīgs Annijas Putniņas koncerts skanēs piektdien, 14. decembrī, Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa stiklotajā skatu laukumā, kā arī 18. decembrī plkst. 20 kultūras pilī “Ziemeļblāzma” ar nosaukumu “Ziemassvētki Brodvejā”.

Kristaps un Ginta Krievkalni

Publicitātes foto

Decembrī klausītājus Latvijas baznīcās priecēs muzikāla programma “Sirds ledus trauslumā” mūziķu Kristapa un Gintas Krievkalnu vadībā. Grupas sastāvā muzicēs ģitārists Ēriks Upenieks, čellists Ēriks Kiršfelds, kā arī Latvijā iemīļotais dziedātājs Uģis Roze.

Programmas nosaukums radies pateicoties tituldziesmai ar Kristapa Krievkalna mūziku un Gintas Krievkalnas tekstu “Sirds ledus trauslumā”, kura stāsta par ikvienas dvēseles ilgām pēc kaut kā vienkārša un patiesa. Šī tēma kļūst īpaši aktuāla Ziemassvētku laikā, tāpēc programmā ir arī daudz citu skaistu latviešu komponistu un latviskotu pasaules klasikas darbu, kurus klausītājiem izstāstīs solisti Ginta Krievkalna un Uģis Roze.

Klausītāji dzirdēs Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Ulda Stabulnieka, Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa, Aigara Voitišķa daiļradi, kā arī Kristapa Krievkalna oriģināldarbus. Koncertprogramma priecēs ikkatru, kurš gada tumšākajā laikā ilgojas vairāk gaismas un siltuma.

Koncerti skanēs:
14. decembrī plkst. 19 Rīgas Jaunās Sv. Ģertrūdes baznīca
15. decembrī plkst. 17 Talsu ev. lut. baznīca
16. decembrī plkst. 17 Jelgavas Sv. Annas ev. lut. baznīca
20. decembrī plkst. 19 Rīgas Lutera baznīca Torņakalnā
21. decembrī plkst. 19 Ikšķiles Svētā Meinarda ev. Lut. baznīca
22. decembrī plkst. 18 Kuldīgas Sv. Annas ev. lut. baznīca
28. decembrī plkst. 19 Saldus Sv. Jāņa ev. lut. baznīca

“Klusa nakts, svēta nakts” jaunās versijās

Publicitātes attēls

Svinot Franca Ksavera Grūbera klasiskās Ziemassvētku dziesmas “Klusa nakts, svēta nakts” divsimto jubileju, no 9. līdz 26. decembrim septiņās Latvijas baznīcās viesosies vokālā grupa “Putni”, ģitārists Matīss Čudars, klavesīniste Ieva Saliete un klarnetists Jēkabs Nīmanis.

Koncerta programmā ietverti vairāki jauni “Klusa nakts, svēta nakts” aranžējumi, Matīsa Čudara un Jēkaba Nīmaņa jaundarbi un citas Ziemassvētku dziesmas jaunās skaņās.

“Katru gadu klausītājus cenšamies iepriecināt ar ko jaunu, kvalitatīvu un skaistu. Mūsu jauno programmu iedvesmojusi viesošanās vēsturiskajā “Stille Nacht” kapelā Austrijā, kur savulaik Francs Grūbers pirmoreiz dziedāja “Klusa nakts, svēta nakts”. Dziesma mūsdienās tulkota vairāk nekā 140 valodās, kļuvusi par Ziemassvētku himnu un iekļauta UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. “Klusa nakts, svēta nakts” simbolizē mieru, prieku un svētku sajūtu – šīs ir vērtības, ko Ziemassvētku laikā gribam sniegt arī saviem klausītājiem,” stāsta vokālās grupas “Putni” vadītāja Antra Dreģe.

Matīss Čudars, ko pazīstam kā vienu no labākajiem jaunās paaudzes latviešu džeza ģitāristiem, speciāli šai programmai radījis jaundarbu “Es nomodā par tevi palecos”, kur satiekas trīs ļoti atšķirīgu autoru – Ivetas Šimkus, Arvīda Ulmes un Aivara Neibarta – dzejas rindas. Tās, Matīsa Čudara mūzikā ietērptas, veido vienotu organismu – ceļojumu no introvertas apceres par dzīves mistēriju, cauri mīlestības apliecinājumiem pret Dievu, uz ekstravertu dzīvotprieku.

