Alūksnes pilsdrupas 19. gs. sākumā.
Alūksnes pilsdrupas 19. gs. sākumā.
Arhīva foto

Alūksnes dzimšana: Pirms 680 gadiem Livonijas ordenis uz salas Alūksnes ezerā sāka celt Marienburgas mūra pili 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Pirms 680 gadiem Livonijas ordenis uz salas Alūksnes ezerā sāka celt Marienburgas mūra pili. To uzskata arī par Alūksnes pilsētas dzimšanas dienu, kaut apdzīvotība tagadējā Tempļa kalnā pastāvēja vēl pirms krustnešu ierašanās un ezera pussalas pakalnā atradusies seno latgaļu pils un senpilsēta, ko apliecina arheoloģiskie izrakumi.

Latgaļu koka nocietinājums tāpat slējies arī uz Alūksnes ezera salas. 14. gadsimtā sāktās mūra pils misija bija Livonijas ordeņa valsts austrumu robežu nodrošināšana. Lēmumu par mūra cietokšņa celšanu ordeņa mestrs Bernhards fon Dreilēvens pieņēma pēc kārtējā krievu kņazu karadraudzes uzbrukuma – apkaimes ļaudis ar Novgorodas vai Pleskavas kņazistu sirojumiem gan bija pazīstami jau gadsimtiem ilgi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt pēc pils uzcelšanas, kad ap to izveidojās Marienburgas jeb Alūksnes pilsētiņa, to sāka apmeklēt tirgotāji, kas uzturēja sakarus ar Krievzemi. Alūksnes pils un pilsēta arī turpmākajos gadsimtos līdz pat Livonijas ordeņa bojāejai 16. gadsimta vidū turpināja ciest no regulāriem krievu kaimiņu uzbrukumiem. Galu galā cietoksni uz Alūksnes ezera salas 1702. gadā Lielā ziemeļu kara laikā pilnībā nopostīja Pētera I sūtītais karaspēks, taču pilsēta atšķirībā no pils allaž atdzima no jauna.

SAISTĪTIE RAKSTI