SSS bokseri 1924. gadā.
SSS bokseri 1924. gadā.
Arhīva foto

“Uz priekšu S.S.S.! Hei, zēni, meitenes!” Lucavsalā nodibina “Strādnieku sporta savienību”, kurai marša vārdus sacer Rainis 0

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 30
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem Satversmes sapulces Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) frakcijas deputāti Bruno Kalniņa vadībā Lucavsalā nodibināja “Strādnieku sporta savienību”.

Pirmais mērķis bija izveidot savu futbola komandu, lai piedalītos Rīgas futbola līgas spēlēs, kurās dominēja “pilsoniskās” komandas. Tad radās interese arī par vieglatlētiku un smagatlētiku.
CITI ŠOBRĪD LASA

Pamazām organizācija pārtapa paramilitārajā “Strādnieku sports un sargs” (SSS), kuras uzdevums paralēli sportam bija nodrošināt LSDSP pasākumu apsardzi un kas zināmā mērā konkurēja ar Latviešu zemnieku savienības pārraudzīto Aizsargu organizāciju.

SSS izveidoja reģionālās nodaļas. Sākumā tās strukturējās bataljonos, rotās un vados; tad tos pārsauca par apgabaliem, rajoniem, grupām. Tika pieņemta simboliku un militāra stila tumši zilas formas.

Organizācijas sveiciens bija “Brīvi sveiks!”, paceļot gaisā dūrē savilktu labo roku.

1923. gadā Rainis SSS vajadzībām sacerēja marša vārdus: “Uz priekšu S.S.S.!/ Hei, zēni, meitenes,/ Mūs’ karogu ej nes!/ Nost kratam darba putekļus, /Sev vingrinajam locekļus, /Mūs vispusīgi attīstam, -/ Mēs zemes smagni pārvaram.”

Sākot ar 1924. gada nogali, SSS sāka pievērsties militārajai apmācībai, tostarp apguva ielu cīņu metodes, apguva šaušanu no mazkalibra ieročiem un revolveriem.

LSDSP gan nekad neieguva valsts līmeņa akceptu apbruņoties kaujas ieročiem, kaut mēģinājumi to panākt bija.

Organizāciju slēdza pēc 1934. gada 15. maija apvērsuma. Likvidēšanas brīdī tajā atradās ap 6500 biedru, no kuriem tikai ceturtā daļa bija arī LSDSP biedri.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.