Koncertā dzirdēsim arī komponista versiju dziesmai “Klusa nakts, svēta nakts” un darbu “Gaismas Dievs”, kas tapis, iedvesmojoties no Jēkaba Graubiņa melodijas.

Savas versijas Ziemassvētku dziesmām piedāvā arī komponists Jēkabs Nīmanis, kura aranžējumā skanēs gan “Klusa nakts, svēta nakts”, gan Jāzepa Vītola “Dievs, mīļais tētiņ”.

Par savu jaundarbu “Naktī bira zelta rasa” Jēkabs Nīmanis saka: “Izvēlējos Teodora Zeiferta tekstu, kas komponēts jau vairākkārt, un uzrakstīju tam jaunu melodiju, kas korelē gan ar folkloru, gan tradicionālu Ziemassvētku korāli, veidojot jaunu un interesantu sajūtu.”

Savukārt Ievas Salietes izpildījumā dzirdēsim vairākas daļas no Codex de Faenza – 15. gadsimta manuskripta, kurš līdz mūsdienām atnesis senākos taustiņmūzikas darbus.

Ar programmu “Klusa nakts, svēta nakts” vokālā grupa “Putni” šogad noslēgs savu 25. jubilejas gadu, kas bijis bagāts koncertiem un panākumiem kā Latvijā, tā arī ārpusē.

Dziesmas “Klusa nakts, svēta nakts” 200 gadu jubilejas koncertus organizē Kultūras biedrība “Spektrs” un “Digg Deep MGMT”.

Koncerti notiks:
Piektdien, 14.12 plkst. 19 Ogres Ev. luteriskajā baznīcā
Svētdien, 16.12. plkst. 19 Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes Ev. lut. baznīcā
Sestdien, 22.12. plkst. 19 Smiltenes Ev. luteriskajā baznīcā
Svētdien, 23.12. plkst 18 Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē
Otrdien, 25.12. plkst. 18 Kuldīgas Sv. Annas Ev. lut. baznīcā
Trešdien, 26.12. plkst. 17 Dobeles Ev. luteriskajā baznīcā

Pie klausītājiem ierodas “Pasaka ziemā”

Publicitātes foto

11. decembrī savu ikgadējo ceļojumu pie skatītājiem sāka koncertpiedzīvojums “Pasaka Ziemā”, kas desmit pasakainos vakaros aicinās ikvienu izbaudīt gaišo un sirsnīgo svētku gaidīšanas laiku,.

“”Pasaka ziemā” ir mūsu sirds projekts, kurā esam radījuši skaistu un sirsnīgu svētku gaidīšanas notikumu, ko vēlamies baudīt paši un dāvāt citiem! Šogad stāsts būs par pieskāriena maģiju. Viss mainās, ja Tu satiec īsto pieskārienu! Aicinām ikvienu izjust šo pieskārienu un kopā ar mīļajiem, draugiem, kolēģiem vienpadsmit decembra vakaros izdzīvot ziemas pasakas neparastos stāstus,” stāsta aģentūras Meduza® direktore Dace Ozola.

Muzikālajā koncertpiedzīvojumā “Pasaka ziemā” piedalās “Duo Carousel” – Sabīne Žuga un Mārcis Vasiļevskis, improvizācijas teātra grupa “IN Impro” un DJ Get Dizzy, kopīgi iedzīvinot svētku gaidīšanas laika maģisko noskaņu.

Tturpinot tradīciju, arī šogad no katras izrādes iegādātās biļetes, 5 eiro tiks ziedoti “Dod Pieci” labdarības mērķim – jaunas bezmaksas praktiskas un psiholoģiskas mācību sistēmas izveidei un ieviešanai vecākiem, kuru ģimenē ienāks bērns.

“Pasaka ziemā” Sūkņu stacijā skanēs arī 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20. un 21. decembrī. Biļešu cena – 25-50 eiro.

Latviešu komponistu Ziemassvētku dziesmas

Foto – Leta

Ziemassvētku koncerta “Tev tuvumā” jaunajā programmā iekļautas latviešu komponistu Ziemassvētku dziesmas.

Ik gadu Ziemassvētku laiks ir tas brīdis, kad mēs varam kļūt gaišāki, garīgāki un iejūtīgāki pret cilvēkiem, kuri ir mums līdzās. Arī šogad Latvijas mūziķi turpinās sadarbību projektā “Tev tuvumā” un aicinās ikkatru no mums sajust sirds siltumu, sniegt to visiem, kas pēc šī siltuma ilgojas un atcerēties, ka patiesībā tas ir nepieciešams ik dienu visu gada garumā!

