Rīgas Politehniskais institūts 1910. gadā.
Rīgas Politehniskais institūts 1910. gadā.
Arhīva foto

“Taisot vaļā pudeli, viņai noplīsa kakls.” Atgadījums pirms 110 gadiem Rīgas Politehnikumā izraisīja ilgstoši jūtamas sekas 2

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Lasīt citas ziņas

1911. gada 12. februārī. Atgadījums Rīgas Politehnikumā

Pirms 110 gadiem “Rīgas Avīze” vēstīja: “Rīgas Politehnikas jaunajā ēkā (tagadējā LU ēka. – Red.), kā mums ziņo, kādā laboratorijā pagājušās otrdienas vakarā studenti apskatījuši dažas pudeles ar ķīmiskām vielām, pie kam uzdūrušies uz kādu pudeli, kura jau ilgi tur stāvējusi, bez zināšanas, kas viņā īsti iekšā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Taisot vaļā pudeli, viņai noplīsa kakls un pa visu laboratoriju izplatījās riebīga smaka, kura pēc tam izgaroja arī vēl citās telpās un uzturējās tur diezgan ilgi.

Notikumu vietā ieradās Politehnikas direktors, viņa palīgs un daži profesori lietas izmeklēšanai.

Par kādu sagatavošanos uz “ķīmisku obstrukciju” vai kādu citu tai līdzīgu noziedzīgu rīcību še nevar būt runa, jo nekad vēl tik stingrā gaitā mācība vietējā Politehnikā nav gājuse pēc pēdējiem juku laikmeta gadiem kā tagad, un pat mazākā rūgšana starp studentiem līdz pat pēdējam brīžam nav manīta.

Laboratorijās, kur rīkojas ar dažādiem eksperimentiem, var iestāvēties dažādas pudeles ar nepatīkamu smaku, kura nejaušā gadījumā, kā šoreiz, var nepatīkami pārsteigt un uzbudināt, visvairāk, kad mūsu augstskolās notiek nožēlojama un peļama kustība.”

Tik liela uzmanība incidentam tika pievērsta tamdēļ, ka šajā laikā daudzās Krievijas augstskolās, īpaši Maskavas universitātē notika studentu streiki un nemieri.

Kreiso ideju izplatīšanās studentu vidū pēc 1905. gada revolūcijas apspiešanas bija pieņēmusies spēkā.

Daudzi augstskolu mācībspēki, sastopoties ar studentu dumpjiem, protestā atstāja darbu vai tika atlaisti, ja simpatizēja studentiem. Vācu dominētajā Rīgas Politehniskajā institūtā kaislības gan nebija tik lielas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.