Brāļu kapi 20. gs. 20. gadu sākumā.
Brāļu kapi 20. gs. 20. gadu sākumā.
Arhīva foto

1920. gada 10. martā. Ķeras pie Brāļu kapu izveides 1

Pirms 100 gadiem ar valdības ziņu tika izveidota Brāļu kapu komiteja, kuras priekšgalā nostājās Latvijas tā brīža Ministru prezidents Kārlis Ulmanis. Komitejas mērķis bija Pirmajā pasaules karā un Neatkarības cīņās kritušo karavīru kapu sakārtošana un labiekārtošana ne vien topošajā Brāļu kapu kompleksā, bet visā Latvijā.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Institūcija gatavojās sniegt arī padomus pašvaldībām, kā piemiņa labāk iemūžināma, kur vajadzētu būvēt lielākus pieminekļus, kur uzstādīt piemiņas plāksnes kritušajiem baznīcās.

Lēmumu par to, ka šāda kritušo brāļu kapu “kopšanas komiteja” veidojama, valdība pieņēma 27. februārī, kad arī piešķīra pirmo finansējumu – 50 000 Latvijas rubļu.
CITI ŠOBRĪD LASA

Tajā pašā reizē Valsts kancelejai uzticēja izstrādāt veidojamās institūcijas statūtus, ko apstiprināja Ministru kabineta sēdē 5. martā. Vēsts par komitejas dibināšana izsauca lielu interesi, tomēr iedzīvotājiem vēl trūka apjausmas par tās misiju un ko vispār nozīmē jēdziens “brāļu kapi”.

Tā 1920. gada beigās komitejas loceklis Fricis Lasmanis, atzīstot, ka institūcija saņem “dažādus pieprasījumus”, presē skaidroja: “Brāļu kapi nosaucamas tās mūsu kareivju – varoņu dusas vietas kauju laukos un piefrontes joslā, kur tie nevis pa vienam, bet lielā skaitā, vienā jeb vairāk rindās kapos kopā apglabāti. Šādu kapu kopšana ir komitejas un viņas vietējo nodaļu uzdevums. Atsevišķi kareivju kapu kopšana jāuzņemas viņu piederīgiem un vietējai sabiedrībai.”

Galvenais objekts bez šaubām bija Brāļu kapi Rīgā, kur vienkopus atdusējās ap 2000 kritušo karavīru, lielākoties strēlnieku.

Lai “dabūtu harmoniski noskaņotu gleznu”, tas ir, ainavu, kapos nācās veikt plašus zemes darbus – norakt un izlīdzināt kāpas, pievest stādījumiem nepieciešamo augsni. Tā kā kapus uzreiz iecerēja veidot kā arhitektoniski vienotu ansambli, piederīgos ļoti lūdza necelt pieminekļus un neveidot apstādījumus uz savu roku bez saskaņošanas.

Kā zināms, tēlnieks Kārlis Zāle darbu pie Brāļu kapu tēlnieciskā kompleksa veidošanas uzsāka 1924. gadā, bet 1936. gadā ansamblis bija pabeigts.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.