Šogad mūzikas projektā “Tev tuvumā” apvienosies Aija Andrejeva, Marts Kristiāns Kalniņš un grupa “Putnu Balle”, koncertos piedalīsies arī īpašie viesi – Andris Keišs, Aivars Hermanis, Jānis Streičs un Jānis Lūsēns.

Koncerti skanēs:
14. decembris Salaspils kultūras namā. Īpašais viesis Andris Keišs
15. decembris Vidzemes koncertzalē Cēsīs. Īpašais viesis Jānis Streičs
16. decembris Jelgavas kultūras namā. Īpašie viesi būs Andris Keišs un Aivars Hermanis
18. decembris Kuldīgas Sv Annas baznīcā. Īpašie viesi – Andris Keišs un Aivars Hermanis

“Trīs vīri Ziemassvētkos”

Publicitātes foto

Trīs spoži mākslinieki – dziedātājs Zigfrīds Muktupāvels, komponists Jānis Lūsēns un aktieris Mārtiņš Vilsons kopā radījuši brīnišķīgu svētku programmu visai ģimenei “Trīs vīri Ziemassvētkos”, kas pirmo reizi izskanēs 14. decembrī Aizputes kultūras namā un pēc tam citviet Latvijā.

Programmā izskanēs skaistākie Jāņa Lūsēna autordarbi saspēlē ar Zigfrīda Muktupāvela izjusto dziedājumu un vijoles spēli, un Mārtiņa Vilsona runāto Kārļa Skalbes dzeju, pasakām un citu autoru skaistākajiem Ziemassvētku stāstiem. Niansētā sarunā ar skatītāju koncerts ļaus nokļūt bērnības zemē, kad dzīve likās kā skaista un droša pasaka.

“Ir dažādi Ziemassvētku svinēšanas veidi,” stāsta Jānis Lūsēns. “Esam spēlējuši lielās un pārpildītās koncertzālēs, arī baznīcās, kur dziesmas skan svinīgi un skaisti, bet šoreiz gribējās mūsu klausītājam būt pavisam tuvu klāt. Kā mājās, kad katra skaņa ir kā mīlestības pilns veltījums īpašam cilvēkam.”

Koncertos pie taustiņiem būs pats komponists Jānis Lūsēns.

Koncerti skanēs:
14. decembrī Aizputes kultūras namā
17. decembrī Ventspils Kultūras Centrā
18. decembrī Mārupes Kultūras namā
19. decembrī Baložu kultūras namā
20. decembrī Jēkabpils Tautas namā
21. decembrī Kandavas kultūras namā
22. decembrī Skrīveru kultūras centrā
23. decembrī Priekuļu kultūras namā
25. decembrī Krimuldas Tautas namā

Kokles skaņas Raiņa un Aspazijas mājā

Publicitātes foto

15. decembrī plkst. 15 Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā notiks Rīgas Kultūras un tautas mākslas centra “Mazā ģilde” koklētāju ansambļa “Teiksma” gadskārtējais Ziemassvētku koncerts. Norises vieta rosināja koncerta nosaukumā likt rindu no Raiņa dzejoļa “Man patīk ziema, man viņa laba” un programmā ietvert skaņdarbus par un ap ziemu.

Koncertā varēs dzirdēt dažādu laiku mūziku koklēm – tautasdziesmas, oriģinālmūziku, pārlikumus. Koncertkokļu skanējumam pievienosies Ievas Nīmanes spēlētie pūšaminstrumenti – dūdas, oboja, rakets, stabule, Olgas Ridzevskas flauta un Sanitas Sprūžas etnogrāfiskā kokle.

Bērniem – “Sniegavīrs”

Publicitātea attēls

Ziemassvētku gaidās neparastā koncertuzvedumā bērniem Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars” 15. decembrī piedāvās pasaku par Riekstkodi Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumā un britu diriģenta Timotija Hentija vadībā. Uzvedumu papildinās britu mākslinieces Emīlijas Karevas Vudardas veidotās ilustrācijas un aktiera Kaspara Kārkliņa pasakas lasījums.

