1895. gada 30. oktobrī 0

Pirms 120 gadiem, 1895. gada 30. oktobrī, Lagovā (toreiz Vācijā, mūsdienās Polijā) augstskolas rektora ģimenē piedzima patologs un bakteriologs Gerhards Johanness Pauls Domaks.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

Viņa nopelns ir pirmās plaši pieejamās antibiotikas – prontozila – terapeitisko īpašību atklāšana 1935. gadā un sagatavošana ražošanā uzņēmumā “IG Farben”, kuras laboratorijā zinātnieks strādāja. “Prontosil”, saukts arī par “sarkano streptocīdu”, ātri ieviesās apritē, un Domakam par nopelniem 1939. gadā tika piešķirta Nobela prēmija fizioloģijā un medicīnā. Tomēr Hitlera režīms 1937. gadā bija aizliedzis valsts vāciešiem pieņemt šo balvu. To zinātnieks saņēma tikai pēc kara, 1947. gadā, taču bez paredzētās naudas summas, jo noteikumi paredzēja, ka savlaicīgas neizņemšanas gadījumā tā atgriežas fondā. Gerhards Domaks farmaceitisko nopelnu dēļ dzīves laikā kļuva par daudzu Vācijas, kā arī Itālijas un Argentīnas pilsētu goda pilsoni.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.