Baleta “Pēc karnevāla” aina 1928. gadā.
Baleta “Pēc karnevāla” aina 1928. gadā.
Arhīva foto

Pirms 100 gadiem Nacionālajā operā Rīgā izrādīja pirmo Latvijā patstāvīgi iestudēto baleta izrādi 1

Viesturs Sprūde, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
“Es pat nespēju iedomāties, ka pieaugušai sievietei var kaut ko tādu teikt” – sieviete vilcienā piedzīvojusi nepatīkamu izturēšanos no diviem pusaudžiem
Lasīt citas ziņas

Pirms 100 gadiem Nacionālajā operā Rīgā izrādīja pirmo Latvijā patstāvīgi iestudēto baleta izrādi – 19. gadsimta vācu baleta mūzikas komponista Petera Ludviga Hertela četru cēlienu baletu “Veltīgā uzmanība”. Izrādi iestudēja operas baletmeistars Nikolajs Sergejevs, līdzdarbojoties Pēterburgas Marijas teātra bijušajiem solistiem E. Lukomai, B. Šavrovam, pašam režisoram, kā arī Nacionālās operas baleta trupai un R. Sergejeva baletstudijas skolēniem. Kritika notikumu uzņēma ļoti labvēlīgi.

“Visneizkoptākā no mākslām mums, latviešiem, ir baleta māksla. Labi tāpēc dara Nacionālā opera, ņemdama savā paspārnē un gādībā arī šo vērtīgo mākslu, kura tik cieši saistīta ar mūziku – operas galveno lolojumu,” atzīmēja “Latvis”, veltot atzinīgus vārdus ne tikai solonumuriem: “Masu skati un dejas bija aranžēti ar labu gaumi un tika izvesti priekš pirmās uzstāšanās pārsteidzoši disciplinēti, veikli un dzīvi. Dejotāji un dejotājas uzrādīja jau krietnu tehniku.”

CITI ŠOBRĪD LASA
Šādas tādas iebildes, piemēram, pret “neveiklo diriģentu Suhovu”, kura dēļ izrāde esot daudz zaudējusi, bija “Brīvajai Zemei”, taču arī tā atzina, ka pirmajai reizei nav slikti.

Galvenais, ka tagad bija aizpildīta šī līdz šim praktiski tukšā niša kultūras dzīvē: “Balets kā patstāvīga māksla tagad nostājas blakus skatuves mākslai. Plašākai publikai balets vēl maz pazīstams un maz par viņu arī interesējas, uzskatot to par vieglu un paviršu laika kavēkli. Pie mums balets tikai tagad sāk attīstīties.” Raksta noslēgumā tika uzsvērts galvenais: “Publika operu atstāja apmierināta.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.