Savukārt sirsnīgās un mīļās animācijas filmas “Sniegavīrs”, kas ir aizkustinājusi visas pasaules lielo un mazo klausītāju sirdis, slavenā titituldziesma “Pastaiga debesīs” izskanēs Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas mazā solista dzīvajā izpildījumā.

“Sestā jūdze” Rundālē

Publicitātes foto

Ar īpašu akustisko Ziemassvētku koncertu “Svētku pietura” 15. decembrī plkst. 17 Rundāles pils Baltajā zālē uzstāsies Latvijas titulētākā kantrimūzikas grupa “Sestā jūdze”.

Visiem ir labi zināms fakts, ka grupa “Sestā Jūdze” ir nepārspējami festivālos un zaļumballēs, bet ne visi vēl zina, ka šīs grupas dalībnieki ir izcili profesionāli mūziķi, kas spēj sniegt neaprakstāmu baudu, atskaņojot kantri mūziku akustiskajā versijā.

Gada tumšākajā laikā, kas vienlaikus iezīmējas ar Ziemassvētku gaidīšanas laiku, bez lieka skaļuma un trokšņa grupa klausītājiem dāvās sirds siltumu un mieru vienā no Latvijas greznākajām vietām – Rundāles pilī. Grupas koncerti jau iepriekš izskanējuši baznīcās, dievnamos, muižās un arī pilīs.

Otro gadu pēc kārtas grupa klausītājus priecēs ar īpašu akustisko Ziemassvētku koncertprogrammu. Atšķirībā no ierastā repertuāra šajā programmā valdīs dvēselisks miers, palīdzot radīt svētku noskaņojumu, taču nezaudējot grupas īpašo kantrī skanējumu.

Koncertprogrammā tiks iekļautas gan grupas “Sestā Jūdze” oriģināldziesmas par ziemu, sniegu un svētku gaidīšanas laiku, kā “Skumjais sniegs”, “Tāds laiks”, “Pirmā sniega diena”, “Upe”, “Klusā daba”, gan arī klausītājiem tik pazīstamajā grupas ierastajā kantrī skanējumā ietērptas tradicionālās Ziemassvētku dziesmas, kuras labi pazīstamas visā pasaulē.

Šis būs jau trešais Rundāles pils atbalsta fonda rīkotais gada noslēguma koncerts Rundāles pils Baltajā zālē. Iepriekšējos gados muzeja apmeklējumu gada tumšākajā laikā bija iespējams apvienot ar brīnišķīgu Aijas Andrejevas un Fēliksa Ķiģeļa akustisko koncertu.

Ziemassvētku festivāls arī Dzintaru koncertzālē

Zvanu ansamblis “Arsis”
Publicitātes foto

Jau ceturto gadu no 15. decembra līdz 7. janvārim atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē norisināsies krāšņš Ziemassvētku festivāls.

Desmit muzikāli daudzveidīgos koncertos būs iespēja sastapties ar Rīgas Doma zēnu kori, Ziemassvētku “Brīnumskapi”, komponistu Jāni Lūsēnu, operdziedātāju Elīnu Šimku, kori “Latvija” un diriģentu Māri Sirmo, senās mūzikas grupu “Schola Cantorum Riga”, Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri, jaunajiem vijoļspēles talantiem Sergeju Dogadinu un uzlecošo zvaigzni Kristīni Balanas, kā arī citiem māksliniekiem.

Festivāla īpašie viesi – zvanu ansamblis “Arsis” (Igaunija) ar programmu “Jaungada rapsodija”, kurā iekļauta Georga Frīdriha Hendeļa, Sergeja Prokofjeva, Ferenca Lista, Ludviga Van Bēthovena, Pētera Čaikovska, Franča Šūberta mūzika un dažādu tautu Ziemassvētku melodijas. Tā skanēs 27. decembrī plkst. 19.30.

Ieva Kerēvica un Sergejs Jēgers

Publicitātes foto

Ziemassvētku gaidīšanas laikā dziedātāja Ieva Kerēvica un kontrtenors Sergejs Jēgers aicina uz satikšanos mūzikā īpašā ziemas sajūtu koncertprogrammā – dziedkalpojumā “Gaisma no sirds”.

Koncertā būs dzirdama oriģinālmūzika, kuras autori ir pianists, aranžētājs un komponists Madars Kalniņš un mūziķe, dziedātāja Ieva Kerēvica.

Koncertā skanēs arī Jāņa Lūsēna, Riharda Dubras un citu komponistu radītā mūzika.

