1795. gada 6. janvārī 0

Pirms 220 gadiem, 1795. gada 6. janvārī, Parīzē uzņēmēja ģimenē piedzima franču ķīmiķis Anselms Paijens.

FOTO. Bērnudārzs, par kuru runā visa Latvija – tik grezna Ziemassvētku pasaka, šķiet, citviet nav redzēta
Kokteilis
Tikai šīs četras zodiaka zīmes mirdzēs visu 2026. gadu: kas tās sagaida
Kokteilis
Ātrais TESTS. Kā tu turi krūzi? Tas atklāj, vai tevī mīt līdera gars
Lasīt citas ziņas

Viņam lieli nopelni industriālās ķīmijas aizsākšanā, kā arī celulozes atklāšanā. Darbs tēva uzņēmumā, kur tika rafinēts cukurs un ražotas vairākas ķīmiskās vielas, Anselmam pavēra plašas iespējas eksperimentiem. 1820. gadā viņš būtiski uzlaboja tēva uzņēmuma stāvokli, izstrādājot paņēmienu, kā no sodas un borskābes lēti iegūstams boraks. Pirms tam to nācās importēt. Paijens turklāt pirmais pasaulē atklāja un aprakstīja, kas ir ferments – viela, kuras klātbūtne izsauc vai paātrina ķīmisko reakciju. Par pirmo franču zinātnieka aprakstīto fermentu 1833. gadā kļuva amilāze jeb diastāze. Tās iedarbībā ciete pārvēršas cukurā. Bet dažus gadus vēlāk, eksperimentējot ar kokšķiedrām, Paijens atklāja, ka, apstrādājot koku ar slāpekļskābi, koksne pārvēršas par šķiedrainu, kokvilnai līdzīgu struktūru. 1839. gadā to nosauca par celulozi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.