1873. gada 23. jūlijā 0

Pirms 140 gadiem, 1873. gada 23. jūlijā, franču gleznotājs, viens no izcilākajiem Francijas 19. gadsimta māksliniekiem Gustavs Kurbē (1819 – 1877) slepus šķērsoja Šveices robežu, uz mūžu atstādams dzimteni.

Reklāma
Reklāma

 

Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Vienam no glezniecības reālisma virziena pamatlicējiem pēc četriem gadiem bija lemts nomirt svešumā dziļā nabadzībā no alkohola izraisītas aknu slimības. Kurbē bēgšanas iemesls bija līdzdalība 1871. gada Parīzes komūnas notikumos. Mākslinieks komūnā kādu laiku atbildēja par mākslas un muzeju lietām, bet pēc komunāru sakāves viņu apsūdzēja kā galveno vainīgo Parīzes Vandomas kolonnas sagraušanā. Kolonna 1806. gadā bija uzstādīta par godu Napoleona uzvarām, un Kurbē uzskatīja, ka tā iemieso karu un agresiju, turklāt ir bez mākslinieciskās vērtības, tādēļ pārceļama citur. Komūnas vadība turpretim lika kolonnu vienkārši nojaukt. Tiesa vēlāk konfiscēja Kurbē mantu un piesprieda viņam visu ar kolonnas atjaunošanu saistīto izdevumu atmaksāšanu. Mākslinieks, nespēdams to samaksāt, bēga uz Šveici.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.