Muzikālo sniegumu varēs baudīt dažādās Latvijas baznīcās no 18.decembra.

Koncertu norises vietas:
18. decembris plkst. 19 Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā
20. decembris plkst. 19 Sv. Jāņa baznīcā Rīgā
21.decembris plkst. 19 Rīgas Mārtiņa luterāņu baznīcā
27. decembris plkst. 19 Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā

“Mazā sirmā kumeliņā…”

Foto: Zane Bitere / LETA

No 18. decembra Rīgas dievnamus pārskanēs pasakaini muzikāls vēstījums, ko īpaši Ziemassvētkiem veidojusi izcilā latviešu aktrise Rēzija Kalniņa. Četri īpaši koncerti, četros lielākajos dievnamos pirmssvētku laikā aizvedīs klausītājus bērnības neizsapņoto pasaku pasulē.

“Mana mamma Helga Dansberga, kā jau aktrisei pienākas, agri cēlās uz darbu un vēlu nāca mājās. Mans lielākais bērnības sapnis bija no rīta piecelties ar pankūku smaržu un dzirdēt, ka virtuvē čurkst panna. Es izkāptu no gultas, viss smaržotu pēc vaniļas un mēs visi kopā laimīgi ēstu pankūkas ar zemeņu ievārījumu. Un pēc skolas viņa mani sagaidītu un vakarā iemidzinātu ar pasaciņu,” tā Rēzija Kalniņa.

Svētku koncerts “Mazā sirmā kumeliņā…” sniegs sajūtas, ko Ziemassvētku laikā meklē ikviens – mieru un sirds siltumu. Izcilā latviešu aktrise un režisore Rēzija Kalniņa un dziedātāja un vokālā pedagoģe Ilze Dzenīte sevi sauc par dvēseles māsām, par sirdsdraudzenēm, kas radošā kopdarbā īpašā dziesmu un pasaku programmā, aicinās klausītāju atgriezties savā bērnībā, ceļā uz dvēselisku mieru un harmoniju.

Svētku koncertā tiks stāstītas slavenā dāņu rakstnieka Hansa Kristiana Andersena pasakas, kuras papildinās Latvijā vēl nedzirdētas Ziemassvētku dziesmu apdares.

“Šie koncerti ir kā stāsti, pēc kuriem mēs bērnībā esam ilgojušies. Kad mēs pieaugam, mēs sastopamies ar realitāti un realitātē mīlestība ne vienmēr atjāj baltā zirgā. Citreiz gan tā sagaida atplestām rokām, tomēr bieži vien mīlestības slēptie asmeņi cilvēkus ievaino. Koncerti caur mūziku un vārdu ir vēstījums par mīlestības upuri,” par gaidāmajiem Ziemassvētku koncertiem stāsta aktrise Rēzija Kalniņa.

Svētku koncertu norises vietas:
18. decembrī plkst. 19 Sv. Jāņa baznīcā, Jāņa ielā 7, Rīgā
20. decembrī plkst. 19 Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, Brīvības ielā 119, Rīgā
21. decembrī plkst. 19 Rīgas Lutera baznīcā Torņkalnā, Torņkalna ielā 3/5, Rīgā
22. decembrī plkst. 16 Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, Ģertrūdes ielā 8, Rīgā

Uldis Marhilēvičs un draugi

Publicitātes foto

Sākot ar 21. decembri, Latvijas koncertzālēs un baznīcās izskanēs Ulda Marhileviča Ziemassvētku koncerti, kuru atskaņošanā piedalīsies pats komponists, dziedātāja Antra Stafecka, Dailes teātra aktieris Gints Grāvelis, diriģenta Romāna Vanaga vadītais Jāzepa Mediņa Rīgas 1. Mūzikas skolas zēnu koris un pavadošā grupa.

“Koncertos skanēs gan mana instrumentālā mūzika, gan Guntara Rača un mans jaunais dziesmu cikls “Labākie draugi”, gan populārākās dziesmas, piemēram, “Iedomājies”, “Tava sirds ir tavas mājas”, “Liesmiņa”, “Mēs varam līdzās būt”, u.c.,” gaidāmos koncertus ieskicē komponists Uldis Marhilevičs.

Jaunā dziesmu cikla vārdu autors Guntars Račs atklāj, ka ideja par jaunu dziesmu ciklu zēnu korim ar solistiem kopā ar Uldi viņam briedusi jau sen. Līdz šim jau īstenoti trīs cikli: “Gaismas atgriešanās” ar Mārtiņu Freimani, Zigfrīdu Muktupāvelu un Anci Krauzi, pēc tam – cikls “Iedomājies” ar Aiju Andrejevu un Miku Dukuru, un pavisam nesen arī cikls “Šķērsojot tiltus” jeb “Crossing the bridges” ar Daumantu Kalniņu un Aminatu.

“Nu ir kārta jaunajam ciklam, kurš stāsta kādu vienkāršu stāstu. Par meiteni un zēnu, kuri satiekas, kad abi ir vēl bērni, kad dzimst patiesa draudzība, kurai vēl nevaram dot vārdu “mīlestība”. Tā ir draudzība, kura saglabājas arī tad, kad abi ir izklīduši plašajā pasaulē. Taču viņi atgriežas mājās, atkal satiek viens otru, un draudzība pamazām pārtop mīlestībā. Viņi to nenosauc vārdā, taču tas ir sajūtams viņu savstarpējās attiecībās,” stāsta Račs.

Ulda Marhileviča Ziemassvētku koncerti skanēs:
21. decembrī plkst.19 Latgales vēstniecībā “GORS”
22. decembrī plkst.15 Ogres Sv. Meinarda Romas Katoļu baznīcā
23. decembrī plkst.19 Rīgas Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā
25. decembrī plkst.14 Ķekavas kultūras namā
25. decembrī plkst.19 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā
26. decembrī plkst.14 un 18 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars”
27. decembrī plkst.19 Jelgavas Kultūras namā
28. decembrī plkst.19 Kultūras centrā “Siguldas devons”
30. decembrī plkst.18 Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā

Žēlsirdības gaismā

Publicitātes foto

Tieši pirms Ziemassvētkiem, 22.decembrī plkst. 20, Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā notiks Adventa koncerts “Misericordiae lucem”, kurā piedalīsies tenors Juris Vizbulis un ērģelniece Larisa Bulava.

Koncerts “Misericordiae lucem” (latīņu val. tulk. latv.val. “Žēlsirdības gaisma”) veltīts Adventa vēstij par Kristus ienākšanu pasaulē aicinot atvērt sirdis mīlestībai, žēlsirdībai, mieram un priekam, kuru Dievs dāvā cilvēkiem līdz ar Kristus dzimšanu. Kristus iemieso mīlestību, žēlsirdību un gaismu, kas izmaina pasauli un cilvēku sirdis.

Tenors Juris Vizbulis: “Ziemsvētki mainīja visu pasauli. Kristus ienāca pasaulē, mainīja cilvēces vēsturi, uzskatus un cilvēku sapratni par mīlestību. Kristus dēļ ir radīta skaistākā mūzika pasaulē, kura skan koncertzālēs, katedrālēs, bazilikās, dievnamos. Koncerts, kuru vēlos dāvāt kopā ar ērģelnieci Larisu Bulavu būs dāvana klausītājiem svētkos. Vakaru piepildīs miers, mūzika un pielūgsme pasaules Radītājam, gaidot Ziemsvētku kulmināciju tālajā Betlēmē!”

Koncerta programmā izskanēs baroka laika mūzikas ģēniju Georga Frīdriha Hendeļa, Johana Sebastina Baha garīgās mūzikas skaņdarbi balsij un ērģelēm, kā arī romantisma laikmeta franču komponista Sezāra Franka un itāļu komponista Frančesko Paolo Tosti skaņdarbi. Koncerta noslēgumā izskanēs arī kāda no pasaules senākājām un iemīļotākajām Ziemsvētku dziesmām.

Ieeja koncertā brīva.

Dziesminieki Popes muižā

Publicitātes foto

Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī plkst. 16, dvēseliskam pārdomu mirklim ar Ziemassvētku šokolādes smaržu, durvis vērs Popes muiža.

Knuta Skujenieka un Māra Čaklā mūžīgo, bet vienmēr aktuālo, atziņu šuplādes palīdzēs atvērt Karīna Tatarinova, bet ar mūziku sajūtas ievibrēs burvīgās balss īpašniece Simona Rača un ģitāras stīgas smalki jūtošais Jānis Rūcis. Skanēs Imanta Kalniņa, Zandas Štrausas, Lailas Ilzes Purmalietes un Ērika Ķiģeļa radītā mūzika.

Simona Rača un Jānis Rūcis ir daļa no Austrasbērnu cilts ļaudīm, kuri Popē šovasar nedēļas garumā piedalījās radošā meistarklasē. Popes un leģendārās dziesminieces Austras Pumpures audzēkņu draudzība aizsākās pirms trīs gadiem, kad popiņu saucienam pēc aizaugušās estrādes jauna skanējuma atsaucās Latvijas dziesminieki, viņu vidū arī Austrasbērni. Kopā būts gan talkās, gan svētkos pie balti klātiem galdiem.

“Turpinām tradīciju,” smejas koncerta rīkotāja Dace Vašuka, “mēs klājam galdu, liepājnieki atved dziesmas.”

Pasākumu rīko biedrība “Siets” sadarbībā ar “Austras biedrību” un “Austras istabu” Liepājā.

Orķestra “Rīga” Ziemassvētku rapsodija

Publicitātes foto

Otrajos Ziemassvētkos mūzika skanēs arī Rīgā: 26. decembrī plkst. 19 Lielajā ģildē gaidāma orķestra “Rīga” piedāvātā “Ziemassvētku rapsodija”.

Orķestra “Rīga” Ziemassvētku koncerti Lielajā ģildē klausītājiem ik gadu atnes svētku sajūtu un prieku. Šogad ar koncertu tiek atzīmētas izcilu komponistu jubilejas – Džordžam Geršvinam 120 un Ērvingam Berlinam 130.

Svinot šīs jubilejas, Geršvina “Rapsodiju blūza stilā” kopā ar orķestri “Rīga” atskaņos izcilais latviešu pianists Andrejs Osokinns, savukārt Ē. Berlina dziesmas Ziemassvētku noskaņās izdziedās viena no šī brīža populārākajām Latvijas džeza dziedātājām – Evilena Protektore.

Skaistākās svētku melodijas zēnu balsīs

Foto: Zane Bitere/LETA

29. decembrī plkst. 19 Dzintaru koncertzālē skanēs Rīgas Doma Zēnu kora koncerts “Skaistākās Ziemassvētku melodijas”. Koncertā piedalīsies arī Elīna Šimkus (soprāns), Ilze Reine (ērģeles), Rīgas Doma zēnu koris, pie diriģenta pults – Mārtiņš Klišāns.

Nedaudz vairāk kā stundu garajā programmā skanēs Palhelbela, Grūbera, Mocarta, Šūberta, Britena, Adāna, Vēbera pazīstamās un iemīļotās Ziemassvētku dziesmas, kā arī mazāk dzirdētas Urmasa Sīsaska, Riharda Dubras, Knuta Nīsteda, Reiņa Sējāna, Valta Pūces melodijas.

Gregoriskie dziedājumi Zvaigznes dienā

Publicitātes foto

Zvaigznes dienā, 6. janvārī, plkst. 17 “Lielajā dzintarā” gaidāma īpaša svētkiem veltīta koncertprogramma “Gregoriskie dziedājumi”.

Koncertā skanēs viduslaiku dziedājumi, kurus savulaik klosteros dziedāja mūki, un improvizācijas sitaminstrumentiem, kopā veidojot savdabīgu, mūsdienīgu dialogu starp laikmetiem.

Viduslaiku dziedājumus izpildīs vokālā grupa “Schola Cantorum Riga”. Līdzās vīru dziedājumam marimbu spēlēs godalgotais latviešu komponists un sitaminstrumentu virtuozs, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas mūziķis Rihards Zaļupe.

Sitaminstrumentus spēlēs pieprasītais pašmāju bundzinieks un perkusionists, Latvijas Nacionālās operas un baleta simfoniskā orķestra mākslinieks Ivars Kalniņš, bet viduslaiku stīgu instrumentu – rata liru – senās mūzikas ansambļa “Schola Cantorum Riga” dibinātājs un vadītājs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors un profesors Guntars Prānis.

Izpildījumā savīsies cauri gadsimtiem mantotās mūzikas vērtības ar to interpretācijām mūsdienu cilvēka skatījumā. Koncertu vēl īpašāku vērtīs Latvijā vienīgās rata liras skanējums. Rata lira ir unikāls viduslaiku stīgu instruments, kas interesantā veidā savieno viduslaiku un tradicionālās mūzikas pasaules.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.